Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy na twarzy po alkoholu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 28 lat, plamy od 8 lat.

- plamy na twarzy, szyi, plecach praktycznie zawsze po wypiciu nawet 1/3 piwa lub jakiegokolwiek innego alkoholu (tylko po alkoholu)

- jak po alkoholu dotknę się gdzieś na twarzy (chcąc się podrapać albo podeprzeć głowę) to automatycznie w tym miejscu robi się plama

- znikają po 30 min niezależnie od tego czy piję dalej czy nie

Katar przewlekły raczej mam, ciśnienie akceptowalne, wątroba przebadana - ok.

Czy ktoś z Was miał podejrzenie jakiejś choroby reumatologicznej typu toczeń albo inne podobne?

U mnie jedno z badań reumatologicznych (ANA) jest sporo podwyższone, ale to za mało żeby postawić jakąś diagnozę, bo reszta ok.

Jest to badanie chyba rzadko robione stąd moglibyście nawet nie wiedzieć, że macie podwyższone.

Gość Danielek69

To jest tak jeśli to sprawa wysokiego ciśnienia to po alkoholu twarz albo szyja luba twarz i szyja robią się regularnie czerwone tzn. całe , jak pojawiają się plamy trochę na szyi i twarzy łaciate to sprawa wątroby albo jest uszkodzona i ledwo wyrabia normy np: jak ktoś chorował kiedyś na żółtaczkę itp.. albo brak enzymu czyli genetyka , istnieje też trzecia teoria 😉 że to sprawka psychiki fobia społeczna , lęki itp.. to tylko beta-blokery na receptę i antydepresanty . Jeśli chodzi o mnie to szoruje całe ciało twarz też gąbką tą twardą białą stroną skóra robi się grubsza mniej podatna no i dużo witaminy C do końca życia do tego mało alko piwo jeszcze ok ale wódka odpada zwłaszcza w gorących pomieszczeniach 😜 wystarczy popracować nad sobą by mieć nad tym kontrolę pzdr...

Gość Danielek69

Stary temat ale plamy po alkoholu a pod wpływem emocji etc. to co innego nie mylić tych pojęć po drugie plamy na ciele po alko to 99% wątroba bo jak ktoś choruje na nadciśnienie to twarz robi się cała czerwona i szyja jak turecki dywan a mowa tu o plamach "plackach" to tu to tam które znikają po godzinie ? jeśli chodzi o mnie mogę 2 dni pić piwo tej samej marki powiedzmy 8 piw dziennie ale już 3 dnia pojawiają się plamki na szyi to moja wątroba mi mówi sorry ale przekroczyłeś limit alko 😜 koleżko muszę mieć min. 2 dni na regeneracje ale to mówię o sobie bo będąc dzieckiem zarażono mnie w szpitalu brudną igłą wirusem typu C chyba ? musiałbym zajrzeć w papiery ale po 9 latach mój organizm sam go zwalczył robiłem badania jestem czysty ale moja wątroba przez te 9 lat dostała po piżdzie 😉 i to właśnie sprawia u mnie ten problem z alko wiem jedno zostanie żulem nie jest mi pisane ale jak ktoś nigdy nie miał wirusa etc.. to wtedy czysta genetyka mówi ci nie pij 

Mam tak samo plamy od jakis 10 lat, Wystarczy zjesc ciezko strawne jedzenie przed piciem nie ma roznicy czy piwo wodka wino bimber.. Probowalem wszystkich wodek chyba. A wiec jak pije wodke ze znajomymi napije sie wodki z biedry po 2/3 kieliszkach plamy jak zmienie na wodke z monopolu i plamy zejda(przeprowadzilem kilka takich testow). Oczywiscie nie zawsze jest tak ze plamy znikna. Zauwazylem tez ze zadziej plamy wyskakuja po STOCKU i zawsze taka pijemy ze znajomymi. Jak plamy wyskakuja po 3 kieliszkach przestaje pic 30min i znikaja po czym znowu 2 kieliszki i znowu sie pojawaja albo juz nie, Nie ma reguly niestety.. Jestem pewien ze to ma zwiazek z jedzeniem. Nie mozna zjesc ciezkiego zarcie tego samego dnia co sie pije. Trzeba jesc delikatnie i malymi porcjami w dzien picia. Czasami rowniez jak np zjem sporo i wypije mniej wiecej 200ml wodki (oczywiscie w kieliszkach na spokojnie przez dluzszy czas) zdazaja sie wymioty. Objawy ogolnie to twarz bordowa spuchnieta, plamy na plecach, udach, rekach, klatce. Plamy sa duzo cieplejsze  niz skora obok ktora jest w normalnym kolorze. Do tego dochodzi zapchany nos(gdy mam zapchany wpuszczam krople do nosa i niby juz jest drozny ale mimo wszystko jest dalej ciezko oddychac przez nos). Teraz zamowilem DAOSINE i zobacze jak bedzie sytuacja wygladala wiec sie podziele z wami informacja. 

Podsumowujac:

-nie jesc tlusto, ciezko, zadnych kebabow kfc maca zadnych sosow itp w dzien picia a najlepiej i w dzien poprzedni (na 80% plam nie bedzie) 

-jak pijecie wy kupcie sobie stocka z monopolu a znajomy niech kupi np stumbrasa czy tam gorzka i jak plamy beda po gorzkiej to ty sobie polewaj stocka (ja tak robie i czesto jest tak ze sami np pije stocka a reszta inna wodke chociaz wszyscy juz wiedza zeby stocka kupic:P) Czemu stock? nie wiem mi najrzadziej plamy wychodza tak zauwazylem

-jak po wodce plamy wychodza po 3 kieliszkach i dalej tak jest to otwieram piwko i w tym czasie jak wypije piwo plamy zchodza i pozniej juz jest przewaznie lepiej.( wszytko zalezy z kim sie pije jak z chlopami to glupio nie pic stad ten browar :))

To tyle:)  przede wszystkim nie jesc ciezkiego zarcia 🙂

Gość Tomasz to masz

Podzielę się moimi doświadczeniami . Może to byś problem nadciśnienia albo wątroby, albo ukrytych chorób. Dobrze jest zrobić badania, szczególnie wątroby. Ja dobrze tolerowałem alkohol ale nagle zacząłem robić się mocno czerwony na twarzy szyi i plecach. Badania wyszły ok ale potem okazało się że mam niedobory witaminy C i K. Po dłuższej suplementacji problem zniknął. Zwróćcie na to uwagę