Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Anafranil na nerwicę natręctw

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam złe doświadczenia z tym lekiem. Miałam po nim silne napady panicznego lęku i zaburzenia snu - bezsenność w nocy i momenty ogromnej senności w dzień. Odstawiłam i dochodziłam do siebie kilka dni. Faktem jest, że zażywałam go tylko tydzień podobno potem te objawy mijają ale ja nie byłam w stanie kontynuować.
Jest tani (w zasadzie za darmo, bo w całości refinansowany przez NFZ) i skutecznie leczy depresję. Jednak jak to się mówi nie jednemu psu Burek i nie każdy musi tak dobrze odpowiedzieć na jego działanie jak ja. Mnie pomógł stanąć na nogi. Uprzedzam jednak lojalnie, że jeśli jesteś aktywny seksualnie, to po Anafranilu, to prawie niemożliwe. Powodzenia w terapii :o)
do ~Anny!!! ja biorę anafranil przeszło 3 miesiące... dopiero teraz mogę powiedzieć, że drżenie rąk i zaburzenia równowagi (problemy z równowagą, bo generalnie jak dłużej stałam to czułam jak bym odlatywała...oczy jakby mi uciekały...nie było dobrze) odeszły dopiero teraz.. przez ponad 2 miesiące skutki uboczne dawały mi w kość.. co do panicznego lęku przed śmiercią...pojawił się jakoś po miesiącu leczenia... myśli były nie do zniesienia... wkraczając prawie o obłęd... !!!!martwiłam się, że lek zamiast pomóc - szkodzi... ale teraz powoli *czarne myśli* i lęk przed śmiercią odchodzą.. ale nie w 100% bo niestety myśli te męczą mnie jeszcze do dziś.... p.s. ciesze się że jest takie forum na którym widzę że nie jestem jedyna, która ma lęki.... i takie problemy ze sąbą. jedno w czym na pewno pomógł mi anafranil to spowodował że już nie irytują i nie drażnią mnie problemy życia codziennego.... bo są one niczym w porównaniu do np. śmierci... może właśnie też i o to chodzi w tym leczeniu....? pozdrawiam!!!
Czesc. Zazywam anafrianil 10 mg od 10 m-cy i jestem bardzo zadowolona z jego dzialania. Skutki uboczne mialam rowno przez tydzien. Potem czulam juz sie tylko fantastycznie - wolna od natretnych mysli. Nie bałąm sie juz ludzi, ich wzroku i nie wymyslalam sobie historii (np. ze pod wplywem alkoholu zrobilam cos niestosownego i ze wszyscy o tym wiedza i beda mnie wytykali palcami lub na tle zdrowia - ze na pewno mam nowotwór; nie warto sprzatac, pracować bo i tak umieram na nieuleczalna chorobę ). Wiem, ze to co pisze brzmi absurdalnie, ale dla ludzi z natrectwami nie jest to nic nowego i dziwnego. Suma sumarum anafranil działa i ja jestem tego przykladem. Powodzenia :)
