Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zrzucenie nadwagi szybko i zdrowo

Gość asiak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo otyłośc prowadzi do wielu schorzeń, w tym obciążenia serca...Na szczęście nie jestem otyła, ale mam solidne parę kilo do zrzucenia (głównie w partiach dolnych ciala). W trosce o zdrowie, kondycję oraz estetyczny wygląd chciałabym zrzucic nadwagę! Czy ktoś zna zdrową i skuteczną metodę, której efekty są widoczne przynajmniej po miesiącu i która nie wywoluje jojo? Proszę o pomoc...

Ja polecam z całego serca tzw dietę Diamondów inaczej dieta niełączenia nazywana też dietą życia. Moja rodzina i przyjaciele stosowali ją wiele lat, a że trochę się zaniedbaliśmy to z wygodnictwa tudzież słabej woli. Pomaga przy wielu chorobach - w mojej rodzinie pomaga przy zaparciach, słabej pracy wątroby, zaburzeniach trawienia, zatrzymywaniu się wody w organizmie i nadwadze. Poprawia wygląd skóry, zmniejsza nieprzyjemny zapach potu. Opieraliśmy się głównie na książkach pani Mai Błaszczyszyn. Wolno jeść w zasadzie wszystko i do syta, ważne jest kiedy i co w jednym posiłku. Główne zasady to: do południa jeść tylko surowe owoce do woli (etap oczyszczania organizmu) a od 12 do 20 godz posiłki w których nie łączy się- tzn nie zjada na raz węglowodanów i białka. Czyli jak chlebuś to z pomidorkiem, papryką, ogórkiem itp, ziemniaki,kasza,ryż,makaron też tylko z jarzynami (surowe albo gotowane,duszone - obojętnie). Natomiast białko a więc mięso,ryby,sery,jaja - też tylko z jarzynami. Więc jeśli na obiad węglowodany to tylko z jarzynami, a na kolację białko - też z jarzynami. Nie są to trudne zasady,bardzo łatwo zapamiętać, nie trzeba niczego ważyć, liczyć kalorii, stosować się do jadłospisu. Ale trzeba trochę dyscypliny i przestawienia upodobań. Tęskni się za kotletem z ziemniaczkami trochę, ale można go zjeść np z gotowaną kapustą i też jest smacznie. Nawet nie stosując się rygorystycznie to znaczy od czasu do czasu pozwalając sobie na odstępstwo można osiągnąć niezłe rezultaty. U nas nawet słodycze jadaliśmy - gdy było upieczone ciasto np raz w tygodniu to jedliśmy go zamiast kolacji i było dobrze. Z założenia ma to być dieta na całe życie - stąd nazwa. Nie jest też trudna dla gospodyni która gotuje rodzinie tradycyjne dania. Po prostu przy obiedzie nie nałoży sobie ziemniaków na talerz, a innego dnia nie nałoży sobie mięsa a np. zje je z jarzyną na kolację. Dieta opiera się na obserwacji że trawienie na raz białka i węglowodanów jest dużym obciążeniem dla układu pokarmowego, zjedzone osobno, w odstępach 3-4 godzinnych trawią się łatwiej,szybciej i zdrowiej. Podobnie owoce zjedzone na deser fermentują i powodują wzdęcie brzucha i inne nieprzyjemne niezdrowe objawy. Natomiast jedzone na pusty żołądek u ogromnej większości osób trawią się szybko i bezproblemowo, a organizm wyciąga z nich maksimum korzyści.