Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić?

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam zapytanie trochę inne. Wszędzie mozna znaleźć opisy działań dla podwyższonego cholesterolu, ja jednak mam chyba odwrotny problem. Odebrałam badania Cholesterol całkowity 164 HDK 74 LDL 73 trójglicerydy 42 Pani w laboratorium powiedziała że to są wyniki za niskie i musze coś z tym zdobić.. Zaznaczam jednak że jestem odobą o 170 cm wzrostu, 88 kg wagi (niestety duża nadwaga), 29 lat i choruję na łuszczycę (co ma duży wpływ na PODWYŻSZANIE poziomu trójglicerydów). Czo /i czy/ mam w mojej sytuacji robić? Nigdzie w sieci nie znalazłam problemu ze zbyt niskimi wynikami przy moich czynnikach które i tak je zawyżają. Czy może ktoś mi z Was napisać co z tym zrobić? Dziękuję z góry Małgosia
No to ja zadam troszkę inne pytanko...Mianowicie stosował ktoś Atorvox 40 i lipanthyl 267m......mam 24 lata problem z cholesterolem od poł roku moze....Odrzywiam sie w miarę zdrowo...jak każdy chyba....chodze codziennie na aerobik...badz inne fpormy cwiczen.....Ostatnio brałam Atorvox 20 ale nic nie zbiło...takw iec wyższa dawka...i dodoatkowy lek...troszkę mnie to przeraza...gdyż ogólnie jestm pzreciwniczką leków...biorąc pod uwagę ilosc skutów ubocznych...no i pani doktor nie zaleciła niczego poza tabltkami...tyle ze martwi sie o moja wątrobę :(
ja biorę lipanthyl 267 M od czerwca br. Wątroba na szczęście raczej mi nie szwankuje, ale możesz brać zapobiegawczo hepatil. A najlepiej robić sobie co jakiś czas badanie na próby wątrobowe. Możesz też sprawdzić enzymy trzustkowe - lipazę i amylazę. Nie wiem, jakie są Twoje wyniki, ale jeśli tabletki są konieczne to trzeba je brać. Co do zywienia, to nie wiadomo co masz na myśli, mówiąć, że dobrze się odżywiasz. Najlepiej nie jeść za duzo mięsa, masła, smalcu itp. tłuszczu zwierzęcego w ogóle, za to sporo ryb - ale nie smażonych, nabiał tylko 0,5%-2%, za to dużo warzyw, owoce ostrożnie. Na wysoki cholesterol jest również EZETROL, ale jest to nowość dość droga, ok. 160,00 zł za 28 tabletek.
Dziś jest 07.11 . Zacząłem czytać wypowiedzi na tym forum bo badaniu krwi 01.10. Byłem z tym u lekarza , a ten miły człowiek nie zapytał wprost czy spisałem testament , ale z tego co mówił mniej więcej takie wnioski mogłem wyciągnąć. Podam z pamięci trójglicerydy 850 . Cholesterol 280 cukier 140 bilirubina a ze 3 razy norma przekroczona nie pamiętam jaka wartość. Krew była tak gęsta , że żeby ja pobrać trzeba było mocno ciągnąć strzykawką. Wacika nie trzeba po badaniu :) Uznałem , że pora coś zrobić dla siebie. Też mi się wydawało , że odżywiam się nieźle , uprawiam sport co prawda raz w tygodniu ( mało czasu ), ale teraz postanowiłem się przyłożyć. Dieta , bieganie inne ćwiczenia ale bez przesady pół godziny. Po miesiącu bez leków , a wcześniej kiedyś brałem i nici wyniki normalne np trójglicerydy 115 cholesterol 180 cukier poniżej 100, Organizm zaczął pracować zupełnie inaczej bo zacząłem po ćwiczeniach i diecie tracić na wadze w tym czasie 9 kilo. Naprawdę nie głodzę się jem wszystko, zrezygnowałem może tylko z chleba. Nie martwcie się a zróbcie coś dla siebie nie trzeba lekarzy organizm da sobie radę dajcie mu szansę nie uwierzycie jak szybko będziecie w doskonałej formie. A i jeszcze jedno nie jestem grubasem , że taka utrata wagi , ale po rzuceniu palenia 3 lata temu tyle przybrałem teraz organizm sam sobie z tym zaczął radzić. A i jeszcze jedno nie mam 20 tylko 53 lata i już prawie zero tłuszczu , a to tylko miesiąc . Każdy z Was może. Bierzcie się do roboty ale już :))))))))) Nie życzę zdrowia , bo samo przyjdzie tylko pomóżcie organizmowi ale powolutku nic na siłę. Powodzenia. Andrzej
