Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapchana tętnica szyjna po udarze mózgu

mike80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nafciarz

Czy ktoś z was drodzy pacjenci zadał sobie kiedyś pytanie, dlaczego się nie udrażnia w 100% zatkanej tętnicy? Czy po prostu chcecie ją mieć przetkaną.....bo tak? Aaaaa i ten pomysł z naftą jest super:) Proponuje zgłosić tę radziecką metodę komisji noblowskiej, szansa może marna...ale zawsze to jakiś milion dolarów może wpaść w kieszeń. Bo jeśli na miażdżycę jest taka prosta metoda, to świat jest zbawiony....bo miażdżyca zabija więcej ludzi na świecie niż rak.

Gość ja piotrek

Hej prosze o pomoc mój tata dostał udaru stwierdzili ze to od zatkanej lewej tetnicy szyjnej mija juz 8 doba a oni nic nie robią to jest szpital w wilkowicach może się boją nie wiem może sprzetu nie mają ale skoro to wywołało udar to chyba powinni to usunąć ,,,,prosze o jakieś info....

Witam serdecznie mój ojciec miał udar mózgu niedokrwienny w maju tego roku, początkowo prze parę dni miał niedowład delikatnie ręki i nogi , oczywiście problemy z mową. Został wysłany ze szpitala na 2 miesięczną rehabilitację to mu w jakimś stopniu sprawnościowo pomogło, natomiast z mową musi wszystkiego się uczyć od nowa. Będąc w szpitalu nie wykonywano tacie badań przepływu żył tętniczych. W związku z tym zacząłem szukać prywatnie naczyniowca. Po wizycie w czerwcu okazało się że ojciec jedną stronę ma zapchaną w 100% a drugą w 50%. Na kolejnej wizycie teraz we wrześniu wyszło że jest ta żyła już zapchana w 70% lekarz wystawił skierowanie na przepychanie tej żyły do szpitala. Czy ktoś mi udzieli informacji jak to wszystko przebiega i jakie rokowania tego są. Ojciec przede wszystkim miał wysoki cholesterol przed udarem był pod opieką lekarza i ma miażdżyce z tego co rozumiem. Prosiłbym o jakieś informacje na meila marcin25-1983@tlen.pl

Mój mąż jest po dwóch udarach i zawale i to wszystko w zeszłym roku ma zapchaną lewą tętnicę szyjną w100% a prawą w55% lekarz powiedział nam ,że nic nie zrobią ,ponieważ bardziej mogą zaszkodzić niż pomóc tzn może dojść do kolejnego udaru podczas operacji . mieliśmy już powikłania przy zabiegu koronografii najpierw zatrzymanie serca i w następstwie zawał ,a za miesiąc kolejny zabieg i ponownie stanęło serce tylko że tu następstwem był kolejny rozległy udar. Najpierw rehabilitacja i to od razu 16 tygodni , a teraz powolne dochodzenie do zdrowia od nowa uczy się mówić bo tu są olbrzymie luki chociaż pamięć jest w miarę ok .Polecam szpital rehabilitacyjny w Konstancinie bardzo nam tam pomogli dobrzy logopedzi i psycholog dla nich wielkie podziękowania . Bardzo długa droga przed nami , ale cóż trzeba walczyć dalej . wspomnę że mąż ma dopiero 46 lat i jeszce chciałby trochę cieszyć się zyciem

Mój mąż ma 72 lata trzy lata temu dostał udar sparaliżowana prawa strona .Leżał w szpitalu Kopernika w łodzi sprawa beznadziejna ponieważ jedna z tętnic szyjnych całkowicie zapchana, a druga tętnica szyjna miała drożności tylko 25%.Po wyjściu ze szpitala gdzie podawano mu tylko sole fizjologiczne , znalazłam świetnego doktora naczyniowego w łodzi w M.S.W. Zrobił natychmiast weryfikacje badań co się potwierdziło.Po kilku dniach wziął męża na oddział do siebie przeprowadził operację obieg tętnicy założył stenta , pobrał 10 rehabilitacji w domu. Upłynęło trzy lata mąż jest w pełni sprawny , tylko siłowo jest słabszy. Polecam znakomitego fachowca w tej dziedzinie medycyny .Proszę w internecie znaleźć kontakt łódź dr.Kaszyński. Życzę wszystkiego dobrego i powodzenia

Witam oto mój przypadek 37 lat udar lewa tętnica szyjna całkowicie niedrożna po wyjściu ze szpitala do końca życia Acard i jeszcze jakieś inne gówno raz w roku kontrola tętnic szyjnych i dieta a wszytko przez jeb... cholesterol aha lekarz stwierdził że mam jeszcze 3 tętnice więc mam o nie dbac

