Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sinienie dłoni i paznokci ustępujące pod wpływem wody z mydłem

Gość TommyGun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie, że bez wyraźnej przyczyny moje dłonie czasem robią się siwe, a pod paznokciami widać jakby *brud*. Ale najśmieszniejsze w tym jest to, że to... daje się zmyć wodą i mydłem !! Zrozumcie to - będąc cały dzień w domu, nie wykonując żadnego wysiłku ani prac, dłonie stają się szare, a ich kolor daje się zmyć wodą, tak, że woda potem jest szara. Tak jakby mi coś wyłaziło przez skórę. Mam też niewielkie zakłócenia rytmu serca, jakby dodatkowe skurcze, ale dosłownie zdarzają się raz na dwa dni, i szybko mijają. Za to mam stały, niewielki ból w klatce piersiowej, czasem z lewej strony, czasem z prawej. Mam też dziwne wybroczyny/wysypkę, jakby wylewy krwi podskórne, symetrycznie rozmieszczoną na obu udach, nie boli mnie to, ale jest niepokojące. Jak na razie byłem na badaniu krwi, nic tam nie znaleziono - ale znowu, nie wiem, co dokładnie badano. Czekam na zdjęcie RTG klatki. Ktoś może kojarzy taki dziwne objawy?
Niewykluczone, ze myjac rece pobudzasz ukrwienie i robia sie *zywsze* w kolorze. A woda z mydlem zawsze jest szara... nawet przy myciu calkiem czystych rak. Wierz mi, cokolwiek by to nie bylo, z Twojego opisu wynika, ze wszystko jest w normie - zarowno te wybroczynki podskorne jak i niewielką arytmię miewaja najzdrowsi pod sloncem. Jedynym lekko niepokojacym objawem jest fakt, ze 30-latek zajmuje sie takimi drobiazgami bedac w najlepszym okresie zycia, zamiast z tego zycia czerpac garsciami! Dorobisz sie nerwicy albo wpedzisz w hipochondrie jesli nie zajmiesz sie czyms bardziej sensownym - zycze duzo radosci i usmiechu na codzien.