mike80 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Witam. Piszę do Państwa w imieniu mojego taty. W sierpniu doszło u niego do udaru mózgu. Po tym zdarzeniu w szpitalu wykryto u niego, iż ma zapchaną prawą tętnice szyjną. Po konsultacjach lekarze stwierdzili, iż nie da jej się przeczyścić gdyż jest ona niedrożna w 100%. Pozostałe tętnice są w bardzo dobrym stanie. Po wyjściu ze szpitala jeździłem z tatą po trójmiejskich specjalistach szukając rozwiązania.Każdy z nich stwierdził,że jednak nie da się nic zrobić. Po udarze u taty efektami ubocznymi jest niedowład prawej dłoni oraz występujący w pewnych momentach efekt TIA. Jeżeli ktoś z czytających ten wątek miał podobny przypadek lub słyszał o takowym bardzo proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza
dimedicus Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Proszę skonkretyzować pytanie,znam wiele przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mike80 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Czy faktycznie nie wykonuje się zabiegu w momencie kiedy tętnica szyjna jest zapchana całkowicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość seba Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 witam, po udarze mózgu zdjagnozowano u mnie 100% niedrożność tętnicy szyjnej wewnętrznej,lekarze powiedzieli tylko że nie kwalifikuję się do zabiegu udrożnienia,ale nie dowiedziałem się dlaczego????? może ktoś coś więcej na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Krzysztof 100 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Miałem więcej szczęścia moja lewa wewnętrzna tętnica szyjna był zamknięta w 99 % trafiłem z tą dolegliwością do Zabrskiego Centrum Chorób Serca gdzie przeprowadzono zabieg angioplastyki i stentowania (otwarto tętnicę balonem i załozono stent) Podobne Zabiegi wykonują specjaliści z Kliniki Kardiologicznej w Katowicach Ochojcu. Ostatecznie jak już się nie da nic zrobić metodą angioplastyki zawsze pozostaje operacyjne załozenie Bypasa - podobno najlepszą kliniką jest *naczyniówka* w Bytomiu. Pozdrawiam serdecznie życząc zdrowia. Podam namiary w e mail mój adres pierwszy ks@interia.eu Cytuj Odnośnik do komentarza
zofia5014 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 znam 2 przypadki gdzie zrobiono operacje tętnic szyjnych ale to są ludzie jeszcze młodzi ,około 60 a ten sam problem ma teściowa byłam z nią u naczyńowca ,potem zrobiono jej dopler i wyszedł bardzo zły wynik . Ma zawroty głowy boli ją głowa .Ale ona ma 85 lat ico pan doktor na to ano dał polopirynke i koniec kropka .prosze przyjść za 2 lata i dowidzenia .Męczy sie kobitka bo nie może prawie chodzićbo idzie jak pijana Odpowiedż dla was dlaczego nie chcą was operować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzysztof100 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Takie traktowanie pacjentów woła o pomstę do nieba w trakcie mojego długiego już bo trwającego 10 lat okresu leczenia spotykałem się z rozmaitymi przypadkami nawet jeden z lekarzy powiedział ze ludzie po przejściu pewnej granicy wiekowej nie mogą korzystać np. z rehabilitacji kardiologicznej po zawałach bo są za starzy i dlatego NFZ nie zaleca rechabilitacji takich pacjentów w JAKIM KRAJU MY ŻYJEMY TO JEST OBURZJĄCE. Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzysztof100 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 przepraszam podałem zły adres e mail powinno być pierwszyks@interia.eu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość malgorzata.k Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Bytom sie specjalizuje w udraznianiu tetnic szyjnych,moj wujek mial robione obie strony,dostawal udar za udarem a lekarze nie wiedzieli co jest przyczyna,trafili do naczyniowca w sosnowcu,ale learz odeslal ich do Bytomia,bo tam sie specjalizuja w tej dziedzinie chirurgii naczyniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość seba Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 czyli