Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 26 od 2 roku życia jestem niepełnosprawna( mózgowe porażenie dziecięce- prawostronne) jestem po trzech zabiegach operacyjnych i po długoletniej rehabilitacji. Od dwóch miesięcy mam dość duży problem a mianowicie mam silne drżenia prawej nogi. Nie mogę sobie z tym poradzić, taki ,, napad” trwa około 10 min, a później sam ustępuje, występuje przy tym podwyższony puls 132 uderzeń na minutę .Najczęściej ta dolegliwość zdarza mi się pod koniec mojej pracy, raz miała miejące w nocy. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam Karolina
Hmm....NIe wiem jak z Twoim stanem psychicznym, ale może to być nerwica. Ja też gdy chorowałem na nerwicę miałem drżenie nogi. Sam tego nie zauważyłem, powiedział mi o tym tata. A co do pulsu, to musisz kupić sobie nadgarstkowy ciśnieniomierz i przez kilkanaście dni, kilka razy dziennie mierzyć i zapisywać puls i ciśnienie. Z tym powinnaś udać się do lekarza. On powie Ci co dalej. Jeśli podwyższony puls (132) występuje sporadycznie, to może to być z nerwów. Chyba jednak nie powinnaś tym pulsem tak bardzo się przejmować. Ja miałem podczas ataku nerwicy 180 i nic mi się nie stalo. Co więcej lekarze powiedzieli, że to normalna reakcja na zdenerwowanie i nie kazali tego farmakologicznie obniżać. Podczas dużego wysiłku fizycznego (tzw. próba wysiłkowa u kardiologa) ludzie mają ponad 200. Podobnie dzieje się podczas zdenerwowania. Organizm jest więc do takiego wzrostu ciśnienia przystosowany. Ponadto moje napady również miały miejsce w nocy- budziłem się z kołataniem sreca, tak, że aż cały dygotałem. Idź więc do lekarza i nie przejmuj się na zapas (najprawdopodobniej niepotrzebnie).
Witaj Karolina . To typowy objaw spastyczności . Potrawi sie ujawnić po długim czasie a potem zniknąć lub nie . pobudza ją zmęczenie nerwy i podniecenie . wystarczy że ktoś patrzy na ciebie to już zaczynają się drgawki . Ja to zwalczyłem .pracuje miałem to samo tylko po urazie . Pozdrawiam