Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie przy zażywaniu leków na nadciśnienie tętnicze

Gość uhall

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 55 lat. Pracuję i jestem osobą bardzo energiczną.Od kilku lat leczę się na nadciśnienie. Biorę leki rano ( zgodnie z zaleceniem lekarza pierwszego kontaktu) Bisocard 5mg i Diuresin SR , a doraźnie kiedy utrzymuje się wysokie ciśnienie łykam Furosemidum. Jednak w ostatnich tygodniach zbyt często *wyskakuje* mi wysokie ciśnienie. Dzisiaj rano o godz.9.00 miałam 173/115/75. Wzięłam Bisocard i Diuresin. O 11.00 miałam ciśnienie 145/92/74. Wybrałam się do kościoła. Kiedy wracałam, znowu poczułam pieczenie oczu, zawroty, zachwiałam się i ...upadłam na ulicy zdzierając kolana. Pozbierałam się szybko i dotarłam do mieszkającej w pobliżu mamy.Zmierzyłam ciśnienie i wynik: 192/123/66. Chcę nadmienić, że całą rodziną chorujemy na nadciśnienie.rodzice, siostry, bracia. Wszyscy biorą leki, a mimo to, mama jest po udarze, brat też. Na usilną prośbę mamy ( nie mam zwyczaju brać nie zaleconych mi leków, ale nie miałam przy sobie Furosemidu) zgodziłam się wziąć 1 tabletkę 25 mg Captopritum. W tej chwili godz.19.07 moje ciśnienie wynosi 160/101/74. Nadal pieką mnie oczy, ale nieco mniej. Od kilku lat nie miałam właściwie żadnych badań. Te skoki ciśnienia zdarzają mi się często. Być może trochę je lekceważyłam, zajęta pracą i domem, a jak było źle: to Furosemidum i dalej.Teraz zaczynam łykać częściej tę tabletkę i niepokoję się co się dzieje.Co powinnam zrobić w tej sytuacji?
Gość Marzena
ja mam podobnie tyle ze mam 35 lat,od czterech lat mam skoki cisnienia i zdarza sie to bardzo czesto.Mysle czasami ze moj organizm w koncu nie wytrzyma bo czasami jest naprawde zle.Czesto w czasie wysokiego cisnienia baedzo zle sie czuje i zawsze mysle zo to powoduje jakas choroba np.tarczycy (pano endokrynolog poeiedziala ze to nie mozliwe ze od tarczycy wiec zglupialam).powodow moze byc wiele no i moze guz chromochlonny na ktory robilam badania a moze nadmiar estrogenow po ktorych mam zmiany w piersiach.Wiec powinnas odwiedzic lekarza i moze dobierze inne leki bo jak pisala dawno nie kontrolowalas swego stanu zdrowia.Zycze powodzenia i zdrowia jak najwiecej.Moja mama zmarla z powodu nadcisnienia.