ja na swojej depresji i anafranilu to w porownaniu do Was jak to sie mówi zęby zjadłam, biorę go z wiekszymi lub mniejszymi przerwami od ok 10 lat, dla mnie jest super lekiem, bo gdyby nie on to już nie byłoby mnie na tym świecie, myślę że jeżeli chodzi o tzw. objawy w poczatkach zażywania leku to według mnie za dużo naczytaliście się danych w ulotce i za bardzo wsłuchujecie się w swoje organizmy, co w wiekszosci przypadkow też moze byc objawem waszej choroby.Lek zaczyna działac po 3 do 4 tygodni, z aktywnością seksualną nic się u mnie nie zmieniło, ale no cóż ja mam bardzo wysoki poziom libido i anafranil mi go nie przytemperował, he, he!!! lekarze bardzo często proponują leki nowszej generacji, mnie już też próbowali na nie przestawic, skutki były wręcz tragiczne, na mnie działa TYLKO ANAFRANIL, WIĘC NA POCZATKU LECZENIA NIE MA CO SIĘ ZNIECHĘCAC TYLKO POCZEKAC TEN MIESIĄC I ZOBACZYC. MYŚLĘ, ŻE LEKARZE PRZEPISUJA LEKI NOWSZEJ GENERACJI BO PO PROSTU MAJA Z TEGO KASĘ OD PRZEDSTAWICIELI FIRM FARMACEUTYCZNYCH, ALE NA SZCZĘŚCIE JA MAM DOBREGO LEKARZA, który przedewszystkim ma na względzie moje dobro a nie dodatkowe pieniązki,a anafranil jest faktycznie tani w porównaniu z innymi lekami tego typu. aaa... i jeszcze jedno on obniża cisnienie tętnicze, więc jak ktos ma niski to faktycznie przez pierwszy okres brania może zasypiac na stojąco, ale tu polecam czarna kawkę, pa, pa!!!!
Ja biorę Anafranil od lipca. Skutki uboczne (pocenie, drżenie rąk, permanentne zawieszanie się, wyostrzone zmysły) minęły po ok 2 tygodniach. Już teraz mogę powiedzieć, że lek bardzo mi pomógł. Uporałem się z większością swoich problemów, które wlokły się za mną od dawna. Przez moje niedopatrzenie kilka dni temu lek mi się skończył, a wizytę u lekarz mam dopiero jutro. Mam zawroty głowy i uczucie obcości własnej osoby, ale jutro będzie już po wszystkim :) powodzenia wszystkim życzę!
Brałem to przez ładnych kilka miesięcy. Z objawów ubocznych to obniżał mi ciśnienie, to wszystko (zaznaczam, że nie czytałem ulotki, albowiem było to w szpitalu). Ewentualnego działania przeciwdepresyjnego też nie zauważyłem. Jak zresztą przy innych lekach. Albo jestem z Marsa albo one działają na zasadzie autosugestii. Objawów odstawienia też nie miałem. Depresja, po latach okresowego leczenia przeszła mi, gdy się nie leczyłem. Nie miałem nawrotu od dobrych 5 lat.
a ja mam pytanie odnośnie jego działania na włosy, bo od kiedy go zaczełóam stosowac to po tygodniu zaczeły mi bardzo mocno wypadac włosy, boje sie ze bedzie jeszcze gorzej bo jednym ze skutkow ubocznych jest ponoc utrata włosow, fakt ze bardzo rzadko do tego dochodzi ale jednak mnie to juz zaczyna martwic... prosze o odpowiedz odnosnie takiego dzialania na wasze włosy? mial ktos podobny problem?
Ja musiałam podać ten lek dzicku. Mała ma 10 lat i koszmarnie boi się wszystkiego co lata. Przestała wychodzić z domu, bawić się, uśmiechać. Wiecznie zapłakane oczy i pytania *mamo , ale będziesz tu przy mnie, prawda?*. Lek dostaje od tygodnia i widzę, że strasznie zaczęły trząść się jej ręce. Sama co prawda jeszcze nie śpi. Cały czas prosi żeby ktoś przy niej był ale zaczęła się już bawić. Kidy ten lek działa na tyle że nie odczuwa się żadnych lęków??

