Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie po przejściu kilku kroków

lowik120

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z ciśnieniem tzn rok temu na badaniu wyszło że mam lewą komorę serca na górnej granicy norm,miałem robione ekg wysiłkowe i echo dodam że wykryto u mnie nadciśnienie wtedy pani kardiolog po badaniach zapisała mi do stosowania betlock 50 i tricatec 10 rano 5 i wieczorem 5 i dała wypis do lekarza pierwszego kontaktu w celu dalszego leczenia. Ale od paru dni zaobserwowałem ze mam zawyżone ciśnienie tzn około od 130 do 140 i drugie między 78 a 90 a najbardziej skacze mi wtedy jak ino przejde pare kroków wtedy zwyżkuje średnio do 140 -150/ około 90 nie wiem czy to normalne że tak szybko się to ciśnienie podnosi to jakie ono jest w pracy aż boje się pomysleć zastanawiam się czy to normalne że podczas ruchu tak gwałtownie się podnosi czy czasami znowu nie udać sie do kardiologa w celu ponownych badań z góry dzięki za pomoc
wzrost ciśnienia po wysiłku jest normalny, a jego szybkośćzależy od różnych czynników (co się robiło przed wysiłkiem, od napięcia psychicznego, stanu najedzenia). myślę, że wartości są w normie- jeszcze pytanie jak się czujesz. natomiast kardiologa warto i należy odwiedzać regularnie
kardiologa nie odwiedzam dała mi wtedy wypis do lekarza pierwszego kontaktu w celu dalszego leczenia lekami i na tym się skończyło,co do samopoczucia jest róznie ostatnio miewam bóle w górnej cześci kladki piersiowej byłem nawet zrobić EKG ale wyszło OK,mam nieraz problem ze złapaniem pełnego oddechu musze to robić wtedy przez ziewanie dodam że mam problemy z alergią jestem na etapie badań szczegółowych
spirometria sie przyda :) ewentualnie rtg pluc, w kierunku przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, rzucić palenie. a rodzinny osłucha klatkę piersiową i wyda bardzo dla niego kosztowne skierowanie do kardiologa- może leki źle dobrane. bóle w górnej części klatki mogą równie dobrze pochodzić z przełyku (zgaga, problemy z przełykaniem)- możeby jeszcze do gastrologa skierowanie wypisał. czasem dobrze się gruntownie przebadać. i miło nic przy tym nie znaleźć. takie bóle mogą też być związane z przeziębieniem lub ze stresem.. potrzebne dobre badanie lekarskie z wywiadem!
miałem spirometrie robiona wyszło 80 % sprawności,ale lekarz rodzinny nie podioł zadnych kroków bo stwierdził że to morze byc od alergi a ja jestem ciągle w trakcie badań jutro mam szczegółowe testy ...,lekarz rodzinny jak i alergolog obsłuchiwał i nic nie wykrył,palenie rzuciłem rok temu,problem z gardłem i przełykaniem mam odkąd wyszło ze mam alergie na zboża,drzewa