Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Anafranil na nerwicę natręctw

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie zaczynam brać anafranil, na razie czuje sie tak sobie, ale myślę pozytywnie. Jest to juz czwarty lek w ciagu 4 lat naciagania się z nerwicą lękową. Wcześniej brałam same SSRI, po Asentrze było optymalnie ale już teraz nie pamietam czemu ją zmieniłam na inny lek. nie mam żadnych skutków ubocznych, no może oprócz całkowitej utraty apatytu ale to akurat plus bo jestem raczej puszysta:) Napiszcie coś o tym leku, jak długo go trzeba brać zeby czuc się optymalnie dobrze?poczytałam troche tych postów i z tego co widze pare miesięcy trzeba bedzie:/

Gość monaa27

Witam, stwierdzono u mnie nerwicę wrodzoną. Miałam od lat objawy takie jak: nagłe skoki ciśnienia- wręcz panicznie paraliżujące powodujące problemy z oddychaniem - biegunkę, czasem zaparcia, drżenie rąk, udeżenie gorąca, co spowodowało natrętne myśli o tym że zaraz umrę. Wcześnij bo 2 lata temu 1 raz poszłąm do psychiatry, otrzymałąm pramolan, a potem przeszłąm na seroxat, po pół roku zarzywania leków poczułam się normalnie - tak sama stwierdziłam - co było największą głupotą!!! Bo po 2 lat czyli TERAZ powróciły do mnie powyzsze obkawy z potrojoną siłą!!! 1 rada nie wykonujcie żadnych ruchów bez konsultacji z lekarzem specjalistą - to grozi skrzywdzeniem samego siebie. Od 4 dni biorę anafranil 10 mg 3x dziennie - pierwsze 3 dni nie były najlepsze, myśli biły mi się w głowie bardzo nieprzyjemne, ciśneienie skakalo nadal. Ale po 4 dniu już zobaczyłam poprawę - mam nadzieję że będzie już coraz lepiej, nadal mam czasem durne myśli ale jestem świadoma że na to trzeba czasu. Dziękuję mojej Pani doktor - za wsparcie i cudowne rozmowy oraz dobre leczenie - gdyby nie ona nie chcę myśleć co by się działo dzisiaj. Dobór dobregomlekarza w tego typu schoreniach oceniam na w sumie najważniejsze!! 1 lekarz przepisał mi pramolan...to było straszne!! - dzięki bogu zdecydowałm się szukac dalej...i udało się:-) ah i skutki uboczne - mam straszny niesmak w ustach ciągle muszę myć zęby lub coś pić, delikatne drgawki w nogach i bezsenność - wierzę że na wszystko trzeba czasu. Lek jest BARDZO SKUTECZNY!! I PIERWSZE DNI TRZEBA PRZETRWAĆ!!BO ORGANIZM PRZERZYWA SZOK!DLA NIEGO TO NOWOŚĆ! Powodzenia Wszystkim - jestem z Wami:) Życzę skutecznej terapi i dobrego doradcy - lekarza:-)

Mona teraz będzie już dobrze, mam taką nadzieję :). No ja miałem co do tych myśli dokładnie tak samo (jak opisywałem wyżej) miałem chęć umrzeć i mieć święty spokój... Albo wgl wyłączyć myślenie, takie głupie myśli że szok... Jak narazie jest cudownie nie zapeszać, objawy tak jak napisałem pierwszy tydzień brania anafranilu było piekło, teraz jedyne co zauważyłem to codziennie rano straszne pragnienie picia... No i ostatnio miałem nierówne bicia serca, myślałem że to przez anafranil więc 2 dni nie brałem, po pierwszym dniu miałem takie zawroty w głowie że masakra... Więc warto tu podkreślić że anafranil jest bardzo uzależniający... ;/

Biore go 10 lat albo dluze dopero po ok miesiacu lub nawet wiecej skutki uboczne ustapily,ogolnie bardzo pomogl,nie odstawiam bo po co skoro pomaga,ale zdarzylo sie ze nie mialam go np na wakacje bo zapomnialam recepty,lekarz poszedl na urlop itd.troche gorzej sie czulam ale nie bylo tez niewiadomo jak zle a mialam przerwe ok 2miesiecy,potem wrocilam zeby czuc sie znow super dobrze.tak ze ja polecam

Gość Monaa27

podam namiary na moją ukochaną Panią doktor.. Przy okazji podzielę się odczuciami po kilku miesięcznej już terapii Anafranilem... Każdemu polecam ten lek...mnie mogę śmiało powiedzieć, że uratował...plus oczywiście ukochany lekarz...to ogromne wsparcie dla osób z takimi problemami... skutki uboczne teraz już są praktycznie niezauważalne i mijają...jak się o nich nie myśli:-)

