Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mój synek urodziłasie 26.08.2008r. 38tydz ciąży, waga 3600, przebyl wrodzone zapalenie płuc, podczas badań w szpitalu stwierdzono FOA z przeciekiem L-P. Struny rzekome w LV. Bez anomialii struktularnych i istotnych zaburzeń hemodynamicznych. Byliśmy na kontroli w tym tygodniu, FOA z przeciekiem L-P, ślad MI, struny rzekome wl. Mamy kontrolę w grudniu. Czy ktoś może wie co to oznacza dla mojego synka, bardzo się boję, zaczął 3m-c. Z badania echo wyszło FOA, śladowe niedomykalności zast.p-k Proszę o pomoc. małgosia mama szymonka
Pododbnie jak wyżej zapraszam cię na nasza stronę i forum. Struna rezekoma jeśli oprócz szmeru nie towarzyszą jej inne objawy jest po prostu uroda serca. Przetrwały otwór owalny - wydaje mi się, ze to to samo co drożny. Jest to typ ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Może występowac nawet u 25% małych dzieci. Do fizjologicznego przecieku między przedsionkami nie dochodzi, jesli nie ma współistniejącej wady serca. Drozny otwór owalny nie wymaga leczenia chirurgicznego, dopóki nie wystąpi przeciek. Otwór ten wykorzystuje się podczas cewnikowania serca , gdyz pozwala on na łatwe wprowadzenie cewnika do lewego przedsionka. Przy wycofywaniu sie z lewego do prawego przedsionka występuje róznica średnich ciśnien. Pozwala to odróżnić drożny otwór owalny od ASD., przy którym średnie ciśnienia są jednakowe albo prawie jednakowe. Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta ( zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny, ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób dorosłych. Pozdrawiam. Ola

Witam. Mam pytanie.Synek urodził się 04.08.2012. termin miałam na 14.08.2012. niedługo dziecko kończy właśnie 3 miesiące. 09.10.2012 roku miało robione echo serca gdyż przy infekcji zapalenia płuc lekarz pediatra wysłuchał szmery nad serduszkiem. Oto wynik tego badania: Wymiary jam serca w mm: LK:21, PK:10, LP:11, Ao:10, PMK:4, TSLK:4, Wymiary serce i kurczliwośc w normie. % SF =40. Morfologia zastawek - mitralnej, aortalnej, trójdzielnej i pnia płucnego prawidłowa. V max w PA 1,2 m/sek. Niewielki przeciek L-p przez FO. Qp : Qs 1:1. Struna rzekoma w jamie LK. Ciągłość przegród zachowana. V max AoDesc 1,8 m/sek. V max AoAbd 0.35 m/sek tętniczy. Bez cech płynu w worku osierdziowym. Wnioski : FOA. Mam wątpliwości gdyż lekarz badający stwierdził że można spać spokojnie bo takie wady często się cofają i tak prawdopodobnie będzie w przypadku naszego dziecka i przyjechać na kontrolę za pół roku , natomiast pediatra który kierował do szpitala stwierdziła , że to poważna rzecz. Czy takie wyniki świadczą o tym , że niezbędna będzie operacja? Czy wada może się pogłębiać czy faktycznie jest duże prawdopodobieństwo że się cofnie?? Nie wiem czy może to być powiązane z tą wadą ale dziecko czasami ma bardzo płytki oddech ( czasem rzęzi ) i bardzo rzadko ale zdarza się, że sinieje wokół usteczek. Nie zauważyłam aby dziecko jakoś specjalnie szybko się męczyło np podczas leżenia na brzuszku.Jest dość silny i wytrwały. Jedynie co mnie niepokoi to to że poci się podczas jedzenia ( co nie może być spowodowane niedoborem wit D3 gdyż dostaje 400 j.m w kropelkach i dodatkowo to co jest w mleku Bebilon). Niepokoi mnie również sformułowanie *niewielki przeciek*. Czytałam że takie wady często się cofają , ale gdy występuje przeciek to niestety należ operować. Jesteśmy już umówieni u kardiologa dziecięcego ale do tego czasu to chyba zwariuję i wszystkie włosy sobie z głowy powyrywam. Proszę o interpretację wyników i opinię czy to wszystko jest aż tak straszne na jakie wygląda , czy można spać spokojnie z nadzieją że wada się cofnie. I jeszcze jedno pytanie - jeśli faktycznie z dużym prawdopodobieństwem wada może się cofnąć to w jakim wieku ona się cofa i kiedy może być stwierdzone że się cofnęła bądź też ze się nie cofnęła i należy operować? Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź.

FOA często nawet nie jest nazywane wadą ale fizjologią. Tym bardziej, że jest malutkie. W życiu płodowym takie występuje, tak samo jak PDA i u jednych zamyka się po narodzinach u innych troszkę później a u innych w ogóle i często z tym nic nie trzeba robić. Twoje dziecko ma również strunę rzekomą, która może dawać szmerki. Jest na prawdę wielka szansa, że to się zamknie samo :)

Gość olaaaaaaaaa

Moja córeczka urodziła się w 35 tygodniu, w pierwszej dobie po urodzeniu doszło do krótkiego zatrzymania serduszka- 9sek. Zrobiono echo i wyszło FoA. Od razu po wyjściu ze szpitala skierowano nas do przyszpitalnej poradni kardiologicznej. Trafiliśmy na super babkę. Uspokoiła nas, że to nie tragedia, że małej nic nie grozi, że wiele dzieci i osób już dorosłych ma to * schorzenie* chociaż o tym nie wie, a w przypadku szczególnie mężczyzn, FoA przydaje się w wieku 50+ przy opracowaniu choroby wieńcowej. Nie trzeba robić dziurki w sercu bo ona już tam jest ;) Pani kazała tylko kontrolować co 6 m-cy, i podawać jak już będzie mogła jeść mięso wołowinę, królika i mięso jelenia bo mają dużo l-karnityny, a ta wspomaga zarastanie tego otworku. No i jeździliśmy, sprawdzaliśmy, kupowaliśmy mięsko, i dzisiaj jesteśmy po kontroli- 1 rok 9 m-cy, otwór samoistnie zamknięty. Pełen sukces, koniec. Także dziewczyny. Bez nerwów. Akurat FoA to nie dramat. Radzę się cieszyć, że to akurat to, a nie coś inego; są naprawdę gorsze uszkodzenia serca. I poszukajcie myśliwego, który zechce wam odstąpić polędwicę z jelenia :) polecam. Przez żołądek do serca nabiera nowego znaczenia :)