Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy na twarzy po alkoholu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zaleczony

Za czerwone plamy lub wysypkę po alkoholu najczęściej odpowiedzialna jest histamina, która znajduje się w napoju. dodatkowo sam alkohol blokuje działanie enzymu, który tą histaminę rozkłada w organizmie. problem dotyczy ok 2% ludzi i nazywa się to nietolerancją histaminy. dla wszystkich osób, które po czerwonym winie, piwie czy innych napojach dostają czerwonych plam na skórze polecam poczytanie o nietolerancji histaminy, która może dotyczyć każdego. polecam też preparat Daosin, który uzupełnia niedobór enzymu w organizmie i ktory polecila mi dietetyczka

Przeczytałem wszystkie wątki przy tym poście. Sam mam podobne problemy. Czerwony jak burak, a blade zostają tylko *okulary* Dodatkowo czerwone kropki na czole i smak niestrawionego alkoholu w ustach. Chciałbym w tym miejscu podsumować i podzielić się moimi przemyśleniami... - po pierwsze i najważniejsze... Wszyscy, którzy problem leczą po wystąpieniu *czerwieni* wapnem, rutinoscorbinem, chłodem, zimną wodą i wszystkim innym twierdzą, że przechodzi po około 30 minutach. Ale tym, którzy nic nie robią, a nawet tym, którzy piją dalej jak gdyby nigdy nic też po 30 minutach objawy przechodzą! Więc wniosek jest w 90% taki, że objawy trwają około 30 minut niezależnie czy coś z tym robimy, czy nie - po drugie - widzę ewidentny związek z jedzeniem i histaminą. Histamina jest w produktach dojrzewających czyli: sery żółte, sery śmierdzące, pleśniowe, parmezan itp. Wędliny dojrzewające: kindziuk, chorizo, kiełbasy suszone, a także produkty rybne, konserwy a także produkty nieświeże, w których dochodzi do fermentacji. Wizyta u lekarza i leki blokujące wchłanianie histaminy powinny pomóc. Zauważyłem, że dużo osób pisze o tym, że gdy nic nie je podczas picia, to objawy nie występują - po trzecie, ale mające związek z drugim - inne objawy to całoroczny katar, alergie, bardzo silne reakcje na użądlenia, tzw pokrzywki na cieplo... histamina, histamina, histamina - po czwarte - operacja pomniejszenia małżowin nosowych opisana kilka postów wyżej... Ta operacja spowodowała, że organizm przestał wytwarzać nadmierne ilości histaminy. Myślę więc, że w większości przypadków regularne przyjmowanie leków antyhistaminowych (po konsultacji z lekarzem oczywiście) oraz unikanie jedzenia zawierającego histaminę podczas picia.

Ja nie dostalem zadnej masci. Dostalem antybiotyk i musialem go brac przez okolo 6 miesiecy. Nie pamietam nazwy ani skladu. Mialem dokladnie te same objawy. Czerwony - purpurowy wrecz, Jak wczesniej zauwazylem, odzywiam sie zdrowo i pije sobie jakies tam piwko raz w tygodniu. Dostawalem plam zazwyczaj po alko. Z czasem gwaltowne zmiany temperatur, pikantne jedzenie, goracy prysznic, po silowni itp. Kuracje skonczylem przynajmniej 1,5 roku temu, moze dwa lata. Od tamtej pory czasem czuje, ze mi sie cieplo w twarz robi ale wypieki sie nie pojawiaja. Pozdrawiam

Od jakiegoś czasu zauwazyłem że jak zjem czosnek w jakiejkolwiek postaci (sos w kebabie, sałatka z czosnkiem itp.) to bankowo mam plamy na twarzy, szyji, i prawie całych plecach, ponadto przy kilkudniowym jedzeniu tłustego jedzenia. Jak dłuższy czas nie pije alkoholu i trzymam diete np. ok 2 tygodni to nie ma szans na pojawienie się plam. A jezęli pojawiają się w innych przypadkach ,jak wyżej, to biore 2 tabletki esseliv forte i później w trakcie picia jeszcze 2 tab.. Pomaga w 100%. Ale nie ma się co oszukiwac, wystarczy odstawić alkohol lub znacznie ograniczyć częstotliwośc spożywania. Pozdrawiam i Szczęsliwego 2015!!