KATKO dobrym dodatkiem do leków,jest dieta tzw. grapefruitowa, tzn przez tydzien wprowadz do swojego jadłospisu po 2-4 grapefruitów DZIENNIE. po 2-3 tygodniach od skonczonej diety wyniki Ci sie poprawia, Co do hepatilu,wcale nie jest dobry bo na dłuższą metę stosowany prowadzi do niedokrwistości.
ja dziś odebrałam wyniki ,okazało się,że mam podwyższone trójglicerydy[230].muszę iść do lekarza,glukoza 62.cholesterol w normie.poradżcie co zrobić aby obniżyć trójglicerydy.muszę się przyznać ,że palę papierosy no i nie dawno stwierdzono u mnie nerwicę serca .czy to coś ma wspólnego na wyniki krwi?mam 35 lat ,160cm wzrostu no i ważę 47kg tak więc otyłości nie mam.
Przetacza się w Waszych wypowiedziach jedno - wątroba! Kilku podało poziom wyższy poziom alatów i aspatów. Wszyscy przebadajcie sie w kierunku WZW B. 40 % zachorowań na żółtaczkę przechodzi w ogóle bezobjawowo, a 10 % zachorowan przechodzi w formę przewlekłą (przy aktywnej formie przewlekłej dochodzi do całkowitej martwicy wątroby w ciągu 10 - 20 lat). Jednocześnie jest to bardzo zaraźliwa choroba - wystarczy 0,0004 ml krwi - można się zarazić nawet u fryzjera (HIV się chowa). Do tego WZW jest bardzo mutagennym wirusem - potrafi zmutować wszystko (przy przewlekłym WZW 50 % szans na nowotwór pierwotny wątroby). Szcuje się, ze trwa właśnie empidemia WZW na całym świecie, ale nikt tego nie kontroluje i nie bada... Wątroba to największe labolatorium chemiczne organizmu i drugi pod względem zapotrzebowania za tlen organ w naszym organiźmie. Odpowiada za trawienie, eliminację toksyn, gospodarkę tłuszczową, zapasy cukru i wiele innych spraw. Niewiele się o tym mówi, ale w ciągu najbliższych lat to choroby watroby mogą być najważniejszą przyczyną wielu naszych dolegliwości. Wszystkie śmieci z naszego jedzenia (wszystkie E, dodatki, wzmacaniacze, spulchniacze, zanieczyszczenia, cięzkie metale itp.) musi przerobić wątroba. Do tego alkohol - 10 gr. czystego alkoholu zabija tyle komórek wątroby, ze gdyby wątroba miała unerwienie bólowe, nikt więcej nie wziąłby alkoholu do ust. Zbadajcie się pod kątem WZW B (badanie HBS, kosztuje 10 - 15 zł). Jeśli jest ok. - super, zaszczepcie się przeciw WZW B i szukajcie innych przyczyn złych wyników. Niezależnie od WZW - ochrona naszej wątroby to przede wszystkim zdrowa dieta (o tym juz pisano wczesniej). Leki: niestety nie ma żadnych leków leczących wątrobę. Możemy jedynie wspomóc jej regenerację. Są zaledwie 4 preparaty: 1. najlepszy jest nasz polski ostopest plamisty, czyli zioło zawierające Sylimarynę - preparaty: Sylimarol, Sylivit, Legalon, Silimarin itp.). 2. asparginian ornityny - np. Hepatil, Hepa-Merz 3. kwas tiazolidynokarboksylowy - np. Heparegen, Hepacom 4. fosfolipidy z nasion soi - np. Essentiale Forte, Esseliv Poczytajcie ulotki. Powodzenia!
