Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gubienie rytmu serca

Gość Pawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postaram się napisać jak najkrócej, ale najbardziej trafnie.

Zaczęło się od szkoły zawodowej, około 6 lat temu kiedy pielęgniarka zobaczyła moje za wysokie ciśnienie, wystraszyła mnie zawałem i że mam się jak najszybciej zgłosić do lekarza. Nie poszedłem, paliłem papierosy i piłem codziennie piwa które rzuciłem ponad rok remu. Rok temu ponad też trafiłem do szpitala po tym jak ciśnienie mi skoczyło do skali 200/100 (około) a wyszedłem z przepisanymi lekami na nadciśnienie. Brałem, nie przynosiło to żadnej poprawy, w głowie kręciło się tak samo jak wcześniej kiedy nie zdawałem sobie z tego sprawy. Rzuciłem fajki jak i codzienne picie, wtedy moja waga dobiła do 92kg, problemy ze stłuszczeniem wątroby, wysokie ciśnienie itp. W ubiegłym roku poszedłem do kardiologa na test wysiłkowy (troszkę słabo wyszedł) później echo serca (Pani kardiolog mówiła, że nic niepokojącego nie widzi, oprócz: cytuje "wąska fala zwrotna przez zastawkę IP +/++" Później holter na którym ANI RAZU nie czułem jak mi serce przeskoczy, jak na złość. Teraz ważę 82kg, chodzę na siłownię i staram się prowadzić zdrowy tryb życia, ciśnienie wzorowe, rzadko przekracza 130/90 (Przed chwilą mierzyłem to 117/68) Biorę dipoeram 5+80 jednak czasem czuje jak to serce przeskoczy, zabije mocniej tez, czasem miewam uczucie jakby coś podchodziło do gardła albo brzucha podczas tegi przeskoku, czasem bywa tak, że trwa to 5 sekund i nie może złapać tego rytmu, a wtedy lekko kręci się w głowie i ogólny strach, że coś się stanie. Wie ktoś czy może to mieć coś wspólnego z tą zastawką "IP"? Dzieje mi się to niezależnie od pory dnia (w nocy rzadko, nie budzi mnie to) gdy leżę, gdy kucnę, gdy wezmę głęboki wdech też często. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź, suplementuje magnez z witaminą b6 i dodatkowo potas i mogę powiedzieć, że troszkę pomogło jak spojrzę teraz na to jak było wstecz. Jednak odstawiłem parę dni temu bo czułem się okropnie zmęczony, wszystkie mięśnie mnie bolały, myślałem, że to przez te tabletki a teraz co chwilę drga mi powieka i drżą mięśnie nad lewym kolanem - chyba wrócę znów do tej suplementacji.