Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie EKG a tendencje do zaburzenia rytmu serca

Gość Wdzięczny

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystko widac w EKG.Mysle sobie ze do takiego badania potrzebny jest dobry kardiolog.Ja mam ubytek miedzyprzedsionkowy z wada zastawki i mialam robione bardzo duzo razy EKG i zaden lekarz nic nie widzial a ja przeciez mam lewogram ale jak terafilam na bardzo dobra pania doktor w SCCS to tylko spojrzala na EKG i odrazu powiedziala ze widac ASD.A zaden lekarz wczesniej nie widzial.
Gość stracatella
Badanie to rejestracja aktualnego przepływu krwi... włóż rękę do wanny z wodą i delikatnie prowokuj fale - aparat ekg takie fale rysuje - nie wiem czy to obrazowe co napisałam, ale mówiąc na wprost skurczy dodatkowych nie zapisze jeśli ich aktualnie nie ma, ale moze pokazać przebyty zawał bo uszkodzone w pewnym miejscu serce inaczej się kurczy i daje inny obraz fali, podobnie niedokrwiona *pompka* inaczej się kurczy i rysuje inne fale - idąc tym tropem można podejrzewać że niedorwione serce może czasem nierówno pracować, zdaje się że zespól WPW można podejrzewać... ale np. tachykardii bradykardii i skurczów nie da się zapisać jak ich nie ma - to bardzo trudna sztuka czytać ekg... pozdrawiam