Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca nasilające się przy chodzeniu po nierównej powierzchni

magdaq

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat i mam bóle (kłucia) serca odkąd pamiętam (już w szkole podstawowej), bóle te mam codziennie, w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia. Ból trwa różnie, czasami kilka sekund, czasami nawet godzinę. Nie mogę się przy tym schylać bo ból jest wtedy niewyobrażalny, ani też nie mogę brać głębokich oddechów, ani szybko chodzić. Jeśli złapie mnie ból to staram się chodzić (jeśli już muszę) po gładkiej powierzchni, ponieważ gdy chodzę np po kamieniach i innych tego typu rzeczach - ból się nasila. Dodam jeszcze, że byłam kiedyś z tym u lekarza i powiedział, że bóle te są wynikiem uspokojenia po stresie. Nie wierzę w to i pewnie nie tylko ja, bo niemożliwe jest, że człowiek stresuje się codziennie przez 11lat. Przynajmniej ja tak nie mam a stresuję sie rzadko więc tą diagnozę wykluczam. Co to może być?
Witam Czy miałaś kiedyś robione szczegółowe badania ??? Na pewno to nie jest normalne i wymaga wyjaśnienia. Trudno powiedzieć co to może być jakaś wada serca, kręgosłup lub inne rzeczy. Nie wiem dlaczego, ale ja bym zaczął od badań kardiologicznych ekg, usg serca i a jak trzeba to inne.
Znów muszę zgodzić się z Wojtkiem. Najpierw EKG. Jeśli będą wskazania w opisie do dalszych badań to trzeba będzie je wykonać. Mam tu na myśli przede wszystkim ECHO, żeby poznać strukturę Twojego mięśnia sercowego. Jednak, jak mówią lekarze kucia serca są wynikiem przede wszystkim nerwów. Występują też czasem u młodych ludzi. Niekiedy są wynikiem nadużywania używek np. kawy. Też miałem klucia, jednak moje były wynikiem nerwicy. Występowały w różnym nasileniu i z różną częstotliwością. NIezależnie od bezpośredniego kontaktu z czynnikiem stresującym. Szczerze mówiąc, to nie znam wady lub zaburzenia pracy serca, która by się manifestowała kłuciami (gdy byłem u lekarza i powiedziałem mu o tych kłuciach, to odparł: a, to na pewno nerwowe!). Acha, jeszcze jedno. Klucia w okol. serca wcale mogą nie mieć związku z sercem. Tak więc najpierw zrób sobie badania, a dopiero potem ew. zacznij się martwić.