Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy na twarzy po alkoholu

Rekomendowane odpowiedzi

Mylisz sie tradzik rozowaty dotyczy rowniez kobiet w tej samej czesci. Faktycznie plamy te to najczesciej tradzik rozowaty ,ktory na poczatku choroby leczy sie dieta :zero nie zdrowego tluszczu,smazonego,ostrego,serow zoltych ,alkoholu ,kawy. Nalezy zaczacuzywac kosmetyki przeznaczone do tego typu cery (nie zawierajace alkoholu)Jesli to nie pomoze pozostaje dermatolog .

Gość Dagamon

Ekspertem nie jestem. Mam 30 lat, z wypiekami man juz do czynienia przynajmniej7. Najpierw po alko a potem po ostrym jedzeniu, gwaltownej zmianie temp., silowni, goracymbprysznicu, stresie itp. Pomoglo wiec moze to przyczyna wiekszosci z nas. Najpierw jednak konsultacja z lekarzem zeby potwierdzil. Pozdrawiam Piotrek

PIOTRKU, Cały Temat przeczytałam i powiem szczerze, że przeraziłam się tą wątrobą bo robię sobie wyniki raz na jakiś czas, zawsze wszystko było w normie żeby nie powiedzieć, że super. Temat przeczytałam no bo oczywiście dotyczy moich objawów w 101 procentach. Jednakże od kilku tygodni ( w marcu byłam na solarium) moje myśli spływały do trądziku różowatego, otóż na solarium spotkałam kosmetolog młodą i dopiero się ucząca, zapytała się mnie... bo dostałam tych plam... 1 raz od lamp! czy nie mam po prostu przypadłości jak trądzik różowaty. Odpowiedziałam, że nie .. no mam kilka niedoskonałości na twarzy, ale jest zadbana... Poniekąd zaczęłam przeglądać sieć na ten temat... w ten weekend wystąpiły wszystkie czynniki które wymieniacie *Plamiaści* , i które zdecydowanie odpowiadają czynnikom wytwarzania się rumienia w trądziku różowatym. I znów heurystycznie powiem ... TAK MYŚLAŁAM! i przyznaję rację. Pozdrawiam

Gość bylySalamander

Miałem dokładnie to samo co tu większość opisuje: Czerone plamy na twarzy i szyji po alkoholu, nieraz nawet po jednym szocie. Czytałem te fora i widzę kilka sposobów, ale rzadko kto pisze czy coś mu pomogło.. więc piszę: Witamina C + Rutinoscorbin !! -przed melanżem. nieraz pół cytryny dla pewności. [lub kwasek cytrynowy] testuję to od 3miesięcy i jeszcze nigdy nie zawiodło, więc wnioskuję, że działa ;) inne sposoby o jakich czytałem, ale jeszcze nie przetestowałem to: -Ranigast Max -Wapno (z kwercytyną) -Magnez -tabletki Alercal (Zdrovit 20) z kwercytyną. Powodzenia!p

