Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe dodatkowe skurcze serca a arytmia

Gość Fisiel

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja ta ma miejsce niespodziewanie najczęsciej gdy jestem w spoczynku,spokojna. Czasem gdy gwałtownie zmienię pozycję,kucnę,*walnę* się na łózko lub gwałtownie wezmę oddech. Mam 18 lat, jestem szczupła,nie chuda idealna waga do wzrostu. W rodzinie był zawał ale to prababci bo miała wysokie ciśnienie,mama przez pewien okres życia miała arytmię ale nabytą nie wrodzoną bo jest cholerykiem.Lekarz nie mówił że ja mam arytmię choć czuję przewroty serca kilka naraz.
Mam tylko 2 wątki KOLEŻANKO. Nie moja wina że ludzie mają podobne problemy a miło wiedzieć że są ludzie dla których to jest głupie bo akurat ja całymi dniami tylko płaczę w poduszkę bo mam problem może ty nie masz żadnego to nie zrozumiesz jak widać powyżej to przynajmniej nie krytykuj
witam ja na twoim miejscu bym zrobiła prywatnie echo serca,i bym wiedziała czy coś się rzeczywiście dzieje niedobrego z sercem,ja miałam podobny problem dostałam nadciśnienia w wieku 35 lat i miałam moment że brakło mi tchu zawroty głowy i myślałam że to koniec mojego życia,i dlatego zrobiłam echo miałam powiększone serce i falę zwrotną jak dobrze pamiętam.I teraz po roku powtórzyłam echo,serce wróciło do normy biorę leki na nadciśnienie i jest dobrze może też powinnaś zrobić echo żebyś wiedziała czy coś się dzieje z twoim sercem.
witajcie......bylam u dwoch kardiologow , robilam echo, ekg i holter.....wszystko jest ok...mam poodbny problem czyli to, ze moge serce jakby sie potykalo, kopalo kilka razy pod rzad...mam wtedy uderzenia do glowy......ale to zdarzami sie w wsytuacji stresowwej zazwyczaj i nigdy podczas badania. Lekarz wykryl jedynie kilka skurczy dodatkowych, ktorych oczywiscie nie czulam, Co z tymi, ktore czulama nie zostaly wykryte?? jedynie mialam mierzone cisnienie w czasie ciazy i polozna mi powiedziala, ze mam arytmie, ale coz jak wg kardiologa wszystko jest ok!!. Teraz dodatkowo szczegolnie latem mam dusznosci, kolatania serca przed wyjsciam z domu, jazda srodkanmi komunikacji mam lek i wtedy te kolatania sie nasilaja...........nie wiem co zrobic...boli zadnych nie mam tylko te denerwujace uczucie,szybkiego bicia serca i czase tych kopniec
Papa ja miałam podobne uderzenia gorąca w głowę,to były pierwsze objawy nadciśnienia i okropny ból głowy,a do tego pierwsze objawy menopauzy ale u mnie doszły dodatkowo kłopoty z błędnikiem gdyż miałam przewlekłe zapalenie ucha,lęk który opisujesz mam do dziś ale poszłam do pracy i jest w miarę możliwie,ale polecam echo ono wykryje jeśli coś z sercem jest nie tak,a takie badanie robiłam prywatnie bo kardiolog stwierdził że nie ma po co,ale było po co polecam to badanie.
echo arytmi nie wykryje :) natomiast wady serca wykryje, jezeli arytmia dokucza cały czas to łatwiej ją upolować i nawet zwykłym ekg się ją załapie a w pozostałych przypadkach cóż - nieraz się poluje miesiącami. arytmie wykaże ekg i ile w danym momencie soć brykało inaczej ekg wykryje WPW. inne arytmie które trudniej w danym momencie złapać - powinnien wykazać holter ale też nie zawsze jeżeli w danym momencie nie wystąpiły tzw ataki :) różnych dolegliwości :). jak będziesz mieć holtera i tego nie upolujesz to pozostaje rejestrator zdarzeń - wypożyczany na dłużej np 2 tyg/misiąc albo ekg na telefon i trzeba polować. jak się upoluje chociaż coś to można męczyć kardiologao dalsze badania bo bez czego kolwiek jest się ignorowanym no chyba ze to cudowny człowiek z tego kardiologa co szuka tak długo aż znajdzie ale to nie jset łatwe polowanie ;) jak nic się wczesniej nie zapisało na ekg czy holterze :)
karpiczek 69 witaj.......miałam robione dwa razy echo ale to bylo ponad dwa lata temu wtedy nie mialam az takich objawow.......chociaz pod katem tych kopnięć to serce sie uspokoiło w stosunku do tamtego okresu gdy bylam u kardiologa ostatni raz. Ciąża i dodatkowe stresy zrobily swoje......doszly dusznosci i czeste kolatania serca zwiazane z lekiem. tak czy inaczej wybiore sie do kardiologa jeszcze raz i nie moge dac sie splawic bo cos jest nie tak!!!!
a jeszcze chcialabym dodać, że niestety mam raczej niskie cisnienie tak pomiedzy 90 a 110 (te gorne). Mysle, ze mam arytmie ale jak moge ją wykryc jak zdarzaja mi si te potkniecia wlasciwie podczas stresu no i czasem po tak stresujacym dniu , przez pare dni mam pojedyncze kopnięcia. A poza tym to mam te kołatania jak nap szykuje sie do wyjscia i te kilka minut juz po wyjsciu z domu, podczasjazdy srodkami komunikacji lub tez pobyt daleko od domu. Właściwie nie rozumie do konca co sie kryje pod pojęciem arytmii....czy to jest te szybkie bicie serca czy te kopnięcia czy też potknięcia, przewracanie sie serca? czy ktoś moze mi to wytłumaczyc na chlopski rozum?