Gość tomek73lodz

Ja biorę Anafranil od klku miesięcy, od 10 lat leczę się na nerwicę lękową. Wcześniej brałem seroxat, ale musiałem systematycznie wspomagać się lorafenem, który jest silnie uzależniający. Odkąd biorę 1,5 mg anafranilu, lorafen stał się zbędny. Oczywiście stopniowo dochodziłem do tej dawki. Nieprzyjemne efekty były tylko na początku. Skutki uboczne u mnie to pocenie, obfite pocenie głowy. Nie wiem, czy to minie, czasem jest tak uciążliwe że myślę o zmianie leku, ale on działa!! tok@home.pl

Ah ...i jestem znowu.... bylo tak pieknie bo od roku biorac anafranil czulam sie cudownie... Moja Pani Doktor - ktora jest przeciwniczka lekow i stara sie dawkowac je bardzo rozsadnie...stwierdzila ze czas powoli zmniejszac dawki i finalnie odstawic lek... Rok temu bralam 20 mg rano i 20 mg wieczorem, po 2 miesiacach okazalo sie ze to za malo i bralam polowke 75 mg wieczorem...po 3 miesiacach zaczlam schodzic powoli, az w koncu biore polowke 10 mg wieczorem co dwa dni... ah...i od tygodnia czuje sie nienajlepiej....czuje napiecie..nudnosci...i biegunka.....chyba jeszcze za wczesnie na odstawienie leku...albo tak uzaleznia cholerstwo...nie mniej jednak skuteczny w dzialaniu!

Wczoraj zjadlam polowke 10 mg anafranilu rano i wieczorem...i odrazu lepiej....jeszcze czulam delikatne napiecie do poludnia...ale to znosne...wiem, ze dwa dni nie bedzie po nim sladu... Oczywiscie wszystko w poruzuminiu z moja kochana Pania Doktor, jeden telefon...i po sprawie... Anafranil....robi swoje!;-)

Hej! jestem tu nowa i też chciałabym się podzielić moimi spostrzeżeniami po braniu Anafranilu. Mam 30 lat i nerwicę depresyjną, albo jako kto woli nerwicę natręctw. Już kilka razy zmieniałam leki w ciągu 2 lat, bo ciągle coś jest nie tak albo przerywam leczenie u psychiatry...Teraz od 2 miesięcy brałam Anafranil, ale od tygodnia postanowiłam sama odstawić lek, bo wydaje mi się że mi nie pomaga i mąż narzeka na brak zainteresowania mojego seksem, ale od kilku dni (najpierw nie zwracałam uwagi na te objawy, ale dziś stają się coraz bardziej uciążliwe i składają mi się w jedną całość!) mam zawroty głowy, albo może bardziej zaburzenia widzenia w różnych sytuacjach oraz zaurzenia żołądkowe - ciągłe odbijanie i wzmożony apetyt - jem za dwoje! Także to co piszecie to jednak prawda i niestety muszę go chyba zacząć z powrotem brać, tym bardziej że już brałam 150 mg ( 75mg rano i wieczorem) i odstawiłam nagle...! Jeśli ktoś chce pogadać ze mną na temat nerwicy, to mogę podać swój e-mail : mamcia53@wp.pl.

Witam was kochani mam pytanie po jakim czasie ustępują wam skutki uboczne po anafranilu?? ja biorę go od ok 7tyg. w dawce 75 mg rano i połówke popołudniu . od kilku dni strasznie sie po nim czuję mam zawroty głowy to straszne pocenie sie. ciagle mam wrazenie ze za chwile serce mi stanie...nie radze juz sobie to juz 4 lek od sierpnia który testuje. POMOCY !!!

Biorę anaftanil od tygodnia, zaczełam od 1/8 tabletki 10mg wiec od dawki homeopatycznej, moje samopoczucie jest ok. zdarzają sie chwilowe zawroty i uczucie dziwności(dobry humor jakbym cos zajarała) + sedam 3mg 1/2 tabletki na noc. Jest odczuwalna poprawa jesli chodzi o moje objawy, 2x byłam w duzym sklepie na zakupach, co wczesniej było dla mnie masakrą!!! polecam, ale trzeba zaczac od malutkiej dawki,zeby jak najmniej odczuc skutki uboczne, jak czytam,ze wy zaczynacie od połowki tabletki jestem w szoku. moja doktor powiedziala,ze nigdy w zyciu takich dawek na początek pozdrawiam

Gość Monaaaaa29

Ewa, to masz slabego lekarza - bez obrazy. kazdy organizm jest indywidualny - is trzal w postaci calej tabletki nie jest idealnym rozwiazaniem na poczatek...Lepiej dac mniejsza i badac reakcje i ewentualnie zwiekszyc...niz dac za duza....bo za duza dawka ma mega nieprzyjemne skutki uboczne - sama o tym wiem na wlasnej skorze. Anafranil 10 mg...lek cudowny - w odpowiednio dobranej dawce. ja po 2 latach brania...zaczelam brac go nieregularnie....pomijajac dawki...bo zaczelam sie juz normalnie czuc - nie polecam;(