Gość z tej lepszej strony

Witam przyjaciele mam nadzieje ze wam pomoge . zadko kto po rozwiazaniu problemu wraca zeby poradzic innym . Jakis czas temu -rok moze dwa bylem na tym forum w poszukiwaniu rozwiazania tego samego problemu. U mnie bylo tak (podam zebyscie mogli porownac wasza sytuacje) lat 25, raczej szczuply, tryb zycia bardziej siedzacy, alkohol raz w tygodniu przy likendzie e znajomymi . Do okolo 23 roku zycia nie mialem zadnych problemow moglem walic nafte oporowo. Lecz stopniowo co jakis czas zaczely wystepowac tak samo jak u was plamy na twarzy, z czasem I na klatce , szyi. Nie co picie - co ktores, nieraz caly wieczor i nic, potem czesciej, az doszlo do tego ze nieraz nawet po dwoch wakach strong juz bylem czerwony. Znaczy nie jak menel z pod sklepu tylko wychodzily mi plamy roznie na czole na polikach szyi takie jakby z wyraznym obrysem nieraz az sine, probowalem wszystkiego rutinoscorbin, wapno , magnez, cytryna, cuda. Nieraz az wstyd bylo mi isc na piwo nie wspomne nawet o weselach gdzie wiadomo ze wszyscy polewaja. Gdy wystepowaly u mnie plamy czulem jakby dusznosc jakby cisnienie -krew naplywala mi do glowy, goraco, nieraz potrafilem I godzine na zewnatrz np zima stac liczac ze przejdzie. Dodam ze gdy to wystepowalo niqdy nie moqlem sie upic a te cisnienie nie pozwalalo sie dobrze bawic. Dazac do meritum - w tym samym czasie mniej wiecej zaczelem slabo oddychac w noc znaczy spiac, zatykala mi sie jedna z dziurek nosa w zaleznosci na ktorej stronie spalem, do tego stopnia to stalo sie uciazliwe ze zadko kiedy sie wysypialem a codzien budzilem sie z przekrwionymi oczami. Bylem chyba u 6 lekazy wszyscy specjalisci w stolicy. Na okraglo badania leki tomografy. I nic. Az znalazlem na internecie ludzi z podobnym problemem mianowicie powiekszenia malzowin nosowych. Z postow wynikalo ze tylko operacja moze pomoc. trzeba ciac. Na poczatku znalazlem jednak lekarza ktory pomniejszyl mi je metoda tzw kriochirurgii . nie milo to wspominam jednakze przynioslo czasowy efekt duzo krocej niz obiecywal lekaz bo zaledwie ok 4 miesiecy , przez ten czas spalem jak male dziecko , lecz po tych kilku miesiacach zaczelo wszystko wracac wiec nie patrzac juz na inwazyjnosc zabiegow zapisalem sie na operacyjne wyciecie/pomniejszenie malzowin 2 miesiace rekonwalescencji I jest lux. Cala operacja odbyla sie w lutym tego roku narazie jest swietnie, oddech pelna piersia a co najlepsze problemy z plamami na twarzy znikly jak reka odjal dodam ze cale lato co weekend pije alkohol, moze to nie dobrze, ale chodzi o to ze ani razu od operacji nie mialem tych plam, w sobote 2 dni temu wypilem w gizycku 12 piw, wierzcie mi nawet sie nie zarumienilem:) Tak wyglada moja historia , mam nadzieje ze komus pomoglem bo sam pamietam jakim to bylo dla mnie problemem nie wiem u ilu z was problem lezy po tej samej stronie czyli niezytu drog oddechowych ale sprawdzcie to. zycze wszystkim rychlego powrotu do bezproblemowego picia wodki;)

*z tej lepszej strony* Gdy czytałem twoje objawy , to czułem tak jakbym ja to pisał. Mam identycznie tak samo. Od 10 lat staram się z tym walczyć ale nic nie pomaga. Z roku na rok jest coraz gorzej, a plamy sięgają coraz dalej. Byłem już u dermatologów, alergików, kardiologów i innych specjalistów , którzy jak zwykle mają cie w nosie. a jak coś ci jest to mówią że jesteś zdrowy. Z tym nosem może to mieć faktycznie sens bo zawsze jak piję to mam nos zatkany... Masz jakieś namiary do swojego uzdrowiciela?

Witam, Dołączam swoje doświadczenia. Mam takie same objawy plamy, ciepły oddech, przyśpieszony puls, zaburzenia oddychania. Ale zauważyłam że macie te plamy tylko po alkoholach. A ja dostaję tych plam nawet po niektórych produktach. Pierwszy raz dostałam ich 2 lata temu po kiełbasce chorizo. Nie oryginalnej ale z naszego sklepu, więc zwaliłam to na slabą jakość kiełbaski, nawet koleżanka mi powiedziała że może to być wina moczenia wędlin w płynie wędzalniczym, wiec ich unikalam. Ale po jakimś czasie dostałam plam po serze żółtym, serze wędzonym, salami. I to na produkty z różnej półki cenowej. Zastanawiam sie czy to uczulenie na składniki z jedzenia i alkoholu czy odrzucanie lub obrona organizmu. Dziwi mnie że te objawy uwidaczniają się na różne produkty. na chwilę obecną pilnuję się zapamiętałam produkty po których tego efektu nie ma, ale nie wiem nigdy kiedy to powróci. Nawet nie wiem jakie badania zrobić i na co???

