Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie przy kardiomiopatii gąbczastej

lalka

Rekomendowane odpowiedzi

Kardiowenter przy kardiomiopatii ,ma zastosowanie,kiedy zawiedzie leczenie farmakologiczne.Zakazy są uzależnione od;czy jest wszczepiony ICD czy też nie.Jeśli ICD,należy unikać wysiłku fizycznego i fal elektromagnetycznych.Bez ICD unikanie stresu i wysiłku fizycznego/nie zawsze,/zależy od uszkodzeń w mięśniu sercowym.Na podstawie tak enigmatycznego pytania nie mogę dokładnie odpowiedzieć.

Ja też mam ten typ kardiomiopatii i nigdy nie podejrzewałam,że mogę być chora. Całkiem przypadkiem dowiedziałam się o chorobie (poszłam do lekarza z bólem głowy utrzymującym się ok tyg,oraz bólem tętnic szyjnych,bo miałam wysokie ciśnienie i ogolnym osłabieniem). Wiem tylko,że należy prowadzić oszczędny tryb życia. Infekcje jakiekolwiek leczyć antybiotykiem. Unikać stresu.W chwili obecnej biorę Betaloc Zok 50 rano oraz wieczorem połowę tej samej tabletki. Czuję się o wiele lepiej po tym lekarstwie,bo wcześniej brałam Vivacor oraz Inhibace i nie pomagało mi. Bardzo chętnie nawiążę kontakt z osobami ,które też chorują na ten typ kardiomiopatii