Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Suchy kaszel, zgaga, szybsze bicie serca, mrowienie ciała i napady lęku

martin89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym wam opisać swoje kłopoty ze zdrowiem, bo naprawdę nie wiem już co mam robić, a być może znajdzie się osoba o podobnych zaburzeniach zdrowia. 8 miesięcy temu miałem nocny suchy kaszel, przez który nie mogłem spać, po udaniu się do laryngologa dostałem skierowanie od alergologa, gdzie dowiedziałem się, że może być to spowodowane refluksem żołądkowym. Faktycznie odczułem zgagę pierwszy raz w życiu. Kaszel minął sam. Jednakże następnego dnia po pewnej imprezie (jakieś 2 miesiące temu) nagle serce zaczęło mi mocniej i szybciej bić i zaczęła mi mrowieć lewa strona ciała. Pojawił się także ból pleców - pomiędzy dwiema łopatkami. Do tej pory czuję to mocniejsze bicie serca. Dodatkowo doszła do tego panika i strach, do tego stopnia, że mam bardzo często napady lęku. Trzy tygodnie temu wylądowałem na pogotowiu, lecz EKG I TSH było wporządku. Miałem także robione echo serca i też wynik był dobry. Uspokoiło mnie to trochę, jednakże tydzień temu zaczęła mnie boleć głowa (ból pomiędzy czołem a środkiem głowy, który w nocy przechodzi na potylicę + pieczenie nosa). Przez to czasami czuję tak jakby prąd skakał mi po nogach (szczególnie odczuwam to w piętach). Tak jakbym miał za wysokie ciśnienie. Reasumując: czy to wszystko jest ze sobą powiązane? Czy może przez refluks żołądkowy nabawiłem się nerwicy, która mogła doprowadzić do uszkodzenia głowy? Przepraszam za ten chaos ale ciężko mi jakoś skręcić te myśli z tym bólem głowy. Proszę o szybką odpowiedź!!
Refluks nie ma nic wspólnego z występującymi opisanymi objawami/szkoda że nie podałeś wieku i czy wspomniana impreza była mocno zakrapiana i b.wysiłkowa/Należy zrobić USG Holtera,USG serca,badanie neurologiczne,być może będzie potrzeba wykonania badania TK ,RTG klatki piersiowej,ale o tym zadecyduje już lekarz..Bez tych wyników nie można nic powiedzieć.Konieczna wizyta u lekarza
Witam, jeśli idzie o refluks, to w prawdzie jest on bardzo upierdliwy ale w żadnym razie nie jest groźny dla zdrowia. Aby potwierdzić lub wykluczyc reflux należy wykonać gastroskopię albo rentgen z kontrastem (chyba tak to się nazywa). Miałeś już robione któreś z ww. badań, bo bez tego będziemy sobie gadać na pusto. Poproś lekarza o skierowanie. Bierzesz może jakieś leki na zobojętnienie kwasu żołądkowego, jeśli tak, to jak dlugo i jak na nie reagujesz? Co do nerwicy, to b. możliwe, że została ona wywołana przez inną dolegliwość. U Cebie mógł być to reflux, u mnie była wielomiesięczna infekcja wirusowa, która nieszczęśliwie zbiegła się z początkami nerwicy. Miałem ściski i podduszannie w gardle. Bałem się i myślałem, że to jakaś tajemnicza choroba zakaźna. Gdy to się pojawiło pierwszego dnia przestraszyłem się i bałem się, że to coś z ciśnieniem. Więc mierzyłem je co kilkanaście minut. Oczywiście wynik był za każdym razem wyższy. Sam się tym nakręcałem (bałem się wówczas, że ciśnienie nigdy nie przestanie rosnąć). Pojechałem więc do przychodni i puls był pow. 100., ciśnienie też wysokie. Poźniej wykryli u mnie w ECHO tzw tętniaka przegrody m- przedsionkowej. Lekarz nie powiedział mi, że jest to tylko taka uroda serca. Powstanie tętniaka skojarzyłem ze skokiem ciśnienia i pulsu w przeddzień badania (p. 180 ciśnienie 180/110). Bałem się, że to pęknie i tak powstała nerwica. Później byłem jeszcze u kilku kardiologów i powiedzieli mi, że ten tętniak to miałem od urodzenia i jest calkowicie niegroźny.Nerwica jednak została. Ja też miałem silne bóle glowy wywołane nerwicą, które trwały czasem i po kilka dni prawie bez przerwy. Nerwica jednak nie uszkadza głowy. NIedawno miałem robiony Rezonans Magnetyczny i wszystko było ok. Pocieszę Cię jednak: gdy udalo mi się przestać myśleć o tym wszystkim na kilka dni, to objawy zniknęły na ten czas. Pomierz sobie jednak też ciśnienie i puls przez kilkanaście dni po po 2 razy dziennie w różnych porach dnia (nie po wysilku fizycznym i nie po zdenerwowaniu!). Idź z tymi pomiarami do lekarza. To powinno wykluczyć nadciśnienie. A mocniejsze bicie serca może wynikać z nerwicy- też to czasem mam.