Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapchana tętnica szyjna po udarze mózgu

mike80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Piszę do Państwa w imieniu mojego taty. W sierpniu doszło u niego do udaru mózgu. Po tym zdarzeniu w szpitalu wykryto u niego, iż ma zapchaną prawą tętnice szyjną. Po konsultacjach lekarze stwierdzili, iż nie da jej się przeczyścić gdyż jest ona niedrożna w 100%. Pozostałe tętnice są w bardzo dobrym stanie. Po wyjściu ze szpitala jeździłem z tatą po trójmiejskich specjalistach szukając rozwiązania.Każdy z nich stwierdził,że jednak nie da się nic zrobić. Po udarze u taty efektami ubocznymi jest niedowład prawej dłoni oraz występujący w pewnych momentach efekt TIA. Jeżeli ktoś z czytających ten wątek miał podobny przypadek lub słyszał o takowym bardzo proszę o kontakt.
Gość Krzysztof 100
Miałem więcej szczęścia moja lewa wewnętrzna tętnica szyjna był zamknięta w 99 % trafiłem z tą dolegliwością do Zabrskiego Centrum Chorób Serca gdzie przeprowadzono zabieg angioplastyki i stentowania (otwarto tętnicę balonem i załozono stent) Podobne Zabiegi wykonują specjaliści z Kliniki Kardiologicznej w Katowicach Ochojcu. Ostatecznie jak już się nie da nic zrobić metodą angioplastyki zawsze pozostaje operacyjne załozenie Bypasa - podobno najlepszą kliniką jest *naczyniówka* w Bytomiu. Pozdrawiam serdecznie życząc zdrowia. Podam namiary w e mail mój adres pierwszy ks@interia.eu
znam 2 przypadki gdzie zrobiono operacje tętnic szyjnych ale to są ludzie jeszcze młodzi ,około 60 a ten sam problem ma teściowa byłam z nią u naczyńowca ,potem zrobiono jej dopler i wyszedł bardzo zły wynik . Ma zawroty głowy boli ją głowa .Ale ona ma 85 lat ico pan doktor na to ano dał polopirynke i koniec kropka .prosze przyjść za 2 lata i dowidzenia .Męczy sie kobitka bo nie może prawie chodzićbo idzie jak pijana Odpowiedż dla was dlaczego nie chcą was operować pozdrawiam
Takie traktowanie pacjentów woła o pomstę do nieba w trakcie mojego długiego już bo trwającego 10 lat okresu leczenia spotykałem się z rozmaitymi przypadkami nawet jeden z lekarzy powiedział ze ludzie po przejściu pewnej granicy wiekowej nie mogą korzystać np. z rehabilitacji kardiologicznej po zawałach bo są za starzy i dlatego NFZ nie zaleca rechabilitacji takich pacjentów w JAKIM KRAJU MY ŻYJEMY TO JEST OBURZJĄCE.
Gość malgorzata.k
Bytom sie specjalizuje w udraznianiu tetnic szyjnych,moj wujek mial robione obie strony,dostawal udar za udarem a lekarze nie wiedzieli co jest przyczyna,trafili do naczyniowca w sosnowcu,ale learz odeslal ich do Bytomia,bo tam sie specjalizuja w tej dziedzinie chirurgii naczyniowej.
witam seba. moj tata mial 5 miesiecy temu robiony zabieg na prawa tetnice szyjna, zapchana byla w 100 procentach. czyscili ta zyle jak zapchana rure, oprocz ze zostala uszkodzona krtan z lewej strony(to byl bardzo ciezki przypadek dlatego taki skutek) operacja sie udala. dzisiaj tata byl na badaniach doplera i srwierdzili 80 procent zapchanej tej samej tetnicy. jak to mozliwe w tak krotkim czasie? ale warto odwiedzic tego lekaza, dr.jacek olszewski plac kaszubski-gdynia (058)6214524 komorka 696686493. powodzenia
Moja mamam wczoraj miała dopllera tętnic szyjnych i stwierdzono, że prawa tetnica szyjna w 100 % zamknięta, a lewa w 80-90 %. Za dwa tygodnie ma zabieg w szpiatalu MSWiA w Poznaniu. Lekarz stwierdził, że umieralność przy takim zabiegu to 2-5 %. Czy w przypadku tętnic szyjnych robi się tylko przepychanie czy też baypasy?
Gość A n d z i a
Witam! Niedawno wykonałam szereg badań specjalistycznych, w tym angio-KT tt domózgowych. Okazało się, że mam obustronnie zamknięte, niedrożne tt. szyjne wewnętrzne - RICA i LICA, bez widocznego przepływu. Neurolog stwierdził, że to trudny przypadek, tętnice nie nadają się do zabiegu oczyszczającego, z uwagi na ich całkowitą niedrożność. Przepisano mi leki: Memotrpoil, Zyllt, PoloCard, Atoris i Lipanthyl. Kieruję pytanie do tych osób, które miały podobne problemy zdrowotne do moich: jak sobie radzicie z tym *schorzeniem*, może są jakieś inne sposoby na udrożnienie tych moich tętnic szyjnych? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i odpowiedzi.
Kurczę Andzia jak Ty istniejesz w takim stanie ,ja mam zatkaną prawą tętnicę wspólną wewnętrzną w 100% i ledwo żyję,ciągle jakieś zawroty a ostatnio od pół roku i pisk w głowie.Myślę,żeby już z tym skończyć bo to jest nie do wytrzymania. Ty nie masz pisku ani zawrotów?? Dla zainteresowanych email- hall@10g.pl
Mój tato będąc w wieku około sześćdziesięciu lat miał zatkane żyły w nogach do tego stopnia, ze paluch zrobił się czarny i lekarz zamierzał amputować mu nogę - w tym celu wyznaczył termin przyjęcia do szpitala i wykonania operacji. Dodam, ze tato uwielbiał nabiał i słodycze - nie jadał tłuszczów w obawie przed miażdżycą. Niestety, to nabiał i słodycze zatkały mu żyły. Tymczasem ja miałam starą książkę rosyjskiego lekarza piszącego o badaniach prowadzonych przez naukowców rosyjskich na temat nafty i jej zbawiennego stosowania w leczeniu różnych schorzeń - zwłaszcza stosowanej zewnętrznie W porozumieniu z tatą zaczęliśmy tę naftę stosować ale do wewnątrz. Tato PIŁ ją codzienni po kilka kropli w cieplej przegotowanej wodzie, po czym zagryzał jabłkiem dla zniwelowania nieprzyjemnego smaku i zapachu. Nie minął miesiąc, jak czarny paluch odzyskał swój pierwotny wygląd i wróciło krążenie. Prowadzący lekarz był zaskoczony cofnięciem się choroby. Obyło się bez amputacji. Zaglądnęłam do tego wątku, ponieważ od kilku dni borykam się z napadowymi zawrotami głowy. Lekarz skierował mnie do specjalisty chorób naczyń podejrzewając miażdżycę tętnic szyjnych, co jest możliwe, ponieważ lubię słodycze, jestem mięsożerna, uwielbiam golonkę, schabowe i nie tylko....przy ambiwalentnym stosunku do warzyw. Dziś rozpoczynam kuracje z naftą.

