Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nudności w sytuacjach stresowych i ucisk w gardle

dar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z... no właśnie dokładnie nie wiem. Czuje jakby cały czas mnie coś lekko uciskało gdzieś w okolicy krtani, często, a nawet bardzo często chce mi się wymiotować, tym bardziej jak o tym pomyśle. Można powiedzieć, że w każdej sytuacji stresowej chce mi się wymiotować. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Ostatnio już nie mogę normalnie jeść i przez to staję się jeszcze bardziej nerwowy i bardziej mi się chce wymiotować, mniej mi się chce jeść. Zatacza się błędne koło... Byłem u jednego lekarza dał mi leki uspokajające na początku pomagało później przestało. Aktualnie jestem spokojniejszy - tylko dzięki lekom ale nadal przy lekkim stresie powstrzymuję się przed wymiotami. Ostatnio byłem u innego lekarza powiedział, że trzeba zbadać, czy to nie tarczyca i poziom cukru... POMOCY! Niech ktoś mi powie o co w tym może chodzić? z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Hej! Byłem u lekarza. Zrobiono mi jakieś badania. Później byłem u psychologa, czy psychiatry. Dał mi jakieś proszki raz jedne i nic, następnie drugie i nic. Któreś w końcu pomogły ale tylko trochę bo to nadal nie przechodzi. Napewno choroba jest trochę stłumiona jednak nadal w niektórych sytuacjach się objawia mniej lub bardziej. Biorę całą *pakę* leków bo naprawdę jest ich sporo ( około 3 różnych firm 3 raz dziennie). Zastanawiam się, czy nie warto zmienić specjalisty. Może poprostu ten lekarz źle leczy? Do tego strasznie drogo mnie to wychodzi. Za 20 minut wizyty płacę 100 zł plus za leki 100-120 zł. I wizyty mi umawia co 2-3 miesiące. Więc co dwa miesiące płacę ponad 200 zł to trochę dużo, a jakoś jeszcze nie wyzdrowiałem. Podsumowywując moją wypowiedź mam do Was takie pytania: 1. Co wiecie, możecie doradzić w tego typu przypadkach choroby? 2. Czy powinienem się zastanowić nad zmianą lekarza? 3. Jak to jest z zazywaniem leków, a pracą zawodową, prowadzeniem samochodu? Czy lekarz ma prawo/zwyczaj w takiech czy innych przypadkach chorób nerwowych zabronić prowadzenia samochodu itp. 4. To trochę połączone z pytaniem 3. Jak to jest z wizytami *nie prywatnymi* Jakie wtedy mogą być koszta? Czy wtedy właśnie lekarz namieszać nam coś w papierach? Nie chce żeby ze mnie jakiegoś psychicznego zrobił. Poprostu mam taką jedną przypadłość, że gdy się denerwuję czuję się źle. :) Pozdrawiam Wszystkich Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź
Witam, mam podobne objawy, ten uporczywy ucisk w gardle. do tego ucisk serca, wszyscy twierdzą że to nerwica, ja jednak mam inne przeczucie. mam problem z tarczyca, dokładnie niedoczynność, aktualnie biorę leki ale unormowanie to nie jest kwestia chwili, tylko dłuższy proces. Może i Ty zrób TSH, nastepnie idż do lekarza, jeżeli czujesz że ten do którego chodzisz obecnie, nie słucha tego o czym mówisz to zmień go. Moim zdanie jezeli ktoś czuje się dobrze to nie idzie do lekarza i mówi ze czuje się żle bo mu sie nudzi...Chodż do skutku, a jeżeli nie da ci skierowania na badanie TSH, to zrób je sam, to tylko ok25zł. pozdrawiam i życzę zdrowia, bedzie dobrze....

Dzięki AGA. Mam nadzieję, że sytuacja jakoś się rozwiąże. Obecnie biorę magnez, vit B6 i dodaktowo kwasy omega 3 - podobno też są dobre na nerwy. Obenie już wszystkim się denerwuje, jestem bardzo wybuchowy... Zastanwiam się nad jakimś nowym lekarzem. Też tak uważam, że bez powodu nie robiłbym problemów. Faktycznie czuję się źle i tu nie chodzi o obawy, że jak bedę się czuć bo po prostu często czuję się tragicznie.

Gość maturzystka

Mam dokładnie to samo i juz kompletnie nie wiem jak to można wyleczyć... Byłam juz u psychiatry, psychologa to każdy powtarzał *nie mysl o tym że ci jest niedobrze to przejdzie*, w domu też każdy mówi to samo :( ale po prostu się nie da! To samo przychodzi na myśl. Nawet gdy idę na impreze, z przyjaciółmi (z czego powinnam się cieszyc) to czasami wymiotuję bez powodu. Jak wy sobie z tym radzicie? Ja np zawsze mam wodę przy sobie lub cukierki co zmniejsza suchość w gardle ale tylko na chwile, zaraz znowu to samo :(

Witam, Mam bardzo podobne objawy do was, wczoraj nie poszłam na nocna zmiane do pracy ponieważ w ciągu dnia miałam mase stresujących sytuacji nie mogłam spać a gdy już zasnęłam obudziłam się po godzinie poszłam się kąpać i zaczęło się wymiotowanie, tak mam zawsze gdy kończę tydzień nocnych zmian. Już mnie to męczy i moje nieobecności na nockach zaczynają się coraz częściej powtarzać, boje się ze zwolnią mnie przez to. Biorę na to chloroprixen przepisany przez psychiatrę działa uspokajająco i przeciwwymiotnie, otumania i niestety ale to nie są moje leki tylko mojego syna który jest nadpobudliwy. Niestety działa ale mdłości są nadal, idę spać po czym budzi się i nadal mnie mdli. Już mam dosyć tego bo zamiast żyć i funkcjonować normalnie truje się lekami co gorsze mam refluks żółciowy i na to tez biorę leki nie chce obciążać żołądka kolejną chemią. Jutro tj, poniedziałek idę do lekarza rodzinnego a następnie zarejestrować się do psychiatry no któryś w końcu musi znaleźć przyczynę dolegliwości bo tak się nie da żyć.