Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętno podczas siedzenia i stania

Gość agata

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, widzę ze fiksujesz ;) wiem coś o tym bo przechodziłam podobne stany. No więc w trakcie stania puls powinien być wyższy niż w trakcie siedzenia.... bo wysiłek statyczny jest dość duzym wysiłkiem. Generalnie nie mież co chwile, puls sie zmienia jeśli głebiej oddychasz albo mówisz, albo myślisz o czyms ekscytującym.... albo... jest setka powodów. Jeśli nie bierzesz leków na serce i nie palisz papierosów powinien mieścić się pomiędzy 50 - 75 u kobiet i 48-75 u męzczyzn w spoczynku. pozdrawiam
no fiksuje ale o wiele mniej po tym co tu czytam:) tętno w spoczynku czyli mierzone w trakcie siedzenia czy stania?bo piszesz ze puls w trakcie stania powinien być wyższy , czyli jaki?bo wlasnie to chce wiedziec, mi to bardzo przeszkadza jak wstaje i od razu taki skok tetna, najdziwniejsze jest to, że jak wstane i sie nie ruszam to serce sie o wiele wolniej uspokaja niz jak wstane i np chodze, przeciez przy wysilku powinno szybciej bic niby..
U zdrowego człowieka puls przy zmianie pozycji zmienia się o około 10 - 15 uderzeń, ale jak się ma np wypadanie płatka to nawet i 40... od tego się nie umiera choć czasem można zasłabnąć. Potem się normuje, ale to zależy jak długo stoisz, generalnie jak długo a do tego np na baczność to puls rośnie bo długotrwały wysiłek statyczny powoduje wzrost pulsu tak jak przy wysiłkach dynamicznych. Ja lepiej sie czuje jak przestałam mierzyc ciągle - mimo ze nie sprawdzam czy bije jeszcze nie umarłam ;)))) Wiem że to trudne, ale postaraj sie znaleźć lekarza któremu zaufasz. Przy odrobinie wysiłku z Twojej strony pozbędziesz się lęków o siebie. Warto zrobić to jak najprędzej!
ciezko znalezc takiego lekarza a ja juz tez mam dosc wydawania kasy prywatnie, chcialam wiedziec czy to co sie ze mna dzieje jest normalne, teraz juz wiem, ze tak i bede spokojna, wiec dziekuje bardzo ze mi pomoglas w tej sprawie, nie mialam pojecia ze zwykle stanie na bacznosc jest takim wysilkiem, wiedzialam ze przy zmianie pozycji tetno rosnie ale myslalam ze po paru minutach stania tetno powinno znow byc takie jak przy siedzeniu, wiec mam rozumiec ze jak siedze i tetno 60-65, stoje kolo 80 czasem to normalna rzecz i juz nic nie mierzyc?
witam, Agatka wydaje mi się, że Twoje tętno jest ok ale lekarzami nie jesteśmy więc warto zasięgnąć porady specjalisty.U mnie gdy się zdenerwuje albo stresuje to od razu 120 a w czasie skurczu 200 także znaczna różnica.Pisze to żeby Cię uspokoić ale Ty wiesz najlepiej co się z Twoim sercem dzieje .Życzę dużo zdrówka
dziekuje bardzo za odpowiedzi:)) wiem jak serce szaleje przy nerwach ale mi tak skakalo w normalnym stanie, ja codziennie wyszukam sobie cos a nie moge przeciez z kazdym pytaniem codziennie latac do lekarza:) jesli to normalne , ze serce bije szybciej w czasie stania to chyba ze mna wszystko ok jest:) a jak z wami?
Soso rozumiem ze ta korekta była do mnie. Nie bawmy się w aptekrzy - różne źródła różnie podają - wklejam linka do uśrednionej wikipedii. http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99tno Wchodząc głębiej w szczegóły tętno zależy od pory dnia i płci, wieku (ale też wagi a raczej nadwagi i wzrostu - spożytego posiłku, wypitej kofeiny, stresu, depresji, cyklu i setki innych rzeczy) dolna granica która podałam przypada na wieczór kiedy organizm się wycisza, w nocy może spadać jeszcze niżej ale nie powinna poniżej 40. Krótko mówiąc nie jest dobrze jeśli w ciągu dnia spoczynku przebika 100 lub nie nabija 50 (48 u mężczyzn wieczorem późnym w trakcie relaksu jest ok) Trochę sie pomądrowałam ;) pozdrawiam
a kto zrobi dla mnie teścik, najpierw na siedzaco zmierzy tetno, potem wstanie i po minucie stania znow zmierzy tetno:) ja to juz chyba jestem nienormalna, jak poruszam sie troche na dworze to serce przy wstawaniu mi wtedy juz tak nie przyspiesza, moze to serio kwestia rozruszania sie? najlepsze jest to ze w trakcie ruchu czuje sie dobrze, nic nie boli mam sile, za to jak juz siade to nie mam juz wcale energii, jestem zmeczona i jakos mi niedobrze, musze teraz tylko ustalic czy to wina jakiegos chorobska czy zwyklej zbyt malej aktywnosci fizycznej, tylko ciekawe jak to ustalic:)