Tez tak mam ale jak jestem razem z zona i zauwazy to mi powie, w dyskretnym miejscu nalozy troche pudru i moge grzac dalej bez obaw:) a w kregu znajomych sie nie przejmuje bo przechodzi po czasie im wiecej wypije tym szyciej to jest Polska trzeba pic;]

Witam ja też mam takie objawy i szukam. Wysypka po alkoholu prawdopodobnie sugeruje zakażenie bakteryjne organizmu. Bakterie, które mogą powodować takie objawy to: neisserie, gardnella oraz chlamydie. Sprawdziłem to na sobie i robię wymazy żeby w końcu określić tą konkretną bakterię.

Witajcie, mam podobny problem z czerwienieniem się ... i po wielu latach dowiedziałem się ze jest to nie tolerancja glukozy zawartej m.in. w pszenicy. Czyli zakaz picia wódek pszenicznych. Po widłach ziemniaczanych oraz Finlandii i bimber tego nie mam. Radzę spróbować. .. i napiszcie czy Was też te alkohole nie uczulaja.

Gość asss3567787

Witam. Ja mam plamy od 21 roku życia. Wczesniej za młodu ze 2 lata popijałem i nigdy alkohol mi nie szkodził. Wyjechałem na obóz do Brna na Morawach i z Czeszką całowałem się namiętnie jednego wieczoru (bez seksu). Po powrocie z wakacji miałem liszaja po niej którego wyleczyłem po miesiącu. Ale po wyleczeniu liszaja zaczeła się robic czerwona twarz. Jakis czas temu jeden lekarz powiedział ze to zmiany psychosomatyczne, palcem pojechał mi po brzuchu i sie zrobiły czerwone linie. Znaczy nerwy itp ... Mam teraz 53 lata wiec 32 lata nic mi nie pomogło. Rok temu przez 30 dni nie pilem alkoholu i brałem antybiotyki ( 3 rodzaje, na Helicobater Pyroli bo lekarz kazał mi zrobic badania i sie za głowę złapał ze az tyle tego miałem). Myslałem ze to jest przyczyną CZERWONEJ TWARZY ale leczenie nic nie pomogło. Teraz nie wiem co to moze byc. Ale pazdziernik 2016 znowu nic nie piłem i lepiej sprawa wyglada - wiadomo co i jak. I chyba lepiej juz nie pić niz pic i patrzec jak to czerwone plamsko tworzy sie. Chyba nie ma na to ratunku :( Raczej jednak obstawiam ze te plamy powoduje jakaś bakteria wewnątrz organizmu ... tylko jaka? Pzdr

Przeczytałem wiele postów bo sam wielokrotnie szukałem przyczyny czerwienienia się twarzy. Ba ! czerwienienie to mało powiedziane ! Moja twarz robi się czasem wręcz bordowa (cała), na szyi mam wielkie plamy, plamki na ramionach i torsie. Przy tym wszystkim oddycha mi się ciężko, czuję się poddenerwowany, jestem zapuchnięty na twarzy. Generalnie tracę ochotę na picie, albo zaczynam pić mniej ponieważ dyskomfort jaki odczuwam w momencie *ataku* czerwonki :) jest ogromny. Niektórzy z Was piszą, że jest to wina wysokiego ciśnienia. Kiedyś podczas *ataku* zmierzyłem sobie ciśnienie i miałem praktycznie książkowe. Fakt faktem puls ostro mi czasem przyśpiesza, ale generalnie ciśnienie jest wtedy w normie. Wspominał ktoś również o problemach z wątrobą. Nie zgadzam się. Badania wątrobowe robiłem nie raz. Wszystko w normie. Tak więc ta opcja odpadła. Zauważyłem u siebie jednak bardzo dużą zależność między spożyciem posiłku a czerwoną twarzą. Wystarczy, że podczas picia zjem coś co ma tłuszcz, i nie ważne co to będzie. Czy to będzie olej roślinny, rzepakowy, oliwa z oliwek...itp itd. Wszystko co ma tłuszcz, czyli praktycznie każda potrawa, nawet jeśli tłuszcz występuje tam znikomej ilości, to i tak efekt jest u mnie piorunujący. Słabe to jest niestety, ponieważ ciężko jest powstrzymać się od jedzenia na kilka godzin przed piciem, lub w ogóle nie jedzenia podczas spożywania alkoholu. Czasem gdy jednak tak wyjdzie, że nie jadłem nic tłustego, to faktycznie pije mi się dobrze i nie mam problemów z twarzą. Dodam jeszcze, ze większość osób nazywa ten stan *ale Cię wywaliło ciśnienie*, natomiast jak już wspominałem ciśnienie mierzone podczas *ataku czerwonki* miałem bardzo dobre, więc ta teza odpada. Tak więc przyczynę u siebie znalazłem a jest to związek picia alkoholu po spożyciu lub podczas spożywania potraw, przeważnie tych tłustych. Czego się boję? Boję się tego, że stan ten, który bez wątpienia negatywnie źle wpływa na zdrowie i na przyjemność spożywania alkoholu, może w przyszłości nieść ze sobą poważniejsze konsekwencje w postaci ataków serca bądź wylewu. Moi drodzy. Taki Nasz urok po prostu. Zgadzam się również z tezą, że czerwienie twarzy dotyka przeważnie osób, których organizm ma problem z metabolizowaniem aldehydu octowego, który powstaje na skutek metabolizowania etanolu. Aldehyd octowy to prawdziwa trucizna, która odpowiada za kaca. A ja mam straszliwe kace tak więc możliwe, że jest to kolejny powód który przyczynia się u mnie do ataków czerwonki :) Jednak związek alkoholu z tłustym jedzeniem jest u mnie w 100% przetestowany i co do tej zależności nie mam najmniejszych wątpliwości. Pozdro dla wszystkich i miłego picia bez czerwonej twarzy ;)