Hej, ja równiez zaczęłam przyjmować anafranil na nerwicę lękową i rzeczywiscie mi pomógł. Pozwolił mi zebrać siły na walkę z ta chorobą, jednak teraz gdy już chcę go odstawić za nic nie mogę - mam potworne bóle głowy, zawroty, drętwienie nóg, rąk, głowy, języka, jak nie wezmę go 2 dni to zaczynam miewać dziwne zmiany nastroju od złości po lamet i żal, nie wiem jak go odstawić :( niestety uzależnia :(

Magda. A czy medyk nie uprzedził cię ze to lek uzależniający.. Trafiłaś na patałacha a nie na lekarza. Żeby wyjść z tego to powinnaś wrócić do niego i on cie powinien pokierować jak mądrze wyjść z tego. Ja tez kiedyś brałam ten lek ale tylko . tylko 3 miesiące i powoli schodziłam z tego leku ale pod kontrolą lekarza. zmniejszając powoli dawki .Zrób tak samo. Napisz jak często go brałaś dziennie i ile czasu . A jezeli chcesz naprawdę z niego wyjść to czeka cię solidna walka sama ze sobą pozdrawiam

Zdziwiona jestem z jaką łatwością piszecie o tym leku ale spróbujcie go nie brać to koszmar . przeczytajcie post Magdy ,gdy próbuje odstawić ten lek. Ja będąc młodszą tez się uzależniłam od leku uspakajającego ,a czułam się po nim wspaniale, jak młody bóg, zrelaksowana, a co mi tam ,brałam . Tylko gdy przyszła chwila odstawienia to zaczęło się piekło, ja przeżyłam piekło to nikomu nie życzę Tak że wybór należy do was pozdrawiam

Gość koszmarfsddfsfdsfdsf

Ja miałąm najgorzej wszystkie objawy w dzien sennosc,oczy mi uciekaly,plakalam czesto i sie smialam na raz, bezsennosc w nocy,w srodku paniczny lek,omamy , zwidy , boze po tygodniu zostawalo mi to jeszcze we krwi a teraz ide do lekarza po nowe leki i az sie boje co mi przepisze......

Gość Dagmara200

Mam 20 lat i zdarzają mi się stany lękowe psychiatra stwierdził ze to napady paniki i przepisał mi właśnie Anafranil brałam dwa dni i dziś postanowiłam odstawić ponieważ mam jeszcze gorsze stany lękowe podczas zażycia leku serce mi wali strasznie i mam rozpalone ciało ale gorączki nie mam. Bardzo mi się to nie podoba bo te stany lękowe to pikuś w porównaniu do tych co teraz miałam po leku. Chce uzgodnić z moja psychiatrą żeby mi inne leki przepisała bo nie chce tak się czuć domyślam się że ustąpią być może te objawy ale ja tak nie mogę funkcjonować dużo gorzej niż przed. Co o tym myślicie proszę o radę.

Witam, miałem takie same problemy jak wy natrętne myśli typu co ja robie na tym świecie, po co ja żyje tak naprawdę i wiele,wiele innych natrętnych myśli. Nawet miałem myśli samobójcze bo nie mogłem już wytrzymać, miałem też tak że przez kilka dni potrafiłem nic nie jesc, po prostu zero apetytu,zero głodu. Nie wiedziałem co ze sobą zrobić, miałem także straszne nudnośći a szczególnie w miejscach publicznych, tak mnie mdliło że raz zwymiotowałem w miejscu właśnie publicznym.. To była wielka masakra, żeby wyjść gdzieś na miasto musiałem mieć pusty żołądek bo gdyby był pewien to zwymiotował bym. Od ok. 3 miesięcy chodzę do psychologa przepisał mi właśnie Anafranil, biorę go 5 tygodni. Najgorszy był pierwszy tydzien, strasznie senny byłem było jeszcze gorzej pociłem się potrafiłem siedzieć i tak po prostu sie stresować. Ale po mniej wiecej tygodniu poczułem się znacznie lepiej, aktualnie jem normalnie nudnośći ustały, natrętne myśli tak samo jest prawie idealnie ponieważ po odstawieniu na 3 dni leków (skończyły mi się przed świętami nawet nie zauważyłem) W jedno ze świąt strasznie się zestresowałem (popsutym zamochodem) i wszystko wróciło, przed wczoraj już nie jadłem cały dzien, od dzisiaj biore znowu i już teraz jest lepiej. Polecam ten cudowny lek. Jeśli ktoś ma takie same objawy i chce się dowiedzieć więcej jak z tym walczyć niech napisze tutaj odpisze numerem gg :). Ps.Bywam czesto na tym forum.