Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia komorowa a sport

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam 17 lat, od 2 lat cierpię na arytmie komorowa ( jak twierdza kardiolodzy łagodną ), bardzo często odczuwam tą arytmie, wiele razy mialem robionego holtera ( przeważnie holter wykazywal 1000- 1700 zaburzeń komorowych). miałem dość długą przerwę w sporcie, ( wczesniej duzo grywałem w piłke, chodzilem na treningi kick - boxingu ) , nie ukrywam ze sport odgrywał bardzo ważna role w moim życiu. Po ostatniej wizycie u kardiologa ( 6 miesiecy temu ) powiedział mi, żebym sobie co dziennie biegał po 20 min, żeby serce lepiej reagowało na wysiłek, ( wcześniej z wejściem po schodach na 4 pietro mialem problem ). No i rzeczywiscie, poczatki były dosyc trudne, ale udalo sie, nie odczuwalem juz tak skurczy jak wczesniej ( mimo to w ciagu 20-30 min grania w pilke kilka razy robilo mi sie slabo, odczuwalem arytmie ale jakos sobie z tym radzilem). Jakies 2 dni temu, mialem tak jakby **atak arytmi** mianowicie grajac kilka minut w pilke serce zaczelo mi bic bardzo wolno, i poczulem sie tak slabo, ze połozylem się na boisku, gdy przyłożyłem ręke do serca poczułem tak jakby nie biło, a bulgotało, myślałem że to już koniec ( miewałem na poczatku choroby takie sytuacje, ale nie w tym stopniu, i gdy mówiłem o tym kordiologowi to twierdził że to jest nerwica, ze takie cos sie zdarza). Boję się, że to sie może powtorzyć, a ja mam tak że kilka dni czuje sie dobrze, a kilka źle, a to, co wychodzi na holterach jest podobno niegroźne, ale co do ataków to nie mam takiej pewnosci, boje się że takie ataki mogą być poważnym problemem, a nawet doprowadzić do śmierci. Już tyle razy byłem z podobnymi objawami u kardiologa, że każda następna wizyta wydaje się nie mieć sensu. Ma ktoś jakieś rady? z góry dziekuje ze odpowiedź .
Gość dedalek
Czy oprócz Holtera miałeś inne badania, a przede wszystki usg serca? Czy miałeś sprawdzany poziom potasu i magnezu we krwi, hormony tarczycy i ew. i9nne badania ? Czy leczysz się u kardiologa w dobrym ośrodku - takich z najwyższej półki ? Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

Witajcie;) Ja dowiedziałam się parę lat temu że mam arytmie komorową, ale od 2 lat naprawdę mi ona doskwiera.... dziś właśnie odebrałam wyniki n-tego holtera i mam..... 15 tys pobudzeń komorowych... warto nadmienić że jestem już po ablacji, która była nieskuteczna... nie wiem co dalej ze mną będzie.. na 2 piętro jak wchodzę to mam taką zadyszkę, w głowie mi się potem kręci, i brakuje tlenu jak po jakimkolwiek wysiłku jestem... leki ogólnie są nieskuteczne, choć teraz biore bisocard.... zobaczymy co dalej będą lekarze robić ze mną.. choć ciężko to widze....

Jeśli mam się pobawić w doradcę, to mi osobiście dobrze się korzysta z modelu Senior od firmy Sanity. Nie ściska ręki za bardzo, pompuje szybko a sam pomiar następuje już w momencie napełniania mankietu. W ogóle sam mankiet jest wygodny, dobrze skrojony przez co nie wżyna się w ramię. Duży wyświetlacz lcd, wyniki widać bardzo wyraźnie, a sama noszę okulary więc wzroku nie mam idealnego.