Witam, miałam takie same problemy które w większości tu są opisywane. Po kilku łykach czegokolwiek robiły mi się plamy na twarzy, chodziłam do lekarza rodzinnego a także dermatologa. Nie widzieli u mnie żadnej choroby, przepisywali różne maści i tabletki które nie pomagały. Pomyślałam żeby wejść do lekarza wtedy gdy jestem czerwona jak burak. Od tego się zaczęło moje leczenie i diagnoza, klinika endokrynologiczna i diagnoza rakowiak z przerzutami do wątroby oraz zespół rakowiaka, który daje objawy o których wszyscy tu piszą. Jest to bardzo rzadki nowotwór na milion 4-10 osób rocznie i trudny do zdiagnozowania. Leczenie : 4 dawki itru radioaktywnego w centrum onkologii w W-wie i co 4 tygodnie Sandostatin LAR. Dużo można poczytać na temat rakowiaka w necie, pozdrawiam i życzę zdrowia.

Witam ponownie, Zrobiłam podstawowe badania usg jamy brzusznej, rtg, próby wątrobowe i wszystko jest ok, usg i rtg w jak najlepszym porządku. Morfologia nie ma przekroczeń norm. Zrobione badania nic nie wykryły i na nic konkretnego nie wskazują. Zastanawiam się nad sensem wizyty u laryngologa. Może sprawdzić te małżowiny ... Napiszcie jakie badania wykryły u was chorobę?? I od czego się zaczęło rozpoznanie rakowiaka?

Przeczytajcie! Czerwcowy numer czasopisma *Alcoholism: Clinical & Experimental Research* opisuje potencjalny związek między wysokim spożyciem alkoholu i występowaniem raka górnego odcinka przewodu pokarmowego. W badaniach, na których podstawie wysnuto powyższą zależność, wzięły udział osoby pozbawione genu dehydrogenazy-2 aldehydu (ALDH2). Metabolizm alkoholu następuje w wątrobie. Gen ALDH2 zamienia aldehyd octowy powstały w wyniku przemiany alkoholu na octan. Ponieważ aż połowa Chińczyków i Japończyków pozbawiona jest enzymu ALDH2, po wypiciu alkoholu aldehyd octowy, zamiast ulec przemianie, gromadzi się we krwi i tkankach. U takich ludzi po wypiciu nawet niewielkiej ilości alkoholu występują nieprzyjemne reakcje - nagłe zaczerwienienie twarzy, bóle głowy, kołatanie serca, zawroty głowy i nudności. Prawdopodobnie w tej grupie częściej występuje rak górnego odcinka przewodu pokarmowego. Naukowcy dowodzą, że większy odsetek zachorowań na ten rodzaj nowotworu wiąże się z wysokim poziomem aldehydu octowego w ślinie. W opisywanym badaniu u Azjatów pozbawionych genu ALDH2 poziom aldehydu octowego w ślinie był dwa, trzy razy wyższy niż u ludzi z normalnie funkcjonującym genem ALDH2. Badani ze względu na brak odpowiedniego genu nie byli w stanie się pozbywać nadmiernej ilości aldehydu octowego ze śliny. Spożywanie przez nich alkoholu powoduje wytworzenia potencjalnie rakotwórczego aldehydu octowego w ślinie. Im wyższe jego stężenie, tym większe ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego. Ryzyko to zwiększa kilka czynników: duże spożycie alkoholu, brak genu ALDH2, palenie papierosów, zła higiena jamy ustnej oraz indywidualna charakterystyka mikroflory bakteryjnej. Wyniki tych badań będzie można wykorzystać w profilaktyce nowotworowej.

