Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Słyszenie serca a nerwica

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 21 lat, prowadze raczej spokojny tryb zycia, nie pije, nie pale, pracuje glownie przy komputerze no i niestety nie wychodze za czesto na zewnatrz. Aktualnie konczy mi sie przerwa pol roczna (oblanie semestru na studiach) przez ktora udalo mi sie schudnac 11kg dzieki diecie i cwiczeniom. Niestety niedawno wrocila pewna dolegliwosci z ktora mialem juz problemy przez ostatnie ~2lata. Mianowicie jakies dwa lata temu, gdy kladlem sie spac, lezac na boku slyszac swoje serce, ogarnialo mnie uczucie strachu/leku/grozy gdy slyszalem nierowny lub spowolniajacy rytm mojego serca. Po rozmowie z rodzinnym lekarzem zostalem skierowany do kardiologa i na badanie krwi z jono(czymys). Krew nic nie wykazala, kardiolog wykonal EKG serca i skierowal mnie na badanie Holtera 24h. Po tych wszystkich badaniach podejrzewal zespol wczesnej repolaryzacji komor i polecil wykupienie leku ktory mialby ustabilizowac rytm mojego serca jesli sprawa sama by sie nie rozwiklala. Niestety postanowilem nie wykupic tego leku, poniewaz wiem ze leki na serce potrafia czasami narobic wiecej szkod niz pomoc. Przez kolejne pare miesiecy mialem moze jeden przypadek gdzie naprawde *bardzo sie balem* w nocy, reszta kilku przypadkow byla znosna. Lecz po pewnym czasie postanowilem pojsc do platnego kardiologa w celu przebadania, poniewaz objawy nie ustepowaly. Zostal mi zrobiony Holter 2x 24h i badanie EKG wysilkowe. Lekarz nie stwierdzil zadnych powaznych nieprawidlowosci, lecz nie wykluczal w/w zespolu. Jak juz wspomnialem wczesniej, niedawno znowu dopadly mnie kolejne powazne *ataki strachu* wraz z malymi klopotami z oddechem i kuciem serca i nie wiem co robic. Nie wiem czy jest to poprostu moja psychika odpowiadajaca na nierowna prace serca, czy cos powazniejszego. Prosze was o pomoc, poniewaz zycie z mysla o tym ze *zaraz mozna wykorkowac* to jedno, a przezywac taki stres/lek tego doswiadczenia to cos zupelnie innego :/
a jaki lek przepisal lekarz moze na umiarowienie zaburzenia repolaryzacji komor mialam od kilkunastu lat przy kazdym ekg wychodzilo ale nikt mi nic z lekarzy nie mowil ze to cos groznego i mysle nic sobie nie robic tylko spokojnie zyc najgozej jak czlowiek wsluchuje sie w bicie serca moze to sprawy nerwicy*
wiekszosc po za mna ale wiem co to nerwica bo walczylam z tym diabelstwem ponad 10 lat jestem po operacji tarczycy 10cio krotnie mialam operowane piersi przeszlam w lutym ablacje mialam rozpoznany mikrogruczolak przysadki nie operowany tylko leczony w lipcu przeszlam operacje nastepna kwadrat piersi usuniety i co mam sie rozczulac i caly czas myslec o chorobach o nie nawet po ostatniej nie bylam na zwolnieniu wzielam tylko za pobyt w szpitalu i do pracy aby nie myslec
Z tego co piszesz wynika że to niestety jest w twojej głowie. Pisze niestety bo tego sie nie da tak łatwo wyleczyć. Nie masz żadnych objawów które sugerowałyby jakąś groźną chorobę serca. Po prostu musisz wyluzować i przestać sie przejmować. Bardzo łatwo jest się wkręcić w nerwicę ale już gorzej z wyjściem z tego.