Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja przy WPW u dziecka

Gość Mama Patryka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MAMA PATRYKA
Synek - obecnie 9 letni - urodził się z przetrwałym nadciścnieniem płucnym, które ku zdziwieniu wszystkich ustąpiło i nie zostawiło żadnych śladów. W wieku 4 lat - trochę z powodu mojego przewwrazliwienia na punkcie syna - zrobiłam mu komplet badań kardiologicznych i wtedy okazało się , że Patryk ma WPW. Do chwili obecnej bezobjawowe, bez leków. Dotychczasowe wizyty u kardiologa ograniczały się jedynie do rozmowy, standardowych badań a tu tydzień temu niespodzianka. Nagle lekarz stwierdził, że mozna a wręcz trzeba to wyleczyć i skierował synka na ablację do CZD. Przy czym podkreslam, że stan jego zdrowia nie uległ pogorszeniu. Proszę o radę. Duzo czytałam o samym zespole jak i o ablacji. Niby są mi znane zagrożenia płynące z WPW ale zastanawiam się czy ewentualne ryzyko ablacji nie jest zbyt duże. Patryk do tej pory jest zdrowy, żadnych zaburzen rytmu. A co jesli coś się nie uda. I czy CZD to jedyny ośrodek , gdzie robią ablacje dzieciom, czy też są w Polsce lepsze. pzdr i z góry dziekuję za odpowiedź
Gość mamakornela

Witam, wiem, że sporo czasu minęło od czasu napisania tego posta ale może jakoś moja wiadomość dotrze do Pani. Jak wszystko potoczyło się dalej w przypadku syna? Mój syn obecnie 8 lat rok temu przez przypadek miał zdiagnozowany zespół WPW. Proszę o kontakt.