Gość Natalia Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam. Mam pytanie co oznacza wynik tsh II gen 0,80? I jeszcze czy ktoś się orientuje jak można się uchronić przed chorobami tarczycy? Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza
czuk Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Ten wynik tsh może świadczyć o nadczynności tarczycy. Lekarz Ci powie konkretnie. Może moje doświadczenie tu sie przyda ? Napiszcie też co sądzicie o moim postępowaniu i decyzji. Podzielę się swoim doświadczeniem (M-68 lat). Metizolem zlikwidowany został stan nadczynności mojej tarczycy (z 0,01 - do 2,80). Stan nadczynności powodował kołatanie serca . Likwidacja nadczynności usunęła to kołatanie. Zalecono jednak zabieg operacyjny. Zapisałem się już do szpitala na zabieg całkowitego usunięcia tarczycy, choć biopsja wykazuje tylko rozrzucone guzki lite. A więc zagrożenie rakiem jest śladowe. Poczytałem ostatnio dużo o tarczycy w internecie i zebrałem szereg opinii przeciw ryzykownej operacji. Wczoraj z lekarzem podjęliśmy decyzję - zakończyć leczenie nadczynności i jeśli ona powróci zostanę skierowany na mniej ryzykowna terapie usunięcia tarczycy przez jodowanie. To jest bardziej skuteczna i mniej ryzykowana metoda rozwiązania problemu. Radzę: leczcie nadczynność i niedoczynność tarczycy bo ogromnie szkodzi sercu. W leczeniu tarczycy ważne by wykluczyć raka, robi to się przez konieczną biopsję. Dobra jest metoda - jodowanie. adres mój : czuk1@gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BellaD Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam . W 2002 wykryto u mnie guzek po srodku lewego plata 1,5 cm . Mialam 31 lat i wielki strach w oczach . Biopsje ( zazwyczaj nie daja realnego wyniku , poniewaz tarczyca jest b cieniutkim platem i bardzo latwo jest o nietrafienie w dane komorki ) Osobiscie polecam operacje ( w wiekszosci sa nie potrzebne) ale dla swietego spokoju , jest to jedyny z najpewniejszych zabiegow okreslenia przyczyny .W naczynosci podejrzewam ze jonizacja jest lepszym wyjsciem ... Nie spotkalam sie nigdy z powyzsza opinia ,ze operacja na tarczyce jest b ryzykowna ...kazda operacja jest ryzykowna :) Niedoczynnosc z problemami serca ? Z wieloma innymi problemami zwiazanymi z hormonami ... nie mysle ze sercowymi , chybaze ma sie podniesiony cholesterol (serduszko)...to wowczas polecam zrobic badania na THS T3 T4 i antyciala ... Z moich wiadomosci z 2003 , b maly procent jest rakotworczy ... Bardzo popularny problem , ignorowany przez lekarzy ..Wiekszosc chorob , jest immulogiczna , nie mozna im zapobiec ...ale mozna po stwierdzeniu przyczyny , zlikwidowaniu powodu , odpowiednim dopasowaniu hormonow normalnie zyc... :)) Strach ma wielkie oczy... Bylam , przezylam ...jedno z moich doswiadczen.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi