Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie tętnicze w spoczynku u nastolatki

Gość kesi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 13 lat i ćiśnienie tętnicze 140 na 80 w spoczynku.. Nie wiem co mam z tym robić... Wszyscy mi mówią, że jest to wysokie nadciśnienie... Ale przyznam też, że nie jestem za szczupła.. przy wsroście 165 ważę 68 kg.. Czy moja waga jakoś wpływa na moje ćiśnienie? I ewentualnie jak mogę je zmniejszyć? Mam też problemy z krwią ale to już zupełnie inna bajka.. Mam nadzieję, że coś mi doradzicie :)
Nie jest,to wysokie ciśnienie,lecz zaliczane do lekkich nadciśnień.Oczywiście nadwaga ma pewien wpływ na nadciśnienie,lecz nie jest jego powodem.Przyczyny mogą być zypełnie inne,dlatego należy skonsultować się z lekarzem,który zleci inne badania,w celu znalezienia przyczyny wzrostu ciśnienia.Należy ustalic czy jest to nadciśnienie pierwotne tzw.samoistne czy też nadciśnienie wtórne.Od tych ustaleń będzie zależało leczenie.Nie podałaś tych innych problemów z krwią,może to jest przyczyną,więc nie bardo mogę określić powody nadciśnienia.
Cześć! piszesz o ciśnieniu 140/ 80. Czy jest to jednorazowy pomiar, czyteż kilkanaście razy sobie mierzyłaś i takie Ci wyszło. Musisz wiedzieć, że na podstawie jednorazowego pomiaru nie można zdiagnozować nadciśnienie tętniczego. Pisałem o tym do innych osób. Musisz pomierzyć sobie ciśnienie po 2 razy dziennie w różnych porach dnia przez co najmniej kilkanaście dni. Jeśli te wyniki będą REGULARNIE przekraczać 139/ 89 w spoczynku, to masz nadciśnienie. Idź z tymi pomiarami do lekarza, jak mówił Ci dimedicus, by ustalił on przyczynę ew. nadciśnienia. Jeśli nie da się jej ustalic, to jest to tzw. nadciśnienie samoistne i lekarz przepisze Ci pastylki na obniżenie i powie co dalej. Pozdr.

Ja też mam 13 lat i 178/126 ciśnienia. a puls serca czasami spada do 44. Idź do lekarza , niech przepiszę ci leki na zmiejszenie ciśnienia, jesli wykryje jakąś chorobę, jesli nie masz choroby ani nadciśnienia mogą to być problemy w dorastaniu.