Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy na twarzy po alkoholu

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest takie proste przestać pić:) ale przy najbliższej okazji faktycznie pójdę po poradę do kardiologa, 5 lat wóda mi nie szkodziła i mam nadzieje ze tak dalej zostanie bo nie ukrywam lubię się napić przy specjalnych okazjach:) Aniaj_25 czy twój mąż znalazł jakieś rozwiązanie i sposób na unikniecie takich objawów po wypiciu? Dziękuje za konkretne porady
witam. Mam podobny problem. Nie pije na łogowo i raczej czesto mi sie to nie przytrafia. Ale co jakis czas nawet 2-3 łyki piwa powodują ze na twarzy pojawiaja mi sie dziwne plamy. Skóra w tych miejscach pali. Robi sie czerwona i piecze. Plamy nie sa symetryczne. Moze byc tak ze mam czerwone prawe oko i np pasek na czole. Po pewnym czasie to znika. Plamy maja wyrazne kontuty. zaczynaja i koncza sie raptownie, nie stopniowo. Efekt jest taki jak bym przypalił sie zelazkiem. Troche głupio to wygląda. Co to jest i z czego wynika?
Mam podobne objawy, niezaleznie od tego ile wypije (czasem jest to jedno piwko, czasem 200 mil wodki, czasem whisky) pojawiaja mi sie czerwone nie regularlne nie symetryczne czerwone plamy na twarzy i szyi, oprocz tego czuje goraco na twarzy i mam cieżki oddech. Nie raz kontynuowalem spozywanie, dolegliwosci ustepowaly do 1 h czasu, oczywiscie ustepowaly rowniez jak odstawialem alkohol. p.s. Cisnienie i tetno wydaje sie byc normalne. Przypadlosc ta jest dosc krepujaca i niepookojaca, Prosze o pomoc.
Witam wszystkich, ja tez mam problem z czymś podobnym. Ogolnie choruje na łuszczycę juz 20lat, natomiast nigdy nie mialem problemow z twarza!Od ok. 2 m-cy pojawilo mi sie cos na twarzy, okolice nosa, broda a takze szyja i kark.Wiem, ze nie jest to luszczyca gdyz plamy nie sa wypukle co jest z reguly objawem luszczycy.Plamy te sa plaskie nie czuc ich pod opuszkami palcow w ogole, zlewaja sie na twarzy a na szyi jest pelno malych centymetrowych plamek ktore w najgorszej fazie pieką.Pojawiają sie i znikaja ale nie calkowicie.Stosowalem ROZEX ale pomaga tylko chwilowo!Gdy sie zaczerwieniaja czuje jak *pali*mnie twarz.Stosowalem rozne kremy ale jak na razie nie pomoga nic.Tak prawde mowiac to nie mam zielonego pojecia co to jest.Zastanawialem sie czy nie wprowadzilem czegos nowego do mojego jadlospisu ale nie przypominam sobie.Nie pale i mozna powiedziec ze nie pije:( Moze ktos z Was sie spotkal z czym takim?
Wiele osób cierpi na taką przypadłość mi również wyskakują plamy na twarzy po alkoholu które po 15-20min same znikają niezależnie od tego czy piję dalej czy nie. Jeżeli plamy takie pojawiają się tylko po alkoholu to jest po prostu genetyka - podatność naczyń na działanie etanolu polegająca na dużym rozszerzeniu naczyń pod wpływem tego specyfiku, można spróbować kuracji rutinoscorbinem który uszczelnia naczynia. jeżeli plamy pojawiają się również po ostrych lub ciężkostrawnych potrawach lub przy dużym spożyciu alkoholu (i nie znikają dopóki się nie przestanie pić) wtedy sprawa jest poważniejsza może być to problem z wątrobą należy udać się do lekarza. Jeżeli plamy które się pojawiają swędzą, do tego pojawia się swędząca wysypka np na rękach lub obrzęk ust należy zrobić testy uczuleniowe, bo jest to reakcja alergiczna i nie należy jej lekceważyć, bo pewnego pięknego dnia może obrzęknąć krtań po alkoholu i jeżeli nie będzie kogoś w pobliżu kto ma przy sobie i umie podać adrenalinę dożylnie i sterydy :-) wtedy koniec nastąpi. Pozdrawiam współplamistych :-p
Gość czesiek hydraulik
mam ten sam problem odkąd pamietam , czerwona twarz po spozyciu , jezeli jest chlodno i pije na podworku wtedy jest ok . , powodem tego jest wysokie cisnienie krwi , jedynym sposobem jaki do tej pory odkrylem to zarzycie malej dawki amfetaminy przed piciem ale ostrzegam czasem palma odwala ., pzdr
Max- Coś w tym jest co napisałeś. Mi sie również zdarzyło to pare razy. Miałem aż na rękach czerwone plamy i najczęściej zdarzało się to na imprezach u rodziny mojej dziewczyny( wszyscy tam gotują tłusto). Ostatnio na imprezie były udka kurczka. Piłem normalnie i nic się nie działo. Wcześniej zjadłem takie trzy udka i przez godzine zrobiłem się czerwony po czym to zeszło. Ale i tak wybiorę się do lekarza, żeby potwierdził tą teorię.