Do tej lepszej strony:) Przeczytałam cały post. Ciekawe. Ma te plamy do około jak miała 37 lat a tera mam 47.Ciśnienie w normie.I nie zawsze mi to sie zdarza, najczęściej ja pije dzień po dniu(niewielkie ilości). Ale czasem wątpię, czy to sam alkohol. Dziś przeczytałam że to może być związane z jedzeniem a rzadko jadam przy wypiciu, dziś zjadłam ser żółty (który uwielbiam no i piwo wcześniej)ale mała ilość.Zrobiłam się plamista na twarzy i dekoldzie, Zastosowałam wcześniej podane: wit.C i rutinoskorbin i po godzinę widzę że przechodzi.Ale najważniejsze że z nosem mam to co ty. Ale nigdy tego nie powiązałam.Byłam u alergologa i tylko mam krople AVAMYS , drogi ale jakoś zaczęłam się wysypiać.Bo nos mam tylko zatkamy gdy sie kładę. Czy to znaczy czeka nie też zabieg?

Cześć. Przeczytałem wszystkie posty, bo mam to samo od 13 lat, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy można zbadać poziom tego enzymu. Czy to jest tak, że albo się go ma albo nie. Czy może być wydzielany ale w małych ilościach. Czy jakiś gastrolog wypowiedział się w kwestii jakie to jest zagrożenie jeżeli chodzi o raka przełyku? Dzięki za odpowiedź. Trochę się przestraszyłem.

Kardiolo.pl Zespół rakowiaka Zespół rakowiaka Zespół rakowiaka Zespół rakowiaka to szereg objawów występujących u chorych na rzadki rodzaj nowotworu, zwany rakowiakiem. Nowotwór ten wydziela do krwi substancje odpowiedzialne za wiele pozornie niepowiązanych ze sobą dolegliwości. Dla choroby charakterystyczne są napady, które objawiają się zaczerwienieniem twarzy i szyi, przyspieszeniem pracy serca czy zawrotami głowy. Rakowiaki najczęściej zlokalizowane są w obrębie przewodu pokarmowego i oddechowego. Przyczyny zespołu rakowiaka Zespół rakowiaka rozwija się u około 10% chorych. Rakowiaki to guzy wydzielające hormony i inne biologicznie czynne substancje chemiczne, np. serotoninę, histaminę czy bradykininy. Do rozwoju objawów dochodzi, gdy produkowane przez guz substancje dostaną się do krwiobiegu, a konkretnie gdy są wydzielane przez przerzuty znajdujące się w wątrobie. Cała krew organizmu w pewnym momencie przepływa przez wątrobę, gdzie wiele hormonów i innych substancji jest inaktywowanych. Jeżeli więc guz znajduje się np. w jelicie, wydzielane przez niego substancje trafią do wątroby i nie będą wywoływać żadnych objawów. Jednak w przypadku obecności czynnych hormonalnie przerzutów w wątrobie, serotonina i inne substancje trafiają wprost do żyły wątrobowej, a następnie do pozostałych komórek ciała, wywołując objawy kliniczne. Dopiero po pewnym czasie znów znajdą się w wątrobie, gdzie przestaną działać. W niektórych przypadkach objawy choroby pojawiają się bardzo szybko, np. w przypadku guza produkującego kortykotropinę, czyli hormon produkowany normalnie przez przysadkę mózgową pobudzający nadnercza do produkcji kortyzolu. W tym przypadku guz daje objawy, gdy jego średnica jest bardzo mała, co wiąże się z problemami w jego zlokalizowaniu. Objawy zespołu rakowiaka Aby stwierdzić klasyczny zespół rakowiaka, muszą być obecne przerzuty do wątroby, wada zastawkowa prawej części serca oraz charakterystyczne objawy naczynioruchowe. Wada serca wynika z obecności serotoniny, która powoduje włóknienie wsierdzia prawej części serca. Może to w konsekwencji prowadzić do niedomykalności zastawki trójdzielnej lub zwężenia pnia płucnego. Obwodowe objawy pojawiające się podczas kilkuminutowych napadów to: zaczerwienienie skóry twarzy i szyi, przyspieszenie pracy serca, zawroty głowy, ból brzucha, nadmierne pocenie, biegunka, utrata masy ciała, objawy skurczu oskrzeli. Napady w zespole rakowiaka mogą pojawiać się pod wpływem określonych bodźców, takich jak: stres, alkohol, ostre potrawy, niektóre leki (zwłaszcza przeciwdepresyjne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny). Diagnostyka zespołu rakowiaka Zespół rakowiaka występuje zazwyczaj w znacznym stopniu zaawansowania choroby, a rakowiaki najczęściej znajdowane są przypadkowo. W diagnostyce choroby wykorzystuje się badania laboratoryjne i obrazowe. Ostateczne rozpoznanie ustala się na podstawie badania histopatologicznego guza. Badania laboratoryjne przy zespole rakowiaka W zespole rakowiaka dochodzi do zwiększenia we krwi stężenia chromograniny A - markera neuroendokrynnych nowotworów. Jest to jednak substancja nieswoista, której zwiększony poziom towarzyszy wielu guzom produkującym hormony i zaburzeniom hormonalnym, np. zespole MEN1. Zwiększone stężenie serotoniny we krwi jest także charakterystyczne dla zespołu rakowiaka, ale nie występuje w każdym przypadku choroby. W znacznej części rakowiaków wywodzących się górnego i środkowego odcinka przewodu pokarmowego stwierdza się zwiększone wydalanie kwasu 5-hydroksyindolooctowego z moczem, będącego produktem metabolizmu tryptofanu i rozpadu serotoniny. W rakowiaku żołądka częsta jest natomiast niedokrwistość złośliwa, która występuje w ponad połowie przypadków. Badania obrazowe przy zespole rakowiaka Badania obrazowe służą do potwierdzenia obecności przerzutów rakowiaka w organizmie. W tym celu wykorzystuje się badania ultrasonograficzne, tomografię komputerową i badanie rezonansem magnetycznym. W lokalizacji ogniska pierwotnego bardzo przydatna jest scyntygrafia receptorowa. Leczenie rakowiaka Najlepszą metodą leczenia rakowiaka jest leczenie chirurgiczne. Niestety w przypadku zespołu rakowiaka zazwyczaj nie jest to możliwe, ze względu za zaawansowany stopień choroby. W związku z tym leczenie zespołu rakowiaka polega na złagodzeniu objawów wywoływanych przez substancje produkowane przez nowotwór. W tym celu stosuje się np. analogi somatostatyny czy leki przeciwbiegunkowe w przypadku biegunki. Powikłania zespołu rakowiaka Konsekwencje zespołu rakowiaka związane są z wpływem substancji produkowanych przez guzy. Z czasem może dojść do rozwoju zastawkowych wad serca, niedrożności jelit, zwłóknienia zaotrzewnowego, niedrożności tętnic i żył trzewnych oraz artropatii. W przypadku wydzielania przez guz hormonów może dojść do rozwoju zespołu Cushinga, jeśli wydzielana jest kortykotropina lub akromegalii, gdy wydzielana jest somatotropina, zwiększająca stężenie hormonu wzrostu we krwi. W przypadku znacznego nasilenia objawów może wystąpić przełom rakowiakowy. Zespół rakowiaka - podsumowanie Zespół rakowiaka powstaje pod wpływem obecności we krwi substancji produkowanych przez czynne hormonalnie guzy, znajdujące się najczęściej w jelicie grubym, cienkim i żołądku oraz rzadziej np. w oskrzelach. Wydzielane substancje to zazwyczaj serotonina, bradykininy i histamina. Typowe objawy zespołu rakowiaka to napady zaczerwienienia twarzy, zawroty głowy, biegunka, pocenie się, przyspieszenie pracy serca. Zespół rakowiaka rozwija się zwykle w zaawansowanej postaci rakowiaka, której towarzyszą przerzuty guza do wątroby. Z tego względu leczenie przyczynowe jest często niemożliwe, a w terapii stosuje się leki łagodzące objawy napadów zespołu rakowiaka. Lekarz Ewa Drozdowicz

