Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tarczyca TSH II i profilaktyka chorób tarczycy

Gość Natalia

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wynik tsh może świadczyć o nadczynności tarczycy. Lekarz Ci powie konkretnie. Może moje doświadczenie tu sie przyda ? Napiszcie też co sądzicie o moim postępowaniu i decyzji. Podzielę się swoim doświadczeniem (M-68 lat). Metizolem zlikwidowany został stan nadczynności mojej tarczycy (z 0,01 - do 2,80). Stan nadczynności powodował kołatanie serca . Likwidacja nadczynności usunęła to kołatanie. Zalecono jednak zabieg operacyjny. Zapisałem się już do szpitala na zabieg całkowitego usunięcia tarczycy, choć biopsja wykazuje tylko rozrzucone guzki lite. A więc zagrożenie rakiem jest śladowe. Poczytałem ostatnio dużo o tarczycy w internecie i zebrałem szereg opinii przeciw ryzykownej operacji. Wczoraj z lekarzem podjęliśmy decyzję - zakończyć leczenie nadczynności i jeśli ona powróci zostanę skierowany na mniej ryzykowna terapie usunięcia tarczycy przez jodowanie. To jest bardziej skuteczna i mniej ryzykowana metoda rozwiązania problemu. Radzę: leczcie nadczynność i niedoczynność tarczycy bo ogromnie szkodzi sercu. W leczeniu tarczycy ważne by wykluczyć raka, robi to się przez konieczną biopsję. Dobra jest metoda - jodowanie. adres mój : czuk1@gazeta.pl
Witam . W 2002 wykryto u mnie guzek po srodku lewego plata 1,5 cm . Mialam 31 lat i wielki strach w oczach . Biopsje ( zazwyczaj nie daja realnego wyniku , poniewaz tarczyca jest b cieniutkim platem i bardzo latwo jest o nietrafienie w dane komorki ) Osobiscie polecam operacje ( w wiekszosci sa nie potrzebne) ale dla swietego spokoju , jest to jedyny z najpewniejszych zabiegow okreslenia przyczyny .W naczynosci podejrzewam ze jonizacja jest lepszym wyjsciem ... Nie spotkalam sie nigdy z powyzsza opinia ,ze operacja na tarczyce jest b ryzykowna ...kazda operacja jest ryzykowna :) Niedoczynnosc z problemami serca ? Z wieloma innymi problemami zwiazanymi z hormonami ... nie mysle ze sercowymi , chybaze ma sie podniesiony cholesterol (serduszko)...to wowczas polecam zrobic badania na THS T3 T4 i antyciala ... Z moich wiadomosci z 2003 , b maly procent jest rakotworczy ... Bardzo popularny problem , ignorowany przez lekarzy ..Wiekszosc chorob , jest immulogiczna , nie mozna im zapobiec ...ale mozna po stwierdzeniu przyczyny , zlikwidowaniu powodu , odpowiednim dopasowaniu hormonow normalnie zyc... :)) Strach ma wielkie oczy... Bylam , przezylam ...jedno z moich doswiadczen..