Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimna i drętwiejąca ręka, lęk, skoki ciśnienia i mdłości

Gość zdzichu

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu (zazwyczaj w nocy) miewam trwające od kilkudziesięciu minut, do kilku godzin, uczucie jakby *nie swojej* ręki (lewej lub prawej). ręka nie robi się zimna, ale jakoś *nie moja*, tak jakby była mniej połączona z ciałem, niż cała reszta. dochodzi do tego drętwienie rąk i nóg, lęki, skoki ciśnienia i obniżenie tętna (do poniżej 50 uderzeń na minutę). czasem dotaję też takiego wewnętrznego uczucia słabości. poza tym mam częste mdłości (bez wymiotów) i dużo łatwiej niż zazwyczaj się denerwuję. neurolog skierował mnie na test tężyczkowy. czy to możliwe, żeby z powodu tężyczki występowały takie objawy?
Tego nie wiem. Ale ja też miałem m. in. drętwie ręki lewej, mdłości bez wymiotów (rano, przed wstaniem z łóżka- poźniej to znikało), uczucie wewnętrznej słabości (wyczerpania) oraz lęki. Były to objawy nerwicy. Dodatkowo z tego co tu czytałem, to wiele osób mających nerwicę ma czasem obniżone tętno poniżej 50. Za nerwicą przemawia również opisane przez Ciebie łatwe denerwowanie się i to, że chyba za bardzo się przejmujesz (fakt, że neurolog skierował Cię na test tężyczkowy jest dla Ciebie chyba równoznaczny z tym, że masz tężyczkę)- typowe przy nerwicy. Zrób po prostu ten test i nie rozważaj najczarniejszych scenariuszy, bo nie ma sensu martwić się na zapas. Pewnie wyjdzie, że wszystko jest o.k.
hm, no tak wiekszość objawów faktycznie jest kojarzonych z nerwicą, tylko to *dziwne czucie* ręki mnie dziwi. czytałem o objawach tężyczki (neurolog skierował mnie na testy ze względu na jakiś charakterystyczny dla tężyczki odruch, który u mnie zauważyła, nazwa wyleciała mi z głowy...) i o objawach nerwicy (zresztą mój brat ją kiedyś miał, więc niestety mogłem je obserwować na bieżąco), ale nic o ręce nie spotkałem. to nie jest cierpnięcie tylko cos innego. a może ja po prostu nie potrafię tego opisać. w każdym bądź razie dzięki za podniesienie na duchu;)
Więc nie martw się. Z tego co tu czytałem, to ta tężyczka wynia z niedoboru pewnych minerałów, więc nawet jeśli by ją u Ciebie wykryli, to można przecierz podać jakieś preparaty. Co do nerwicy: może ona przybrać naprawdę wiele symptomów. Co więcej nawet u danej osoby zmieniają się one z upływem czasu (u mine tak było). Przestałem jednak o tym myśleć i spowodowalo to znaczącą poprawę mojego samopoczucia. Dziś jestem prawie tak samo zdrowy jak przed zapadnięciem na nerwicę. Jest prawie dobrze.Głęboko wierzę, że i u Ciebie się to szybko skończy, jeśli tylko przestaniesz się zajmować tymi dolegliwościami i zaczniesz normalnie życ. Zalecone badania jednak wykonaj. Tak dla 100% pewności, że wszystko jest o.k.