Ile pijecie? Prócz osób chorych na cokolwiek innego, wydaje mi się, że przyczyną naszych rumieńców jest po prostu alkohol. 2 lata temu to było sporadyczne, teraz 3 piw nie wypije w towarzystwie. Wcześniej słyszałem o wątrobie, ale badań nie robiłem. Jest jeden sposób. Trzeba przestać pić ..... łatwo powiedzieć jak się ma depresję :(((

Z tą przypadłością borykam się już ze 20 lat. Najgorzej jest przez pierwsze 2-3 piwa, później jakby przechodzi ale nie zawsze. Wkurza mnie jak moja żona, która zna moją przypadłość od lat, zawsze wtedy gdy robię się czerwony po piwku mówi * czemu jesteś taki czerwony?* To mnie jeszcze bardziej nakręca bo jak by idiotka nie wiedziała czemu... Bo wypiłem piwko i mam tak od 20 lat i co to za pytanie w ogóle? Raptem zauważyła że coś ze mną nie tak? Jak pytałem swojego lekarza rodzinnego jak temu zapobiec usłyszałem- nie pić alkoholu. Zaiste wyjątkowo trafna diagnoza... Pozdrawiam wszystkich z problemem :)

Poczytajcie objawy przy braku witaminy B- 6 ze alkohol powoduje wypłukanie z organizmu ze jej brak powoduje róznego rodzaje alergiie skórne ze wchłania sie z witamina C itp mnie wasze odpowiedzi nie przekonały gdyz raz mam allergi a raz nie czekam na wsze opinie http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B6

witam, przeczytałem artykul od samego początku każdy post, w moim przypadku wygląda to tak w skrocie : - pijąc na dworze nigdy nie wyskakują plamy - im cieplej/duszno w pomieszczeniu = tym szybciej plamy wyskakują - mam 20 lat (plamy wyskakują od około 2) - jak rowniez w kilku przypadkach bardzo mocno zaczerwienia, puchnie mi blizna (20+ szwow wiec spora) - poki co nie znalazlem rozwiazania (gdy juz plamy wyskocza, wyjscie np na dwor (do zimnej temperatury), oplukanie twarzy, odstawienie picia na 20-30 min pomaga najbardziej zainteresowała mnie wypowiedz: - operacyjne wyciecie/pomniejszenie małżowin nosowych pozdrawiam :)

Witam. Ja mialem podobnie twarz zaczerwieniona, ale tylko pod oczami, jednak bylo widoczne, kiedy naduzywalem alkoholu. Obecnie pije zdecydowanie mniej, na przyklad w tygodniu odmawiam. Ponadto zaczalem sie zdrowiej odzywiac, przede wszystkim owoce i warzywa i problem sam sie rozwiazal.

Gość Konradskc

Mam takie same problemy. Czerwone plamy po alkoholu, ale bardzo, bardzo rzadko. Pamiętam dwa przypaki i w obu przypadkach udało się zwalczyć ten problem !!! Piłem pod soki, były to tanie soki i po paru godzinach imprezy robiły mi się czerwone plamy na twarzy, szyi i górnej części klatki piersiowej. Ale po zmianie soku, plamy znikały po kilkunastu minutach. Twierdze że jestem uczulony na jakąś tanią substancję !!! Pozdrawiam plamistych :*