Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badań tarczycy

Gość anka2424

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wyniki są w normie, to nie bardzo wiem, czym się martwić... Rozumiem, że badania były robione z jakiegoś powodu? Jakieś zatrważające objawy? Jeśłi zaś TSH jest sporo ponad normę, trzeba zrobić kolejne badania, te o których pisano wyżej. Przy TSH = 18 sprawa jest pilna. Potem trzeba uważać na za duże dawki hormonu (jeśli lekarz endo przepisze, a pewnie tak się stanie), bo często endo za szybko chcą zbić TSH nie martwiąc się naszym samopoczuciem... Może wtedy dojść nawet do wahnięcia z niedoczynności w nadczynność! A taka huśtawka do przyjemnych nie należy, zapewniam, wrrr...

Witam. Wczoraj odebrałam wyniki swoich badań. hTSH mam 2,33 - nie wiem czy mieści się to w normie? A poza tym bardzo szybko tyję, a przez całe wakacje udało mi się schudnąć tylko cztery kilogramy, przy dietach i aktywności fizycznej. Mam zaparcia, częste bóle głowy i klatki piersiowej. Moje włosy wypadają i łamią się w ogromnych ilościach. Ciągle jest mi zimno, jestem senna i nieskoncentrowana. A przecież mam dopiero osiemnaście lat.

Witaj.Według mnie jest w normie. Ja właśnie zostałam przyjęta na oddział internistyczny i TSH-107,4 i T-4 -30. Od razu podano mi sterydy + dodatki. Od lekarza dowiedziałam się że można zapaść w śpiączke. Najlepiej idż do lekarza jeśli masz wątpliwości.

Witam Proszę o interpretacje wyników Najpierw zrobiłem badanie TSH 4,620 0,280-4,300 podwyższone wiec zrobiłem FT3 i FT4 FT3- 3,59 2,00-4,40 w normie FT4 -1,77 0,93- 1,70 podwyższone Co oznacza tak nieznaczne przekroczenie normy FT4 ? Dodam bo byc może ma to znaczenie ze jestem na diecie redukcyjnej i dużo ćwiczę siłowo i kardio

Dzień dobry, dzisiaj dostałam wyniki badań tarczycy TSH 1,500 (0,510 - 4,300) FT4 15,16 (12,6 - 21,0) ATG 22,1 (0,0 - 115,0) ATPO 5,0 (0,0 - 34,0) nie znam się na tym zbytnio, robiłam badania prywatnie, dlatego, że jestem (według mnie oczywiście..) chodzącym przykładem niedoczynności tarczycy, Pani, która oddawała mi wyniki powiedziała, że jest wszystko ok, teraz sama nie wiem co mam robić. co innego może mi być? może Wy coś rozumiecie z tych wyników. Dziękuję bardzo, pozdrawiam!

Wyniki wskazują. że jest wszystko w normie. Jeśli masz jakieś dolegliwości to najlepiej skonsultować z lekarzem. Do pełnej wiarygodności robi się jeszcze Ft3.ale najczęściej zlecają to badanie kiedy tsh jest za niskie lub za wysokie. No i jeszcze usg tarczycy.,scyntygrafia Ale o tym decyduje lekarz ,sama się nie lecz.

1. Objawy, które odczuwasz duże zmęczenie, ospałość, ociężałość chrypka bez konkretnego powodu powracające infekcje depresja będąca uciążliwym problemem zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik łamliwe paznokcie częste bóle głowy (w szczególności migreny) przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia uczucie braku równowagi wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień 2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś brak 3. Historia zdrowotna Twojej rodziny brak 4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) niska podstawowa temperatura ciała (rano) spowolnione ruchy, mowa, czas reakcji spuchnięte powieki lub worki pod oczami spuchnięta twarz nadmiar woskowiny w uszach suche usta i/lub suche oczy nadmiernie sucha lub szorstka skóra niskie ciśnienie to raczej wszystko + mimo zdrowego odżywiania, regularnych ćwiczeń nie mogę schudnąć.. ani w kg, ani w cm, obfite miesiączki, czasami mam uczucie, że coś *stoi* mi w gardle. wypisane z internetowego testu gazeta.pl

*Marzec 2013 - godz. 12:30* Badania na hormon tarczycy powinno robic sie z samego rana max do godziny 10:00 na czczo i bez przyjmowania wcześniej lekarstw - wynik wtedy jest wiarygodny, ponieważ tarczyca *uruchamia* sie w godzinach porannych - o tej porze jest najlepiej przyjmowac lekarstwa. Moje wyniki to: TSH: 2,57 (0,27-4,2) FT4: 14,03 ( 12-22) FT3: 5,25 (3,1-6,8) anty TPO: