Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szczepienie na Covid a problemy z sercem

Gość koksu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

W marcu chorowałem na Covid. Gorączka utrzymująca się kilka dni, duże osłanienie, utrata węchu i smaku, kaszel, katar. Saturacja ok.

W maju się zaszczepiłem pierwszą dawką - Pfizer. Na drugi dzień duży ból lewej ręki i kłucie za mostkiem. To kłucie się utrzymywało, więc poszedłem do kardiologa - nic nie stwierdził. Kolejnego dnia dostałem napadu szybkiego bicia serca z drętwieniem lewej ręki i żuchwy oraz uczucia miękkich nóg. Ogólnie od tego dnia borykam się z różnymi problemami sercowymi, różne dolegliwości się mnie trzymają w mniejszym bądź większym stopniu. Różne badania, różni lekarze, ale diagnozy brak. Każą żyć dalej, ale biorę od czerwca beta bloker, bo miałem nieadekwatnie przyspieszony puls.

No i teraz jest ta czwarta fala, wszędzie słyszymy o śmierciach szczególnie niezaszczepionych, ale zaszczepionych też.

Boję się przyjąć drugą dawkę, bo jednak naczytałem się o nagłych zgonach sercowych młodych osób w mniej więcej moim wieku (30 lat).

Boję się też Covida. W sumie nie wiem po co piszę... Każdy z nas jest inny, ma inny organizm, który inaczej zareaguje. Boję się, żę wezmę drugą dawkę i umrę, bo pierwsza jakoś jednak na moje serce wpłynęła (ciężko uwierzyć mi w koincydencję czasową, bo przed szczepieniem nie miałem nigdy problemów z sercem). Boję się, że druga mnie zwyczajnie wykończy. Ale boję się, że covid też może... Mam dziecko w wieku przedszkolnym, więc nie da się zupełnie izolować od świata. Wpadłem w sytuację bez wyjścia...