Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić?

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę wszystkich o pomoc w temacie jaki podałem. Dziś odebrałem wyniki i wyglądają tak : całkowity CHOL - 225, LDL 138,8 TGL-225. Widać z tego, że stosunkowo całkowity cholesterol do dobrego wynosi 38% czyli jest bardzo OK. Nie wiem co mam robić i co mi tak podnosi ten poziom trójglicerydów !! Wszystkie osoby które mogą mi coś doradzić proszę o zabranie głosu. Z góry bardzo dziękuję.
Witam Cię Darku ! Nie wiem ile masz lat, ale bezwzględnie nie są to dobre wyniki dla żadnego wieku. Tak mało dobrego cholesterolu, a tyle złego , może doprowadzić do zawału. Niestety często zdarza się tak że za nadmiar cholesterolu złego i wysokiego poziomu trójglicerydów są odpowiedzialne żyły, a raczej ich chropowatość wewnętrzna. Żyły powinny być gładkie i nie powinno się do nich nić przyklejać, a jeśli mają uszkodzenia to cholesterol ciągle się podhacza i zmniejsza światło przepływu krwi. To jest niebezpieczne i słusznie się niepokoisz. Zatem należało by działać na zlikwidowanie uszkodzeń na ściankach żył ( by były gładkie i nic nie zatrzymywały ) oraz na zmniejszenie złego - a zwiększenie dobrego cholesterolu. Chemiczne tabletki na zbicie cholesterolu, często likwidują również ten dobry - co jest tragedią. To co Cię dotkneło należy leczyć mądrze bez skutków ubocznych, by organizm sam się po leczeniu bronił przed uszkodzeniem żył i wychaczaniem cholesterolu Nie są to tylko moje rozważania - potrafię wskazać na wspaniałe preparaty które z łatwością wszystko uregulują i utorują powrotną drogę do równowagi i zdrowia. Jeśli pragniesz więcej się na ten temat dowiedzieć- nie widzę przeszkód. Napisz na GG 7082787 lub na pocztę eko_dan@onet.eu
to co ja mam zrobic mam 28 lat ostatnio robilem badania i mialem trójglicerydy 583 a cholesterol dobry 39 a zly 183 calkowity natomiast wynosil 281. bralem do niedawna tabletki na zbicie trojglicerydow apo-feno 100 i nic nie pomagalo. co mam zrobic ?? poradzcie
Dziś miałem badania....wynik cholesterolu mnie przeraził. LDL - (brak wyniku - zabrakło skali!!!!!) HDL - 27 całkowity - 193 .....dziwne, że taki wynik... i na koniec Trójglicerydy.....833 :( Lekarka mi powiedziała, że to tragedia i nadaje się do poważnego leczenia.
Ronnie,czemu ty masz takie wysokie tröjglicerydy?Na moim wyniku jest norma * 150.calkowity do 200,a Hdl wiecej jak 40.Oczywiscie czeka cie dlugie leczenie.Musisz bys wytrwaly no i oczywiscie zmiana jedzenia.Zadnego bigosu golonki masla.My Polacy jemy bardzo tluso.miusisz sie przestawic na diete mediterianska tzn. ryby,losos,wegorz (Omega 3) oliwa z oliwek duzo warzyw i owocow.No i oczywiscie opieka lekarska.zycze ci powodzenia i szybkiego powrotu do normy.
Tak jest mozliwe ze taki wynik mialas(1629).Sam mialem 143 a po 2 tygodniach juz mialem 1560 triglicerydow. U mnie to bylo tak ze jadlem zmazone kotlecki, byla imprezka z alkoholem ,frytki żółty ser i to spowodowalo taki wzrost. Przez miesiac bralem lipantyl i tulip obecnie 124 triglicerydy i cholesterl calkowity 104 . Powiem wam ze sam trace glowe bo leki zbijaja ladnie ale boli wątroba od nich,dzis w nocy siedze bo martwie sie co dalej ze mna? Alkoholu juz nie wezme do ust ale jedzenie to kocham i tu mam walke i to straszna akurat sobie dogodzilem teraz i zjadlem druga kolacyjke bo fajnie sie zasypia szybko,gdy zjem klo 20tej to potem w nocy budze sie i musze cos zjesc.Mam 35 lat trenowalem ciezary gdy przestalem zaraz przytylem okolo 20kg ,a jesc nadal zjadam tonami ale cwiczyc to cwicze przy komputerze;) to jest zly tryb, zle odzywianie i brak treningow, do tego doszlo wysokie cisnienie i czuje sie jak wrak ...... ale coz jutro biore sie za siebie,dodam ze zaczolem palic papieroski od paru lat a byle przeciwnikiem palenia i tak to komputery kumple ,wspolne posiady i papieroski zrobily ze mnie kaleke, obecnie moge tworzyc portale internetowe a o silowni i ciezarch to mozna powiedziec ze przeszlosc -------Internet uzaleznil mnie i przykleil do siedzenia a to nie tedy droga dzis to wiem i chce wracac w swoje dobre czasy ale czy dam rade? jak teraz juz chce mi sie zapalic?;) ale powiem wam na rowerku robie w lecie po 40 km i tak mam triglicerydy , potrzeba wysilku ale codziennego i spokojnego a nie agresywnego treningu z tego co czytalem.Zapale tego ostaniego papierosa teraz i wietrze pokoj jutro wstaje nowy dzien obym wytrwal w tym bym nie palil .
