Skocz do zawartości
kardiolo.pl

VSD U PŁODU

Gość JOANNA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie u płodu stwierdzili VSD 2,5 MM w 1/3 przegrody międzykomorowej.

Czy ktoś z Państwa mógłby mi powiedzieć czy to jest poważna wada? Czy po porodzie ten ubytek może okazać się większy? Czy on może rosnąć razem z dzieckiem?

Jakie są metody leczenia takiego ubytku. Bardzo proszę o informacje gdyż odchodzę od zmysłów. 

Gość Ewa40zToF

Dzień dobry! Samo VSD to wada prosta i często wykrywana dopiero u dorosłych. Może być istotna hemodynamicznie lub nie. Generalnie ubytek się zamyka, operacyjnie, przez naszycie łaty ze sztucznego tworzywa, albowiem przezskórnie, przez wprowadzenie cewnikiem przez pachwinę tzw. zatyczki. Nie wiem, w którym tygodniu ciąży Pani jest, ale na pewno trzeba wadę potwierdzić jeszcze na kolejnych badaniach usg u kardiologa prenatalnego. Być może do porodu ubytek się zarośnie. Nie ma powodu do paniki. U mnie VSD było jedną z czterech nieprawidłowości i załatali mi je dopiero podczas trzeciej operacji,gdy miałam 17 lat. Zapraszam na grupę Dzieci z wadą serca na Facebooku, żeby dostać namiary na lekarzy i ośrodki dla dzieci. 

Gość Ewa40zToF

Hmm, jeśli nie jest duży ubytek to pewnie nie, ale dziecko może się szybciej męczyć przy karmieniu i podczas płaczu. Warto, aby zaplanowała już Pani poród w szpitalu, w którym dziecko od razu otrzyma pomoc kardiologiczną. Być może da się zaplanować operację, albo po prostu obserwację wady. Poród raczej naturalny, bo sama wada serca nie jest powodem do cesarki.