Do Andrzeja Jeśli miałabym tak *niskie* trójglicerydy jak Pan to zapewne tez bez lekarzy bym sobie poradziła. Niestety, moje wyniki w czerwcu br. były takie, że analiz nie dało się przeprowadzić. Gdy po miesiącu stosowania lipanthylu spadły do 2800 cieszyłam się jak dziecko, więc o czym mowa? Lekarz kazał Panu spisać testament czy TRG 850 i cholesterol 280?? Ja nie miałam jeszcze TRG poniżej 1500, a cholesterolu poniżej 280 pomimo, że nie palę, ważę 58 kg, 160 cm wzrostu, mam 29 lat, ćwiczę 2-3 razy w tyg. codziennie spaceruję, 1 raz w tyg. basen. Moja choroba to hipertrójglicerydemia rodzinna. Zgadzam się, że dieta, ruch są bardzo ważne, ale zależy jaka ta dieta i jaki ruch. Ja na początku dostałam od lekarza dietę bezmleczną, bezmączną i beztłuszczową. I okazało się, ze to nie to, TRG raz spadały, raz rosły. Teraz, po wizycie w IŻZ w Warszawie dostałam nową dietę, po której czuję się lepiej, badań jeszcze nie robiłam. Tym razem mam dietę 1200 kalorii, lekkostrawną i bezcukrową, gdyż TRG przyczyniły się do zniszczenia trzustki - jak w tym przypadku obejść się bez lekarza?? Nie wypisuj Pan głupot - jeśli Pan poważnie nie choruje, z lekkiego kataru też można się wyleczyć samemu, a z zapalenia płuc??? Pozdrawiam
Normy: TRG - 40-200 cholesterol całkowity - do 200 HDL - pow. 65 Ja niestety, po 7 m-cach przestrzegania diety, przyjowaniu Lipanthylu 267 M itp. mam obecnie: TRG 3518,30, cholesterol całkowity 296,10, ALT w normie AST37,30, TSH 0,372 (2 miesiące temu miałam 2,00). Dodam, że przez ten czas schudłam ok. 9 kg (przy czym wcześniej nie miałam nadwagi). Jestem załamana. Wiem, że to głupie, ale jak ktoś pisze, że ma TRG na poziomie 250 i robi z tego aferę to nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać. Powinnam to drugie, bo do tej pory nikt nie potrafi mi pomóc :( Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej walki z tłuszczami
To ja jestem kardiologicznym dziwadłem...w ramach badan okresowych wyszedł mi Cholesterol calkowity 132 - nie wiedzialam o co chodzi skoro norma to 150-200. Reszta wynikow wlacznie z choromonami norma.odzywiam sie zdrowo zerow wedlin, chemii, sporo warzwy i owocow, orzechy, chleb pieke sama...ruszam sie 3-4razy w tygodniu Na wszelki wypadek zwiekyszlam ilosc ryb- codziennie jedna, do kanapki lyzeczka oliwy albo innego oleju z 1tłoczenia na zimno, lyzeczka tranu dziennie, do chleba który robie oliwa. I co? i po miesiacu oczom nie wierze- cholesterol jeszcze mi spadł do 125. HDL 49 LDL 73,trojglicerydy 17. Moja internistka chyba z krzesła spadnie. Nie wiem o co chodzi czuje się naprawde b. dobrze. Odkąd zwiekszyłam ilosc olejów tłoczonych na zimno i ryb przestalam miec problemy ze skora... Chce wyrzucic sery zolte i plesniowe oraz jeszcze zwiekszyc ilosc olejów tylko mam podejrzenie ze znowu mi ch. spadnie i sie zastanawiam jakim cudem jeszcze zyje skoro wypadlam poza normy... aha na zoltaczke bylam szczepiona i mialam badania wiec odpada... proby watrobowe tez mam w normie
