Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol a ciąża

Gość fiołkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kilka lat temu wykryto u mnie dodatkowe skurcze serca i lekkie nadciśnienie - od tamtej pory biorę Beto ZK (Betaloc). Jednak planuję ciążę i lekarz polecił mi brać Propranolol. Nie był to ten sam lekarz, co wcześniej, bo tamten wyjechał na 2 miesiące. Mieszkam w małym mieście i jest tu tylko 2 kardiologów. W ulotce wyczytałam, że lek w ciąży zażywa się tylko gdy lekarz stwierdzi konieczność itd. Wiem, że lekarz zna się lepiej niż ja, ale trochę obawiam się tych nowych tabletek. Mam brać 20 mg dziennie. Proszę o poradę kogoś znającego się na rzeczy i z góry dziękuję.
Witam. Ja bralam propranolol 40mg 2xdziennie. Wlasnie sie dowiedzialam ze jestem w 5tc,lekarz kazal mi przestac brac ten lek i nie przepisal mi nic innego. Stwierdzil,ze nie powinien miec zadnego wplywu na ciaze. Jednak zawsze w pierwszym trymestrze lekarze nie pozwalaja brac lekow,chyba,ze jest to absolutnie konieczne.
Hej. Ja brałam propranolol parę lat. Jednak jak tylko zaczęłam myśleć o dziecku, to lekarz kazał mi go odstawić i zastąpił lekiem o nazwie DOPEGYT. Ten lek na pewno jest lekiem stosowanym w ciąży, bo znam kilka osób, którym ciśnienie i serducho dawały się we znaki w ciąży, i każda z nich łykała dopegyt (w różnych dawkach). Wszystkie mamy zdrowe pociechy :) Pozdrawiam