Moze temat nie bedzie dotyczyl tego leku , ale szukalem najbardziej aktualnego tematu odnosnie nerwicy natrectw , oto moja historia : Zawsze bylem bardzo uczuciowym chlopakiem , normalnie serce na dloni, chcialem miec przy sobie wsyztskich porzyjaciol i nigdy ich nie puscic i takie tam , nie cierpilem ludzi ktorzy sie odwracali , kierowalem sie szlachetnymi zasadami itp. Pewnego dnia stojac gdzies pod klatka , naszla mnie dziwna mysli ( sama z siebie) ze nikt mnie nie slyszy i ta mysl obrazila mojego serdecznego przyjaciela , jego mame itp . z paniki ucieklem do domu bo nie wiedzialem o co chodzi i dlaczego taka mysl mimowolnie pojawila sie w mojej glowie . Sprawa byla dla mnie tak nie wyjasniona (nigdy wczesniej nie slyszalem o NN) ze za pomoca internetu probowalem dowiedziec sie czy przypadkiem nie jestem OPETANY! , mysli wracaly w postaci obrazkow , glownie aktow erotycznych wlasnie z mama pprzyjaciela ktora co najgorsza juz nie zyla i dazylem ja wielka sympatia , im bardziej nie chcialem o tym myslec tym czesciej te mysli wracaly pozostawiajac mnie z ogromnym poczuciem winy , dokladnie tak jakby moj umysl katowal mnie codziennie . Niedlugo po tym moja mama zaadoptowala mojego przyjaciela , balem sie ze teraz bedzie juz tylko gorzej ze te mysli beda pojawiac sie w jego towarzystwie ( nie wspomnialem ze do tego dochodzil ogreomny bol glowy , brak checi do zycia , zmeczenie , chec wiecznego snu ) . Przyjaciel przeprowadzil sie do mnie i wsyztsko jakby za pomaca jakiejs reki Boga ustalo , tak nagle , nie mialem tych mysli ,m wczesniej stosowalem techniki autoterapii aczkolwiek nigdy nie korzystalem z uslug specjalisty . Usmierzylem moje poczucie winy ktore wedlug mnie w duzej mierze przyczynilo sie do tego stanu choroby . Przyjaciel mieszkal u mnie 2 lata , choroba mnie nie dopadala , wiele razy zastanawialem sie czy znim o tej chorobie poogadac bo dalej czulem sie jakby nie bylo winny ze takie obrazlki wirowaluy w mojej glowie , obrazliwe teksty , ale co mu niby mialem powiedziec ? po 2latach calkowicie wolny od choroby ( bedac wolby od niej zastanawialem sie jak wogole moglem myslec takie rzeczy nawet w skutek choroby ) wspomniany przyjaciel wyjechal za granice , ja dostalem bardzo ciezka prace i caly czas chodzilem wnerwiony i smutny , pewnego razu przypomnialo mi sie o tej chorobie jakos na przerwie, i nagle przerazenie jakis obelzywy obrazek wrocil i szybko zamienil sie w obrazek z moja mama , tak jakby moj umsyl sie bronil przed obrazaniem czyjejs zamieniajac na moja,znow wpadlem w panike , juz to troch trwa ale musze stwierdzic ze w porownaniu do tamtego okresu choroby z czestotliwoscia 1 do 10 . Chodzi mi przede wszystkim o to co wedlug was wywolalo ta chorobe , takie jej efekty , oraz najbardziej nurtujace mnie pytanie, czy jestem nie fair wobec tego przyjaciela ze mnie ta choroba zaatakowala w taki sposob , czy z nim jakos o tym pogadac , bo teraz jest najsilniejsze to poczucie winy , niedlugo mam sie do tych przyjaciol za granice wyprowadzic i jestem pewny ze gdybym sobie ulozyl to poczucie winy w glowie , jakos je zlikwidowal wygral bym z ta choroba , poniewaz na obecny moment choroba wlasnie na tym zeruje . Z gory dziekuje za podpowiedzi , nawet piszac to niezle mi ulzylo :)

Ale jak pisalam od 1/8 zaczęlam, obecnie doszłam do 1/2 tabl 2x dziennie, wogole nie odczuwam skutkow ubocznych a efekty owszem, biorę juz 4 tydzien i jest naprwde ok, polecam ten lek i mądre dawki a lekarza mam super, duzo ludziom pomogła, a poza tym przemila osoba, nie patrzy na czas wizyty, tylko rozmawia z pacjentem ile trzeba:)

Znalazłem swój post sprzed 3 lat chyba, wtedy zaczynałem brać anafranil, miałem wątpliwości, głównie z powodów skutków ubocznych. Dziś nie biore nic, jestem wyleczony. Wczesniej 10 lat leczenia seroxatem nie dało efektów. Genialny postęp. Już ze dwa lata nie łykam żadnych tabletek i czuję sie bardzo dobrze. Nie o to chodzi, czy polecam, czy nie, ale chciałem dac troche nadziei tym, którzy uważają, że nie da sie wyleczyć nerwicy lękowej.