Ewo, nie wiem czy próbujesz na siebie zwrócić uwagę, czy żartujesz, ale na tym forum ludzie poszukują pomocy, a nie okazji do śmiechu. Nie wiem po co zaczęłaś stosować tę dietę, wyniki masz b. dobre. Owszem, ryby są zdrowe, ale akutar Ty nie powinnaś całkowicie zrezygnować z mięsa na rzecz ryb. Proponuję poczytać w internecie o różnych dietach, a dowiesz się, że ryby pomagają obniżyć poziom tłuszczów we krwi. Zachęcam do czytania i jeszcze raz czytania, a w ciuciubabkę pobaw się ze znajomymi. Pozdrawiam
Witam! Swietnie Pan Andrzej opisał swój przypadek! Gratuluję w sumie! Ja po odebraniu badan dowiedziałem sie o wyniku pozytywnym w surowicy aż 2.75 norma poniżej 0,9. o poziomie chol calk 196, hdl 42.1 i LDL113 natomiast trójglicerydy 206 zmartwiłem sie strasznie jednak gdy tu poczytałem jakie inni mają wyniki to zbladłem z przerazenia. podobno te swoje 2.75 moge wyleczyc antybiotykiem ale ciesze sie ze wreszcie sie dowiedziałem ze czas zaczać dbac o siebie, owszem wiele sie o tym mówi ale dopóki człowiek nie zobaczy po liczbach to ma to wszystko w nosie! najgorsze ze uwielbiam mięsko! Imprezy zakrapiane jak obyczaj polski nakazuje a i palenie sie od czasu do czasu zdarzy mam 40 lat i chcę następne jednak spokojnie spędzić bez wizyt u lekarzy wiec zaczynam remont organizmu bo widze ze w sumie niewiele mam do naprawienia bo reszta wyników jakie kompleksowo zrobiłem jest ok! życze wszystkim wytrwałości i sobie także pozdrawiam serdecznie!
Mam 60 lat ,od 10 -lat kłopot z cholesterolem ,bo wtedy robiłam pierwszy lipidogram .Ktoś powie jesteś już stara -- ale chcę się podzielić z wami moim spostrzeżeniem .Moim zdaniem na wysokie trójglicerydy i cholesterol , ma duży wpływ żółty ser oraz niestety owoce typu jabłka ,gruszki śliwki ( które uwielbiam ) .Mój cholesterol pierwotny to całkowity -360 tg -375 hdl - 30 ldl - 190 Po odrzuceniu sera i owoców , biorę atoris 20 -tkę co trzeci dzień ,sama sobie tak dawkuję ( miałam brać codziennie } moje wyniki są następujące choles cał . 194,9 trójglic. 1o8,3 HDL 54 LDL 119 ale w moje żywienie wprowadziłam kwasy omega - 3 w kapsułkach olej rzepakowy ( sałatę ziel + rzodkiewka + kawałek papryki + łyżka lub dwie oleju rzep. z domieszką oleju lnianego ) bardziej mi smakuje niż oliwa z oliwek .Raz w tygodniu kupuję makrelę którą jadam na kolację , rano jadam na gorąco kiełbasę wieprzową , obiad - mięso wieprzowe z sosem i kaszą gryczaną lub ziemniaki , kotlet schabowy , także kurczaki ale rzadziej . Unikam całkowicie szynki bo to niestwty same konserwanty - chyba że sobie zrobimy sami .Lubię wypić drinka i to robię bo mimo wieku nie czuję się stara .Kochani połączenie Limphatylu z innymi tabletkami obniżaącymi cholesterol to śmierć , mimo że jedne bierzemy rano a drugie na noc . Lekaże o tym nie mówią jakie są skutki uboczne , TO chora WĄTROBA to ŁYSIENIE .Ja sama odstawiłam Limphatyl nie mówiąc nic lekażowi .Nie odczuwam już wątroby przestałam łysieć .O ubocznych skutkach tego leku przeczytałam w internecie . Pozdrawiam wszystkich
Jeszcze chciałam powiedzieć że wcześniej mimo branych leków obniżających codziennie - mój cholesterol był podwyższony ,a lekarze twierdzili że to choroba dzidziczna .Dobre też są płatki lub otręby owsiane z wodą a nie z mlekiem , to też wyczytałam w internecie i też stosuję od czasu do czasu rano tak jak zalecała pani doktór w internecie .
