Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i nadciśnienie tętnicze

Mysza12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Mam 50 lat , przechodzę menopauzę.Mam bardzo stresującą pracę- obliczam wynagrodzenia , podatki , zusy , terminy itp.Od jakiś 3 tygodni nagle zaczęłam odczuwać kołatanie serca, ,, skacze,, mi ciśnienie, rano 135/85, po powrocie z pracy 150/90.Byłam u lekarza 1 kontaktu, zlecił badanie podstawowe krwi i moczu--- watrości tych badań są ok.Nic więcej.Już zapisał mi Bisocard, - ale ja nigdy nie brałam żadnych leków.jestem ciężko wystraszona , że traktuje mnie jak zaawansowanego ciśnieniowca.Uważam , że powinien raczej zając sie znalezieniem przyczyny .Co o tym sadzicie .Czy ktoś zna ten lek - boję sie nawet wykupić aptece- pomóżcie - bo nie potrafię sie nawet skupić.Ja zawsze pełna życia i uśmiechu- jestem wystraszona na maxsa.
Witam, o nadciśnieniu można mówić dopiero wtedy, gdy kilkunastokrotne pomiary przekraczają wartość 139/ 90. Pomiarów nie robi się po wysiłku albo po zdenerwowaniu. Proszę kupić sobie nadgarstkowy ciśnieniomierz i przez jakieś 2 tyg. mierzyć w różnych porach dnia kilkukrotnie ciśnienie i póżniej udać się z zapisanymi pomiarami do lekarza, celem ustalenia, czy rzeczywiście cierpi Pani na nadciśnienie. Jeżeli już zdiagnozuje je u Pani, to przepisane leki należy regularnie brać, bo utrzymujące się, długotrwałe nadciśnienie jest groźne dla życia i powoduje wiele chorób (przerost prawej komory, zawał, udar mózgu, tętniaki...). Jednakże jeśli wzrost ciśnienia jest spowodowaniy jedynie przejśćiowym zdenerwowaniem, to jest to normalna reakcja organizmu i w takiej sytuacji nie należy go obniżać. Proszę się nie obawiać nadciśnienia. Mój tata bierze leki obniżające od 30 lat i czuje się dobrze. Na nadciśnienie choruje ok. 50% populacji pow. 50 roku życia. CHyba ma też Pani nerwicę. Sugerują to opisane przez Panią kołatania serca oraz lęk przed lekami. Być może to jest przyczyną podwyższonego ciśnienia.
Witam ja też mam nadciśnienie a nie mam nawet 40 lat biorę Bisocard tylko połówkę i ciśnienie w tej chwili mam dobre,ale zanim go nie brałam to miałam powiększoną lewą komorę i urosło mi znacznie serce,ale teraz robiłam echo i wszystko wróciło do normy,nawet ustąpiła fala zwrotna więc na pani miejscu brała bym go,bo ciśnienie jednak to okropna rzecz.
Do karpiczek69.Dziękuje za wpis.Owszem zgadzam sie z tym , że ciśnienie to powazna sprawa.Jednak zauważyłam , ,że rano mam idealne , a nawet zaniżone- jednak 0 7 rano po nocy to pewnie tak ma być.Jak sie stresuję w pracy - to czuje kołatanie serca - jak sie uspokoję , wypiję meliskę to jest około 140 /85.I co ja mam o tym myśleć .zdaję sobie sprawę z tego , że jęśli już raz wezmę leki -to serce się rozleniwi , będę brała leki już na stałe .a jeśli to jedynie nerwica i okres przekwitania ?hm , hm ,
Prawidłowe ciśnienie tętnicze powinno się mieścic do 140/90. Powinno byc mierzone w razie nieprawidłowości o jednakowej porze np.rano o godz.7.00 codziennie przez kilka dni. Cisnienie zmienia sie w ciagu dnia dlatego nie można porównywac wielkości cisnienia mierzonego rano do mierzonego w południe. W okresie menopauzy nastepują różne dolegliwości mięzy innymi: uderzeniem gorąca, uczuciem napływu krwi do głowy(jakby twarz płoneła), nagłe napady zimnych potów. Najlepiej wówczas stosować roślinne suplementy(na menopauze) dostepne w aptekach bez recepty. To że dany suplement nie skutkuje to nalezy go zmienić na inny (wyprodukowany z innych składników).Jeżeli to nie pomoże można użyc środków na nerwy ziołowych (pasiflor,waleriana) lub przepisanych przez lekarza. Jeżeli cisnienie tętnicze utrzymuje sie powyżej 140/90 ( jedna z cyfr jest wyższa niż norma stale) należy z zapisami ciśnienia zgłosic sie do lekarza pierwszego kontaktu.
witam;)) mam 25 lat i bisoratio 5 biorę od roku głównie na tętno ale ciśnienie tez mam wysokie w tych czasach to już nie ma znaczenia ile ma się lat choroby dopadają każdego ale dużą rolę odgrywają tu stres i nerwy ja tak właśnie mam po wczorajszym stresie w pracy mam dzisiaj dziwna gulę w gardle. najlepsze lekarstwo to spokój choć ciężko dzisiaj o niego.

Nadciśnienie jest wtedy jak wartość przekracza już 130 i należy udać się do kardiologa a nie lekarza ogólnego, jeżeli jest kołatanie to masz nadciśnienie z kołataniem, należy w pierwszej kolejności zrobic ekg, następnie ukg serca a następnie zrobić badanie 24h holtera, warto też zbadać tarczycę i zrobić kompleksowe badanie krwi

nadciśnienie można rozpoznać, jeśli średnie wartości ciśnienia tętniczego (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej dwóch rożnych wizyt u lekarza), są równe lub wyższe niż 140 mm Hg dla ciśnienia skurczowego i/lub 90 mm Hg dla ciśnienia rozkurczowego. To idealne ciśnienie wynosi 120/80 mm Hg.