Ja też jestem od jakichś dwóch miesięcy tętno i ciśnienio maniakiem :) No więc wygląda to tak : Jak siedzę tętno - 60 ciśnienie - 116/73 Jak wstanę i postoję :) tętno - 71 ciśnienie - 122/78 Ale bywają dni , że mam tętno spoczynkowe w granicach 70-75. Więc pewnie jak wstaję to koło 85 Dodam , że jestem dość duży (193 cm i nie za ciężki - 92 kg) i od trzech czy czterech miesięcy leczę się na nadciśnienie - stąd moja obsesja. Miałem już zmienioną tabletkę na nadciśnienie 5 razy a teraz dali mi taką , że przez okres od około dwóch do 8-10 godzin od zażycia ciśnienie potrafi spaść do wartości 90/50 i wtedy jest masakra . Biorę połowę najmniejszej dawki Vanatexu bo niby mam bardzo łagodne nadciśnienie. A jak się wk...wie to odstawię w ogóle bo mam wrażenie , że albo dopadła mnie jakaś nerwica bo zdarzają się dni , że wyląduję na szpitalnym Sorze półprzytomny (najczęściej badania nic nie pokazują - EKG w porzadku ciśnienie w porządku) a ja mam wrażenie , że moje serducho za chwilę wyskoczy z obudowy. Mam też cichą nadzieję , że moje nadciśnienie po totalnej zmianie stylu życia ustąpiło - schudłem 15 kg , zmiana dietki i codzienny ruch. A jutro wizyta u psychiatry :) Pozdrawiam serdecznie Krzysiek

Jaka może być przyczyna tego, że po podniesieniu się tętno skacze z 60 do 120 (potrafiło być i 170) a ciśnienie do 150/100? Nie jest potrzebny wysiłek, wystarczy zmiana pozycji. Jak długo stoję, tak długo jest wysokie. Jak siądę, w ciągu pół minuty wraca do 60 uderzeń. Nie czuję tego skoku. Wiem, że tak mam, bo zmierzyła mi najpierw lekarka pierwszego kontaktu, a teraz ja czasem sprawdzam. Tarczyca ok, badania krwi ok, elektrolity ok, piję duuużo już, bo myślałam, że to może odwodnienie. Jeden kardiolog nie wiedział czemu tak się porobiło. Powiedział tylko, że wygląda to tak, jakby serce bardzo się męczyło. Do prowadzącego kardiologa (jestem po ablacji) na wizytę muszę czekać do października. Wiem, że nikt mnie tu nie poleczy, ale może jakieś sugestie co może być przyczyną. Przy tętnie 140 boję się już włazić na mojego orbitreka.

Moze jestes juz tak nakrecona tym mierzeniem ze to twoj mozg sam powoduje bo wiesz ze jak raz wstalas i tak Ci zrobilo co moglo byc fizjologiczne w tamtej chwili tak w tej chwili moze to juz jest bledne kolo siedzisz sobie zmierzsz wiez ze zaraz wstaniesz denerwujesz sie i take sa tego efekty ??