witam! mam identyczny problem, ale nie miałem tego od zawsze, dzieje mi sie tak od paru lat - wcześniej nie miałem tego problemu (mam 25 lat), nie wiem od czego to zależy ale czasem jest właśnie tak że mogę pić ile wlezie i nie robię sie czerwony a czasem jest tak że wypije 3 kielonki i juz wyskakują mi plamy, dzieje się tak tylko po wódce, whisky, po browarku jeszcze ani razu tak nie miałem... ogólnie czuję się dobrze tylko ludzie się dziwnie patrzą:)

Z kolei mój problem wyglada tak,że też mam te plamy i tak jak co niektórzy nie zawsze.Raz się napiją i nic,drugi raz się napiją i są czerwoni na twarzy,szyi,tez tak mam i nawet ramion dosięga(w moim przypadku raz na dziesięć imprez).Z tego co zauważyłem w moim przypadku(tylko pozorne przypuszczenie)jest to kurczak bogaty w białka,węglowodany i co najważniejsze tluszcze które spowalniają wchłanianie się alkoholu do organizmu.Ile razy tez byłem na imrezie gdzie był kurczak,fakt faktem zjadłem ale przewineło się dużo sałatki czy chleba lub innych zakąsek i nie miałem takich objawów,aż do moich urodzin z przed dwóch lat gdzie stołował praktycznie sam kurczak,od tamtego momentu miewam plamy przy piciu(dlaczego?niewiem).Choćby nawet dzisiaj,pisze ten post nie bez przyczyny.Wróciłem po pracy,wstawiłem mrożoną pizze do piekarnika,prysznic,drink z kumplem i już było cos nie tak.Zapomniałem dodać że pizza była z kurczakiem.Taki jest mój dowód na plamy po alkocholu,chyba z tym trzeba żyć.

Jeszcze zauważyłem u siebie ze w trakcie odczuwania ze plamy sie pojawiają na twarzy to takze okolice blizn robią się gorące i charakterystycznie czerwone...co to jest nie wiem, watpie zeby to miało cos wspólnego z jedzeniem a z wątrobą nigdy nie byłem na bakier, i nie pije też często...zauważyłem też ze jeżeli pije się vódkę i jest sie ciagle w ruchu, np tańczy czy po prostu jest sie czyms zajetym w ruchu to plamy nie występują.

Witam objawy takich zachowan moga byc rozne. Jednym z takich przypadkow jest lekki rumień, ktory pod wplywem alkoholu staje sie dosc widoczny. Polega to na tym, ze alkohol wzmaga rozszerzanie sie naczyn krwionosnych, ktore potem objawiaja sie w postaci czerwonych plam na skorze. A czy np. efekt czerwiennienia poteguje miejsco o dosc wysokiej tem?? Chodzi mi o to czy jest jakas roznieca miedzy spozywaniem alkoholu w pomieszczeniu goracym a tym o przecietnej tem.

Gość Piotr lat 29

Edron ma dużo racji. Przyczyną może być erytrofobia, fobia społeczna, nerwica, rozregulowany układ współczulny lub cera naczynkowa albo Keratosis Pilaris (krostki głównie na tricepsach, udach, ramionach, pupie). Ja to mam i czerwone plamy na policzkach występują przy wielu sytuacjach, nie tylko podczas picia. Alkohol podnosi tętno, serce szybciej pompuje krew i rozszerza naczynka. Jeśli ktoś ma płytko osadzone na twarzy to tak to wygląda.

Witam mam podobny problem. Nie wiem jak to się stało i kiedy to się zaczęło. Mam obecnie 23 lata i pamiętam jak na imprezie 4 lata temu mi się to pojawiło po raz pierwszy. Teraz nawet jak wypije trochę piwa to mi się pojawiają takie plamy. Ma to taki przebieg ze na początku zaczynam czuć takie pieczenie i zaczynają mnie boleć okolice nosa i czoła. Nie wiem czy to ma związek z wagą, bo nie ukrywam w ciągu 4 lat przytyłem z 10 kilo wiec nie mało. Problem jest dla mnie uciążliwy przez to zacząłem unikać kontaktów z ludźmi nie mam dziewczyny bo boje się ze coś sie stanie jak pójdziemy razem na imprezę a tym bardziej do jej rodziny. Wtedy wezmą mnie za dziwaka. Nie pije dużo, mogę powiedzieć, że nawet w ogóle zdarza mi się raz na 3 miesiące. To jest dla mnie problem straszny i myślę, że wpływ ma tez wewnętrzne nakręcanie spirali jak myślę cały czas o tym i wtedy to się pojawia.