Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwolnienie pracy serca na tle nerwowym

Gość Pączuś

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem lekarzem, ale nie sądzę. Bo na tej samej zasadzie należało by uznać, że ludzie, którzy na silny stres reagują przyspieszonym biciem serca *100 uderzeń/ minutę (tachykardia), do których i ja się zaliczam mają też arytmię. A więc arytmię miała by zdecydowana większość ludzkości, co powodowało by, że arytmia była by czymś prawidlowym a jej brak patologią. Zmierz sobie więc puls przez kilkanaście dni, po 2 razy dziennie i idź z tymi wynikami do lekarza. Przy pomiarze zaznacz, kiedy byłaś/ eś zdenerwowana/ny. To powinno rozwiać Twoje wątpliwości, że nie masz arytmi.
Gość stracatella
A mnie się wydaje, że bradykardia jest jednak bardziej patologią niż tachykardia - przyspieszenie rytmu serca jest naturalną reakcją orgnizmu np. na stres (pomijająć przyczyny patologiczne), gorączkę itp. Bradykardia świadczy raczej o jakimś zahamowaniu, niewydolności organizmu i niemożności sompensowania przez organizm reakcji na stres. Jedyna norma dla bradykardii o której słyszałam to sen, późna wieczorna pora w czasie relaksu i ewentualnie przewlekła nerwica (nie mylić z doraźnym stresem). No cóz ale to takie luźne dywagacje Polaków o zdrowiu ;) pozdrawiam