Gość Maciej czerwona morda

Ostatnio gdy piliśmy na święta=a, dostałem takiej wysypki i czerwonej mordy, że aż się wystraszyłem. Do tego jeszcze trochę mi spuchła. Wcześniej miałem to faktycznie raz na jakiś czas przy piciu. Na święta pobalowałem nieźle ze 3 dni pod rząd. Od tamtej pory pobolewa mnie serce i tak jakby mnie ktoś lekko za nie trzymał i to zazwyczaj pod wieczór. Do tego czuje mrowienie często i ból na plecach, na wysokości właśnie serca. Chyba trzeba będzie się wybrać do lekarza :) Ps mam dopiero 22 lata

Xscape, mój kolega ma to samo. Jak je podczas picia, to pojawia się czerwonka i musi przestać pić, jak nie je to się nie pojawia. Zanim to wyczaił mijały lata, ale teraz już wie, że jest to związane z wytwarzaniem przez wątrobę enzymów rozkładających aldehyd octowy.

Gość wyleczony Alferd

Sprawa u mnie wyglądała tak - czerwony pysk,szyja i pól klaty ,po wódzie,z wiekiem i bez wódy,uczucie gorąca.Diagnoza 1 - nadciśnienie ? nie ! jakieś piguły bezsensu.Diagnoza 2 - nerwica ? nie ! znowu kolejne tabsy bez jeszcze większego sensu.Diagnoza 3 - krzywa przegroda nosowa ? TAK !!! , po prostu , przez to za dużo histaminy.Leczenie proste,do czasu zabiegu lek przeciwhistaminowy Jovesto,maść do nosa robiona w aptece , zabieg i już,ludzie jak nowo narodzony ! Bolało trochę ale warto , naprawdę- pozdrawiam !

Gość danielek 69

Po 4 piwach albo 8 mam czerwone plamy na twarzy ale nie zawsze po winie 1L mam na bank ;p po vódce 0.5 L bankowo czyli wniosek taki że mam wątrobę do dupy zapewnia podstawowe funkcje ale nie te które służą przyjemności , czemu ?? bo gdy byłem noworodkiem zarazili mnie w szpitalu wirusem typu C na wątrobę on siada i jąniszczy ale w wieku 13 lat lekarze powiedzieli mi że mój organizm ją zwalczył ;p no ale watroba do dupy aldehyd alkoholowy jest ułomny wątroba go nie przetwarza jak powinna stara się ale czasami jej to nie wychodzi więc to nie cisnienie albo nerwy jak masz normalną psychike tylko watroba ja mam tylko plamy policzki i okolice szyi ale nigdy po za okolice obojczyków wiec w wieku 1 miesiaca obcy ludzi zjebali mi zycie ;p brawo k@rwa nie moge wyjsc do restauracji z piekna kobieta na wino bo mniw wypierd@li po winie ;p dzieki na prawde koch@am uczonych k@rwa ludzi ;p