Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was! Mam 19 lat, jestem studentem, ostatnio mam częste bóle głowy, niedowidzenie lewego oka, brak pamięci krótkiej, profilaktycznie chciałbym przebadać się, poczytałem w internecie odnośnie objawów guza mózgu i po części się zgadza. Nie wpadam w panikę lecz chciałbym wyeliminować to z mych myśli. Mieszkam dosyć daleko od mojego rodzinnego domu jestem sam w obcym mieście i nie bardzo wiem co mam zrobić abym mógł dostać skierowanie na badania głowy itp. czy ktoś może mi podpowiedzieć ? Z góry wszystkim dziękuje,
Gość stracatella
Jeśli nagle zaniewidzisz na oko zgłoś sie do szpitala - powinni zrobić na miejscu diagnostykę zwłaszcza jesli masz przy tym ból głowy -takie objawy daje też TIA nie tylko guz. Sprawa dosć pilna. Jesli nie, to idź do lekarze pierwszego kontaktu on wypisze skierowanie na TK lub MR, albo skieruje Cię do szpitala. Możesz sobie też takie badanie (MR lub TK) zrobić odpłatnie poszukaj w necie gdzie wykonują w Twojej okolicy takie badania. Niestety nie są tanie. pozdrawiam stracatella
Wlasnie badania nie to ze nie sa tanie wrecz sa bardzo drogie i raczej lekarze pierwszego kontaktu nie chca dawac skierowania na te badania bo jak wiadomo osrodek musi pokryc koszta a fundusz nie chce zwracac za nie.Ja po urazie glowy jedynie uprosilam skierowanie na ostry dyzur neurologiczny ale co bylo dalej to szkoda gadac.Mysle ze ktos kto pochodzi z innego regionu Polski bedzie miala latwiej. Pozdrawiam.
a czy np gdybym zgłosił się do szpitala na odział neurologiczny i powiedział ze wczoraj doznałem urazu głowy zaś dziś mam okropne bóle głowy i inne zaburzenia - opisałbym moje objawy zostałbym skierowany na badanie czaszki ? jeżeli nie daj Boże tfu jest jakiś guz powinno go wykryć ?
zadam jeszcze jedno pytanie dużo rzecz jasna przeczytałem o objawach guza mózgu lecz nie spotkałem się z czymś takim co mi czasami dolega, minowicie gdy zaczynam się uczyć po pewnym czasie zapamiętywania - studia prawnicze, dostaje ogólnego bólu głowy, napada mnie senność i brak koncentracji, czy to już po prostu moja wyobraźnia imaginuje mi takie zachowania czy to coś może mieć wspólnego z tematem ?
Gość stracatella
Guzy raczej objawiają się wcześniej jakimś deficytem neurologicznym, albo najczęściej porannymi wymiotami i bólami głowy w nocy lub po rzebudzeniu. Nie widzę problemu - jeśli się obawiasz o swoje zdrowie idź i opowiedz lekarzowi, jeśli uzna je z zasadne napewno wyśle cie na TK - przynajmniej no i do neurologa - napewno. Ja obecnie czekam na MR głowy - na które mam skierowanie od neurologa - do neurologa dał skierowanie lekarz I kontaktu. Od tego ostatniego dostałam też skierowanie na TK na wypadek gdyby dolegliwości się nasilały a termin do neurologa był długi - ale wyczekam bo TK jest szkodliwe a ja miałam już jedno w tym roku. Zapewne jesteś przemęczony - ale oczywiscie sprawdzić znaczy wiedzieć na 100% Więc nie gdybaj tylko idź do lekarza. pozdrawiam