Witam Właśnie wróciłem od swojej mamy.Jest to kobieta 62 letnia. Moja mama ma zapchane tętnice wewnętrzne tak jedna praktycznie w 100% a druga powyżej 95% - przynajmniej tak jest napisane na wyniku. Moja mam leczy się na to od lat dobrych kilku i nasza kochana służba zdrowia dziś jej powiedziała. ... to pani jeszcze udaru nie miała? aż dziw........... Oczywiście jest dopisek że choroba postępuje i chory nie kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego. Nie znam się w ogóle na sprawach naczyń krwionośnych czy kardiologii,jednak całe życie matka mnie uczyła że chorym ludziom należy pomagać a nie czekać aż się wykończą. Nie chce mi się wierzyć że w 21 wieku nie ma sposobów na tą chorobą. Czy ma ktoś jakieś sugestie?pomysły. Gdzie mógłbym się zgłosić z mamą? Z góry wam dziękuję za wszelkie podpowiedzi.Pozdrawiam

Gość patrycja1990

Witam, moja mama wlasnie przeszla opercje przepchania tetnicy szyjnej, bardzo prosilabym o kontakt osob, ktore przeszly wlasnie taka operacje a najbardziej interesuje mnie stan chorego po przebyciu takiej operacje bardzo prosze o kontakt na maila

Gość pawlikowski

Według dopplera miałem zatkana LICA w 80% a kiedy chirurg otworzył to powiedział , ze mam w 100% zapchane i dawno powinienem mieć udar. Udało mi się wytworzyć krążenie oboczne i to mnie uratowało. Wyczyścił mi na żywca i TK wykazał ze krew zaczęła znów płynąć do lewej półkuli . Teraz od nadmiaru krwi boli mnie głowa ale mam nadzieje że się unormuje. Jestem niecałe dwa tygodnie po operacji. Głowy do góry

Pawlikowski • 2012-03-12, 20:34 • IP: 87.205.228.** >Według dopplera miałem zatkana LICA w 80% a kiedy chirurg >otworzył to powiedział , ze mam w 100% zapchane i dawno >powinienem mieć udar. Udało mi się wytworzyć krążenie oboczne i >to mnie uratowało. Wyczyścił mi na żywca i TK wykazał ze krew >zaczęła znów płynąć do lewej półkuli Jak to wyczyścił Ci zapchaną na 100% tętnicę ?? jak takich zabiegów się nie robi przy 100% zatkania - kto to zrobił proszę o namiar do tego lekarza.Dzięki i pozdrawiam