ciągle nic nie wiem... zna ktoś przypadek udrożnienia 100% zapchanej tętnicy??? co z tymi bypasami?? mam 35 lat 2 dziecko w drodze i trochę mnie to przeraża choć nie daję tego poznać nie powinirnem pracować ale muszę bo jak tu żyć Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość maria34 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 witam seba. moj tata mial 5 miesiecy temu robiony zabieg na prawa tetnice szyjna, zapchana byla w 100 procentach. czyscili ta zyle jak zapchana rure, oprocz ze zostala uszkodzona krtan z lewej strony(to byl bardzo ciezki przypadek dlatego taki skutek) operacja sie udala. dzisiaj tata byl na badaniach doplera i srwierdzili 80 procent zapchanej tej samej tetnicy. jak to mozliwe w tak krotkim czasie? ale warto odwiedzic tego lekaza, dr.jacek olszewski plac kaszubski-gdynia (058)6214524 komorka 696686493. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość honda Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Moja mamam wczoraj miała dopllera tętnic szyjnych i stwierdzono, że prawa tetnica szyjna w 100 % zamknięta, a lewa w 80-90 %. Za dwa tygodnie ma zabieg w szpiatalu MSWiA w Poznaniu. Lekarz stwierdził, że umieralność przy takim zabiegu to 2-5 %. Czy w przypadku tętnic szyjnych robi się tylko przepychanie czy też baypasy? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Hall Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Szukam osób z z zatkaną tętnicą szyjną w celu wymiany informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
finansowy Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam Ja również szukam kontaktu z osobami które miały zatkaną tętnicę szyjną w 100 % - czy udało im się to udrożnić czy pozostawiono , aby wytworzyło się krążenie oboczne ?? czy podjęto próby udrożnienia ( stentowania , angioplastyki itp ) z tzw. protekcją mózgu ?? podaję swój mail i jestem gotowy do korespondencji ehker@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość A n d z i a Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Witam! Niedawno wykonałam szereg badań specjalistycznych, w tym angio-KT tt domózgowych. Okazało się, że mam obustronnie zamknięte, niedrożne tt. szyjne wewnętrzne - RICA i LICA, bez widocznego przepływu. Neurolog stwierdził, że to trudny przypadek, tętnice nie nadają się do zabiegu oczyszczającego, z uwagi na ich całkowitą niedrożność. Przepisano mi leki: Memotrpoil, Zyllt, PoloCard, Atoris i Lipanthyl. Kieruję pytanie do tych osób, które miały podobne problemy zdrowotne do moich: jak sobie radzicie z tym *schorzeniem*, może są jakieś inne sposoby na udrożnienie tych moich tętnic szyjnych? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Hall Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Kurczę Andzia jak Ty istniejesz w takim stanie ,ja mam zatkaną prawą tętnicę wspólną wewnętrzną w 100% i ledwo żyję,ciągle jakieś zawroty a ostatnio od pół roku i pisk w głowie.Myślę,żeby już z tym skończyć bo to jest nie do wytrzymania. Ty nie masz pisku ani zawrotów?? Dla zainteresowanych email- hall@10g.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Hall Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Jeszcze jedno-czy komuś stwierdzono przyczynę zatykania się tętnic?? Czy macie: -wysoki cholesterol -wysokie trójglicerydy -chlamydię - ona przyczynia się do zatykania tętnic email- hall@10g.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anna Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Mój tato będąc w wieku około sześćdziesięciu lat miał zatkane żyły w nogach do tego stopnia, ze paluch zrobił się czarny i lekarz zamierzał amputować mu nogę - w tym celu wyznaczył termin przyjęcia do szpitala i wykonania operacji. Dodam, ze tato uwielbiał nabiał i słodycze - nie jadał tłuszczów w obawie przed miażdżycą. Niestety, to nabiał i słodycze zatkały mu żyły. Tymczasem ja miałam starą książkę rosyjskiego lekarza piszącego o badaniach prowadzonych przez naukowców rosyjskich na temat nafty i jej