Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery serca i wysokie ciśnienie na tle nerwowym

Kasiulaxd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam 20 lat i w tym roku byłam wychowawcą kolonijnym. I właśnie tam zaczęła się moja historia. Na jednym z turnusów zachorowałam i pojechałam do lekarza. Tam okazało się, że mam głośne szmery sercowe. Zostało to wykryte przypadkiem, przy okazjonalnym badaniu. Lekarz zmierzył mi też ciśnienie - to było 147/98. Po powrocie do domu kupiłam sobie aparat do mierzenia ciśnienia i mierzę sobie codziennie, rano i wieczorem - jak zalecił lekarz. Rano ciśnienie jes niższe, ale nie spada poniżej 130/70. Natomiast wieczorem jest już wyższe i nie spada poniżej 140/75, w stresujące dni dochodzi nawet do 170/115. Co o tym wszystkim sądzić?
Proponuję przez kilkanaście dni porobić sobie kilka razy dziennie pomiary tym aparacikiem i wszystko zapisać na kartce. Następnie iść z tym do lekarza rodzinnego i zapytać co w tej sytuacji proponuje. Powiedz też że masz szmery i poproś go o skierowanie do poradni kardiologicznej. Na podstawie tych pomiarów ciśnienia lekarz powinien podjąć decyzję co dalej (czy brać prochy, czy jeszcze nie?). Ciśnienie 170/115 to sporo. Jeśli jest to wynikiem tylko sytuacji stresowej to wszystko jest ok. Jednak jeśli będzie się utrzymywało przez długi czas (kilka lat), to może spowodować poważne szkody w organiźmie. Nie martw się więc, ale koniecznie zrób tak jak napisałem.
To,że ciśnienie rano jest niższe a wieczorem wyższe,jest normalne.Jeśli idzie o szmery w sercu,powstały jako powikłania po chorobie /nie do końca wyleczonej,szkoda,że nie wiem jaka to choroba ale pewno wirusowa/Wzrost ciśnienia na wizycie u lekarza jest zrozumiał,tzw efekt białego fartucha,też normalne/Jak sam zaznaczyłeś nie możesz się stresować/dyże skoki ciśnienia.Zastanawiam się jakie są zapisywane wyniki ciśnień dziennych.Czy było robione badanie EKG,zdjęcie RTG i echo serca.