Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ból i dyskomfort w klatce piersiowej

Gość Kulio

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy mam dolegliwości bólowe/ uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej. Raz są one odczuwalne bardziej, czasem zmniejszają się, a czasem w ogóle mijają na jakiś czas. Byłam u wielu lekarzy i dalej nie ma postawionej ani diagnozy ani przyczyny bólu. Jestem traktowana na zasadzie "przejdzie Pani" albo "zobaczymy co będzie dalej". 

To co odczuwam to ciągnięcie za mostkiem w stronę boków ciała, a czasem ból/dyskmofort jest głównie po lewej stronie ciała - pod piersią, z boku piersi i promieniuje do pachy, czy nad piersią. Jestem już zmęczona tym, bo za każdym razem obawiam się, że to może oznaka czegoś poważnego, a wszyscy lekarze, do których chodzę (prywatnie, bo przecież na NFZ nie ma szans) to bagatelizują. 

Mam też czasem ataki wysokiego pulsu, przez co biorę Lokren 10, choć lekarze kazali powoli odstawiać beta bloker, ponieważ od dłuższego czasu nie miałam takiego skoku pulsu. Niestety dziś skok wystapił, więc póki co nie myslę o odstawieniu. 

Miałam już wykonane EKG kilkanaście razy, 4x echo, 3x holter (wyszło około 300 pobudzeń, ale kardiolog twierdzi, że nic groźnego, że każdy tak ma), 2x USG doppler oraz próbę wysiłkową, w której wyszła obniża odcinka ST, ale ponoć u młodych i szczupłych kobiet może tak być. Badania krwi wychodzą ok.

Nie wiem co robić, czy ktoś z Was też boryka się z przewlekłym uczuciem bólu/ dyskomfortu w klatce piersiowej? Boję się, że zbagatelizuję ten objaw i po prostu umrę 😞 Ale nie wiem co jeszcze mogę zrobić i do jakiego lekarza jeszcze pójść.