Berciku lekarz cię wykończy limphantylem i tulipem .TE DWA leki w połączeniu to śmierć ,pomimo że jeden bierzemy rano drugi wieczorem .Ja odstawiłam sama limphatyl ,teraz lepiej się czuję .Zmieniłam też dietę ,odstawiając całkowicie żółty ser , także jabłka i gruszki bo fruktoza też powoduje podwyższenie cholesterolu i trójglicerydów .Jadam dużo sałaty zielonej z olejem rzepakowym lub słonecznikowym bo lepiej mi smakują niż oliwa z oliwek .Coprawda biorę atoris 20 - tkę co trzeci dzień , bo niestety jak się zacznie brać te leki to już do końca życia trzeba je brać , ( co trzeci dzień sama sobie dawkuję ) miałam brać codziennie.Przestałam łysieć , dobrego cholesterolu mam -62,3 złego cholesterolu mam 127 trójglicerydów 109 wprowadziłam do meni kaszę gryczaną z sosem wieprzowym i mięsem , jadam kotlety schabowe , unikam całkowicie szynki bo to konserwanty, chyba że sam sobie zrobisz szynkę .Jadam kiełbasę wieprzową na gorąco tylko nie parówki . Wcześniej miałam 360 chol.całkowit. 30 mg dobrego 190 mg złego 375 mg trójg. pozdrawiam
Dobrze, że odstawiła Pani ten *Limphatyl*, bo na cholesterol (ogólnie obniżenie tłuszczu w krwi) stosuje się Liphantyl :) Poza tym, to co pisałam wcześniej - Pani wyniki dobre nie były, ale b. złe też nie. Wtedy rzeczywiście wystarczy zrezygnować z niektórych produktów. Przy np. TRG powyżej 500 dieta nie wystarczy. Nie wiem po co, ludzie, piszecie takie głupoty, skoro nie znacie skali problemu? Pani wyniki niejeden 60 latek chciałby mieć (przez dietą)
Gość dośka . lat 30
ja wyczytałam kilka prostych porad oto one ;takie same ilości pestek dyni,lnu, wiesiołka i babki (płesznik) wszystko razem zmielić na wolnych obrotach i włożyć do słoiczka zakręcić i najlepiej do lodówki .podawać: 2 razy na dzień do posiłków po łyżce , albo 2 łyżki na raz do posiłku jak lepiej, a inne to : BARACELLE , TABL. CZOSNKOWE , WITAMINE E , MAGNEZ B6, LECYTYNA OCZYWIŚCIE, KWASY OMEGA-3 ,6 działają super, mojemu mężowi zbiły na 520 przy 1.650 kuracja kilka miesięcy , przed badaniem najlepiej nie jeść 12-14 godzin to b. ważne, i dalej z tym walczymy bo 520 to jeszcze nie taki wynik jak powinien być. pozdrawiam i życzę dużo zdrowia