Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie dopplerowskie przy osłabieniu

Gość monika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na czym polega badanie dopplera? czesto czuje sie zmeczona, jest mi slabo, gdy chodze mam wrazenie jakbym byla pijana, czasem pojawia sie dziwne uczucie w glowie... lekarz zasugerowal, ze powinnam takie badanie wykonac, nie dal jednak skierowania, nie mialam wiec wyjscia i chcialam wykonac takie badanie prywatnie wiec przez telefon mialam zamiar umowic sie na wizyte, pani spytala mnie czy chce sprawdzic tetnice czy zyly a ja nie mam pojecia co powinnam zbadac, cZy ktos moglby doradzic? w przypadku moich dolegliwosci co powinnam zbadac konkretnie?
Witam Moniko mam 38 trzy tygodnie temu zaczęło mi się kręcić w głowie,nie mogłem utrzymać się na nogach i oczywiście wylądowałem w szpitalu.Podstawowe badania nic nie wykazały.Udałem się do lekarza ten skierował mnie na prześwietlenie kręgosłupa szyi -wynik pogłębiona lordoza kręgosłupa szyi.Może to być przyczyną moich objawów .Jutro będę robił badanie Dopplera inaczej badanie tętnicy szyi .Jeżeli Jesteś zainteresowana jak przebiega to badanie postaram się opisać po badaniu.Dodam jeszcze iż wiele dolegliwości pochodzi od kręgosłupa. Pozdrawiam.

Miałam podobny problem, tylko u mnie objawiało się to krwotokami z nosa i omdleniami. Robiłam morfologię, cukier, tarczycę, byłam nawet u laryngologa, który mi wypalał *żyłki*, a potem krew znów leciała. W końcu jak poszłam do kardiologa (robił mi ekg, gdzie wszystko wyszło ok) dał mi skierowanie na usg dopplera. Nigdy nie słyszałam o tym badaniu, ale jak zadzwoniłam do przychodni w Olsztynie to terminy mieli za miesiąc :( Jednak omdlenia były na tyle kłopotliwe, że postanowiłam zrobić prywatnie. Podzwoniłam po gabinetach i okazało się, że w malutkiej przychodni im. L. Rydygiera na ul. 1 maja mają podpisany kontrakt z NFZ i zrobią mi to na skierowanie. Przyjęli mnie 2 dni po moim telefonie. Okazało się, że mam niedokrwistość naczyń krwionośnych na odcinku szyjnym i przez to miałam te wszystkie objawy. Lekarz zapisał mi leki rozszerzające naczynia i dietę i po jakimś czasie wszystko ustąpiło. Każdy kto ma takie objawy powinien poprosić swojego lekarza o skierowanie na to badanie

Monika idź do lekarza. Skoro zasugerował to skierowanie powinien dać żeby lekarz który wykonuje badanie wiedział co ma sprawdzić. Chyba trafiłaś na kogoś mało kompetentnego. Mogę Ci polecić świetną przychodnię - CMP w Krakwie. Oni mają nowoczesny sprzęt więc od razu wykonają Ci badania, takie jakie będą potrzebne do zdiagnozowania przyczyny.