Dokladnie, nie trzeba, a nawet nie nalezy sie forsowac. Wystarczy ok pol godziny regularnej aktywnosci fizycznej dziennie - np gimnastyka przy otwartym oknie, bieg, spacer czy godzinka plywania. Do tego zrownowazona, bogata w wielonienasycone tluszcze i blonnik dieta. No i absolutnie zadnych papierosow!!
Gość malwinka30
Mi na wysoki cholesterol lekarz polecil rezygnacje z tluszczow zwierzecych, nasyconych (zwlaszcza maslo i tluste mieso, sosy, majonezy, smietana) na rzecz tluszczow wielonienasyconych - czyli morskie ryby, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, no i margaryna zamiast masla. z poczatku nie bylo latwo, ale widze efekty i przyzwyczajam sie do nowej diety!!
hej, moj rekord zyciowy (zyje szczesliwie cwierc wieku) to cholesterol calkowity 604, trojglicerydy 2007 (dwa tysiace siedem, zwiazek z biezacym rokiem to zbieg okolicznosci) po trzymiesiecznej diecie. Lykalam Lipanthyl, teraz biore Apoprave 40. I jest poprawa :). Dieta, ruch - jasne, moga pomoc w walce z cholesterolem, gorzej, gdy juz jest taka nasza uroda. Wtedy tylko tabulki pomoga. A moze z tego sie wyrasta? Mam taka nadzieje. Pozdrawiam serduchnie, ewik
Gość malwinka30
Lal, ewik *niezle* wyniki. U mnie na szczescie nigdy nie bylo tak zle i jak na razie obywam sie bez tabletek. Zrownowazona, niskotluszczowa dieta bardzo mi pomaga, poza tym nie do przecenienia jest regularny ruch - ja duzo biegalam, a teraz, zima, zapisalam sie na basen.
Hej, mam pytanie.... Biore tabletki antykoncepcyjne i niepokoi mnie to ze bede musiala je odstawic przez trojglicerydy. wynik ldl to 91.6, czyli w normie, hdl 49 czyli chyba za malo, calkowity185 czyli w normie no i trojglicerydy 222. czy przy takich wynikach konieczne bedzie odstawienie tabletek? Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Gość vati wrocław *30
ROZWIĄZANIE jest bardzo proste. DIETA. Kawałek RYBY dziennie, ŻADNEGO mięsa (można zastąpić kotletami z soji), ŻADNEGO tłustego nabiału (serów, mleka, masła, nawet żadnej margaryny, oleju, nawet słonecznikowego). JEDYNIE oliwka z oliwek (która obniża poziom złego cholesterolu!) NALEŻY spożywać potrawy z kasz (gryczanej, jęczmiennej), muesli, miód zamiast cukru, potrawy z warzyw, potrawy z owoców, lecytynę, chrom, L-karnitynę, ząbek czosnku wieczorem, więcej ruchu, gimnastyka, brzuszki, pompki, spacery, biegi po trawie, pływanie, unikać stresu, więcej magnezu, wypijać dużo płynów Ja odebrałem wyniki krwi: norma Cholesterol całkowity: 178 150-200 Cholesterol HDL: 60,7 (dobry cholesterol) 40-60 Cholesterol LDL 107 (zły cholesterol) *130 Trójglicerydy 52 *150 Te wszystkie tłuszcze nie biorą się z powietrza (nawet mocno zanieczyszczonego), na wynikach widzimy wszystko to, co w siebie wrzucamy i nie ma sensu brać jakichś śmiesznych tabletek przeciwzawałowych (aspiryna wprawdzie rozrzedza nieco krew, ale niszczy śluzówkę żołądka i po jakimś czasie możemy się zacząć leczyć u gastrologa na wrzody żołądka) WYSTARCZY sama dieta i nic więcej
Gość Andrzej