zbawiennego stosowania w leczeniu różnych schorzeń - zwłaszcza stosowanej zewnętrznie W porozumieniu z tatą zaczęliśmy tę naftę stosować ale do wewnątrz. Tato PIŁ ją codzienni po kilka kropli w cieplej przegotowanej wodzie, po czym zagryzał jabłkiem dla zniwelowania nieprzyjemnego smaku i zapachu. Nie minął miesiąc, jak czarny paluch odzyskał swój pierwotny wygląd i wróciło krążenie. Prowadzący lekarz był zaskoczony cofnięciem się choroby. Obyło się bez amputacji. Zaglądnęłam do tego wątku, ponieważ od kilku dni borykam się z napadowymi zawrotami głowy. Lekarz skierował mnie do specjalisty chorób naczyń podejrzewając miażdżycę tętnic szyjnych, co jest możliwe, ponieważ lubię słodycze, jestem mięsożerna, uwielbiam golonkę, schabowe i nie tylko....przy ambiwalentnym stosunku do warzyw. Dziś rozpoczynam kuracje z naftą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość hall Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dzięki za info-dobrze wiedzieć ja też zacznę taką kurację. Napisz ile tych kropli ile razy dziennie pijesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość hall Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Jeszcze jedno-jaką naftę stosował twój tato - czy taką ? PETROLEUM d-5 nafta lecznicza 100ml Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pala81 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam Właśnie wróciłem od swojej mamy.Jest to kobieta 62 letnia. Moja mama ma zapchane tętnice wewnętrzne tak jedna praktycznie w 100% a druga powyżej 95% - przynajmniej tak jest napisane na wyniku. Moja mam leczy się na to od lat dobrych kilku i nasza kochana służba zdrowia dziś jej powiedziała. ... to pani jeszcze udaru nie miała? aż dziw........... Oczywiście jest dopisek że choroba postępuje i chory nie kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego. Nie znam się w ogóle na sprawach naczyń krwionośnych czy kardiologii,jednak całe życie matka mnie uczyła że chorym ludziom należy pomagać a nie czekać aż się wykończą. Nie chce mi się wierzyć że w 21 wieku nie ma sposobów na tą chorobą. Czy ma ktoś jakieś sugestie?pomysły. Gdzie mógłbym się zgłosić z mamą? Z góry wam dziękuję za wszelkie podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość patrycja1990 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam, moja mama wlasnie przeszla opercje przepchania tetnicy szyjnej, bardzo prosilabym o kontakt osob, ktore przeszly wlasnie taka operacje a najbardziej interesuje mnie stan chorego po przebyciu takiej operacje bardzo prosze o kontakt na maila Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pawlikowski Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Według dopplera miałem zatkana LICA w 80% a kiedy chirurg otworzył to powiedział , ze mam w 100% zapchane i dawno powinienem mieć udar. Udało mi się wytworzyć krążenie oboczne i to mnie uratowało. Wyczyścił mi na żywca i TK wykazał ze krew zaczęła znów płynąć do lewej półkuli . Teraz od nadmiaru krwi boli mnie głowa ale mam nadzieje że się unormuje. Jestem niecałe dwa tygodnie po operacji. Głowy do góry Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość prestidigitator Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Pijcie naftę oczyszczaną - 1 łyżeczkę dziennie. Po miesiącu sprawdźcie drożność tętnic i podzielcie się wynikiem na tym forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hall Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Pawlikowski • 2012-03-12, 20:34 • IP: 87.205.228.** >Według dopplera miałem zatkana LICA w 80% a kiedy chirurg >otworzył to powiedział , ze mam w 100% zapchane i dawno >powinienem mieć udar. Udało mi się wytworzyć krążenie oboczne i >to mnie uratowało. Wyczyścił mi na żywca i TK wykazał ze krew >zaczęła znów płynąć do lewej półkuli Jak to wyczyścił Ci zapchaną na 100% tętnicę ?? jak takich zabiegów się nie robi przy 100% zatkania - kto to zrobił proszę o namiar do tego lekarza.Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi