Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętno podczas siedzenia i stania

Gość agata

Rekomendowane odpowiedzi

Gość desdemona

Ludzie wszystko jest z wami ok, gdyby podczas stania nagle zaczęło wam spadać tętno lub ciśnienie to można się wtedy martwić, a tak jak wy opisujecie, to ejst normalne. U jednych nieco szybciej, u innych nieco wolniej, ale jest norma!

Dokładnie, jak Wam tętno albo ciśnienie po wstaniu bardzo spadnie, to wtedy jest powód do zmartwień. Załóżmy, że jeśli z 70 uderzeń na minutę po wstaniu wzrośnie do 170 to tez jest coś nie tak, ale wtedy to tzreba iść do lekarza, na wszytko są odpowiednie badania i niech on to ocenia, a nie wy będziecie robić sobie 10 razy dziennie w domu testy na siedzienie i stanie... :) Mi nigdy nie przyszło do głowy, żeby sprawdzac coś takiego, chociaż ma zespół wazowagalny i przy wstawaniu ciśnienie zawsze mi gwałtownie spada, a tętno bardzo wzrasta (bo serce chce się jakoś wspomóc - spadek ciśnienia, to szybciej bije, byle tylko zapewnić dopływ krwi do mózgu).

Normalne tętno spoczynkowe dla człowieka mieści się w przedziale od 60 - 100 uderzeń/min.
W spoczynku mam przeważnie 60 -80.

Mam z kolei inną przypadłość podczas biegu z umiarkowana prędkością puls potrafi podskoczyć mi do 185. Na podbiegach czasami podchodzi do 200. Średnie puls z   40 min  biegu 175 . Zaniepokoili mnie to poszedłem do lekarza .Zrobił KRG Wysiłkowe. Powiedział , ze niektórzy tak mają genetycznie i nic się nie da z tym zrobić .Mam 42 lata.

Gość Nadiaenage

[/QUOTE]
Афанасий , https://blogintimx.ru/?p=224 Ваши записи произвели на меня огромное впечатление, заставили думать по-другому. Продолжайте свои творческие поиски, а я буду следовать за Вами!

W dniu 11.07.2012 o 19:44, Gość xxx napisał(a):

Dokładnie, jak Wam tętno albo ciśnienie po wstaniu bardzo spadnie, to wtedy jest powód do zmartwień. Załóżmy, że jeśli z 70 uderzeń na minutę po wstaniu wzrośnie do 170 to tez jest coś nie tak, ale wtedy to tzreba iść do lekarza, na wszytko są odpowiednie badania i niech on to ocenia, a nie wy będziecie robić sobie 10 razy dziennie w domu testy na siedzienie i stanie... 🙂 Mi nigdy nie przyszło do głowy, żeby sprawdzac coś takiego, chociaż ma zespół wazowagalny i przy wstawaniu ciśnienie zawsze mi gwałtownie spada, a tętno bardzo wzrasta (bo serce chce się jakoś wspomóc - spadek ciśnienia, to szybciej bije, byle tylko zapewnić dopływ krwi do mózgu).