Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i niskie ciśnienie u starszej osoby

alina328

Rekomendowane odpowiedzi

Moja babcia ma 80 lat. Za sobą 2 przebyte udary mózgu ( jeden z lekkim paraliżem lewej strony ciała , drugi bez paraliżu) i problemy z wysokim(niby) ciśnieniem. Bierze leki na stałe prestanorium 50, amlopin. Ostatnio skarży się na zawroty głowy. Mierzyłam jej ciśnienie w różnych porach dnia, które wynosiło 109/49 i przed braniem leków 110/57. Sama niewiem co sądzić ale wydaje mi się ,że raczej ma niskie ciśnienie. Jak to jest w tym wieku z ciśnieniem???
witam Wysokie ciśnienie??? raczej niskie zarówno przed braniem leków jak i podczas ich stosowania. 110/57 to mają zdrowi młodzi ludzie,a jeśli chodzi o druga wartość 49-57 występuje nawet u dzieci i osób trenujących wyczynowo sport. Podobno z wiekiem ciśnienie rośnie,ale w przypadku twojej babci nie można tak powiedzieć. Czy aparat do mierzenia jest sprawny(najlepiej zawsze sprawdzić w gabinecie lekarskim z takim profesjonalnym). Zmierz babci ciśnienie na siedząco i na stojąco bo czasami różnice mogą być znaczne lub też mniej.
Bardzo ci dziękuję Wojtek. Byłam ostatnio u lekarki mojej babci i powiediząłam jej o moich spostrzerzeniach. Po dość długiej walce na słowa ,że o każdego pacjęta trzeba walczyć nawet tego 80- letniego stwierdziła ,że może trzeba odstawić ten lek prestanorium i przepisąła calwinton forte. Teraz ciśnienie 110/60 chyba już lepiej się przedstawia.Zobaczymy co będze dalej przy tym leku.