Witam wszystkich z problemami. W marcu 2013 miałem prawostronny całkowity udar-po trombolitykach całe szczęscie ustapił. okazało się,że lewa żyła LICA jest całkowicie niedrożna.Biorę Corator ,Halidor oraz Acard i żyła udrożniła się ,na całej jej długości jest średnica 1,5 do 2,5 mm.Potwierdzone jest to badaniem angio KT oraz MR.Zyczę wszystkim zdrowia!! jakubkozlowski@autograf.pl

Wczoraj robiłem Dopplera i okazało się, że mam lewą tętnicę szyjną zapchaną 100%, a prawa przepustowość 50%. Nie miałem ani zawału, ani udaru mózgu. Mam 77-lat i w zeszłym roku w maju wróciłem z Kanady, gdzie normalnie pracowałem. Jestem krawcem i pracowałem na pełnym etacie w sklepie odzieżowym. Nie odczuwałem i nie odczuwam żadnego dyskomfortu w życiu.Na 17-kwietnia jestem zarejestrowany do chirurga naczyniowego, zobaczę co on na to powie. Lekarz radiolog był zupełnie zaskoczony, że u mnie nie ma żadnych oznak po udarze który musiał kiedyś u mnie być. Lekarz radiolog twierdzi, że musiałem kiedyś przejść lekki udar niedokrwienny mózgu, być może we śnie, ale moja tętnica prawa przejęła czynność tętnicy lewej i nastąpił obieg krwi okołowy i moja tętnica prawa odżywia mózg, dlatego ja się dobrze czuję. Lekarz radiolog powiedział, że on w swojej praktyce lekarskiej nigdy nie widział człowieka z jedną tętnicą nieczynną w 100% żeby człowiek był w tak dobrej kondycji w jakiej ja jestem. Ja mieszkałem w Kanadzie w Toronto wiele lat i 20 lat temu miałem silny ból głowy w nocy. Po przebudzeniu zauważyłem, że mam podwójne widzenie czyli astygmatyzm. Tam badało mnie 5-lekarzy i żaden z nich nie wiedział co mi jest, a ja już nie widziałem już na lewe oko. Po dwóch tygodniach to wszystko minęło i wróciłem do pracy, bez jakichkolwiek oznak choroby. Do dzisiaj mam tylko lewe oko słabsze i szum w uszach. Wielokrotnie badałem moje uszy u laryngologa i lekarz nie stwierdził jakiejś wady w uszach. Międzyczasie miałem wielokrotnie badania serca, (echo serca)i nigdy żaden lekarz nie zwrócił mi uwagi, że ja mam taka poważną chorobę, której w ogóle nie odczuwam. W Kanadzie chodziłem do lekarza dwa razy do roku na badania i nigdy ten lekarz nie zwrócił mi uwagi o jakiejkolwiek chorobie. Za każdym razem robił testy sprawdzające i zawsze mi mówił, że wszystko w porządku i jeśli nic się nie zdarzy gorszego, to zobaczymy się za pół roku. Tu w Polsce też już robiłem badania sprawdzające mój organizm i diagnoza była taka sama wszystko w porządku. Ja tego Dopplera zrobiłem, bo mój zięć miał udar mózgu i zmarł (miał 51-lat). To mnie trochę przestraszyło i poszedłem zrobić sobie Dopplera i to wyszło. Gdyby nie śmierć zięcia to nigdy Dopplera bym nie robił, bo ja się naprawdę świetnie czuję. Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć, ale wiem jedno, że ręka Boża czuwa nade mną.

Gość Zbigniew. 84 lat.

Moja historia: 7 lat temu miałem udar lewostronny .  W badaniach szpitalnych stwierdzono niedrożność prawej wewnętrznej tętnicy szyjnej w 60% oraz napadowe migotanie przedsionków serca. jako prawdopodobną przyczynę udaru (powstanie skrzepu). Po wyjściu ze szpitala zdarzały mi się incydenty zasłabnięcia z chwilową utratą przytomności {napadowe migotanie przedsionków) W zeszłym roku w grudniu po zrobieniu USG-Doppler (prywatnie - 200 PLN)  okazało się, że mam już zapchaną RICA w 80%.. Oczywiście nie czekałem biernie na dalszy rozwój wypadków  lecz postarałem się o skierowanie na zabieg. Zabieg stentowania tętnicy wykonano w Oddziale Chirurgii Naczyniowej w Szpitalu Bielańskim  w Warszawie i czuję się po nim dobrze.

Moje rady: Nie można dopuścić do 100% zapchania tętnic. Trzeba się badać i ogólnie dbać o zdrowie ( nie palić. nie pić. trzymać w ryzach cholesterol i  homocysteinę , wskaźnik BMI < 25 i uprawiać lekki amatorski sport.