*sama dieta* - no tak, ale nie do końca.. i jej suplementacja. Nasza żywność jest jaka jest - podobnie z otaczającym nas środowiskiem. Sam nawet jeden jego składnik: stres - jego *zwalczanie* np. kosztuje organizm chociażby zwiększeniem zużycia minerałów/zapotrzebowania na nie. Jak mu ich nie dostarczymy - wiadomo. Suplementacja, czyli spożywanie suplementów diety - ale na miłość boską - nie syntetycznych! Te skracają życie - Anglicy ostanio o tym trąbią. Tylko suplementy naturalne. Stosować COŚ, co oczyszcza organizm, w tym żyły, dostarcza minerałów i witamin (naturalnych!); wprowadza w nim równowagę procesów, a wtedy on sam zrobi z sobą właściwy porządek. Ma na to mechanizmy - dajmy mu budulec. To COŚ ma konkretną nazwę. Zapraszam do kontaktu: andyi@wp.pl. Pozdrawiam
Gość wodzu35
dobrze, że trafiłem na wasze forum, wczoraj robiłem sobie wyniki na cholesterol, trójglicerydy i zły cholesterol i o ile zły mam w normie, bo wynosi 113 na 130 możliwych to i tak tri glicerydy mam podwyższone trzykrotnie- 509 przy 184 co stanowi normę, cholesterol mam podwyższony tylko o 81 punktów, ale do licha które z potraw zbijają najszybciej to cholerstwo? tłusto nie jem, wolę gotowane mięcho i ryby od jakichś tłuszczy, jeżdżę na rowerze. Moim jednak błędem jest tytoń i piwo- czy to ma wysoki wpływ na cholesterol? piwo to tylko puste kalorie przecież a cygary też nie są tłuste, skąd więc taki poziom? może mi ktoś podpowie, co robił oprócz leków, żeby jak najszybciej to zbić. Z tą różnica, że ja mam koarktację aorty a ostatnio nasiliły mi się objawy częstoskurczu z tętnem powyżej 200- nie mam tego często bo po ostatnim ataku zdążyłem o tym zapomnieć i bardziej wiążę to z pracą przy folii i oparami chemicznymi, ale doradźcie mi jak możecie, jaka dieta by była najbardziej odpowiednia żeby to jak najszybciej znikło w tej ilości co jest- pozdrawiam- Sławek z Rzeszowa
Witam! Podobno mozna uzyskac porade jak zwalczyc trojglicerydy? U mnie jest to rażący problem Mam 27 lat 174 cm wzrostu 95 kg wagi W lutym Triglicerydy mialem 417 dużo powyżej normy próby wątrobowe Ast 36 Alt 60 duzo powyżej normy Cholesterol 226 tez powyżej HDL 49 wiec nisko Dzisiaj czyli4 miesiące później Glukoza 99 wiec górna granica Cholesterol calkowity 201 Triglicerydy 515!!!!!!!!!! Cholesterol HDL jedynie 28,9!!!!!!!! próby wątrobowe bez zmian Ast 35 Alt 60 I jeszcze jakis TYMOL 3,65 tez powyzej normy A przez te miesiące odstawilem alkohol chociaz I tak go nie pilem duzo Biegam codziennie Po 40 min Jem same zdrowe jedzenie A dalej nie ma poprawy Aha I jeszcze do niedawna oko prawe MI skacze a magnez jest w normie Prosze co mam robic Bo nie wygląda to za wesolo ???? prosze mi wytlumaczyc dokladnie co mi wolno jesc a czego za żadne skarby nie ruszac?
Mi żadne badania nie wychodzą. Krew Surowica po wirowaniu zamienia się w smalec i analiz nie przeprowadzają już od miesiąca (od miesiąca biorę również Lipanthyl 267 M, do tego dieta - same warzywa, owoce, ryby gotowane, ciemne pieczywo i na razie poprawy nie widać). Jeśli ktoś może mi pomóc - proszę o kontakt.
Cześć. Nazywam się Marcin i z gospodarką tłuszczową mam problemy od 10 lat. (mam 26 lat). Cholesterol główny mieści się w przedziale 170 - 190, wiec nie jest źle, ale trójglicerydy to są ponad 1000, a we wrześniu 2007 byly nawet 1500. Ktoś zalecił mi picie oleju lnianego. 4 łyżki dziennie. Pije już go 3 miesiąc. trójglicerydy spadły do 400. Zobaczymy jakie będą wyniki po miesiącu. Pozdrawiam
Cześć, ja w tej chwili mam trójglicerydy 2200. Pozostałe wyniki trochę podwyższone. Również piję olej tyle, że z oliwek, dalej lipanthyl 267 M, hepatil z wit. B, citrogrip. Widać, że coś spada, ale jak na razie - niewiele