Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić?

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kiepska sprawa
*~brda, 2009-09-14 14:55:09 (IP: 80.54.1***) MÓj wujek wkurzył sie na lekarza,który mu zaaplikował leki na cholesterol.Zaszkodziły mu bardzo- nawątrobę i mięśnie w nogach go bardzo bolały.RZucił te leki i zaczół się sam leczyć.NAJPIERW zioła na regenerację i odtrucie wątroby.MIAŁ chol ok.280,a trójglic,230.HDL 25.ZAwziął się i schudł 5 kilo,zaczął chodzić na basen i codziennie rowerem jezdzic.Brał koenzym Q 10,wyciąg z karczocha,a potem wenoforton-nalewke.Do tej pory ściśle stosuje się do diety cholesterolowej i ma wszystko w normie,tylko całkowity 210 i mu już nie spada.Al;e to nie jest problem,gdy reszta w porządku.Nie pamiętam dokładnie innych wyników,ale HDL ma 52.To bdb.wynik.Ci ,co mają chol.poniżej 300 powinni się leczć dietą i aktywnością fizyczną.I kontrolować raz na miesiąc jakie to przynosi rezultaty.* To słabo sie wkurzył jak mu mordy nie obił albo nie stara sie o pozbawienie go prawa wykonywania zawodu.
Trochę się po śmiałem czytająć te rady na temat diety jako cud lekarstwa. Nie dla każdego i nie zawsze. Sporo osób ma problem z cholesterolem z przyczyn genetycznych. Sam to wiem po sobie. I mimo iż ruchu mam bardzo dużo, bo biegam 4-5 razy w tygodniu i robie tygodniowo po 60km, wiosną rower dochodzi, jem bez tłuszczu i słodyczy, to LDL ciągle chce iść w górę. Triglicerydy norma, bo 91, HDL wysoki - 73, zasługa sportu, to LDL 219 wg ostatnich badań. Problemem z lekami na cholesterol przy duzym ruchu są statyny. Ponoć dobry na to jest ezetrol, ale cena niezła, bo 160,- za opakowanie.
Ja tam nie wiem, nie jestem ekspertem, ale ja np. stosuję l-karnitynę (Direct, w proszku) jako suplement wspomagający spalanie tłuszczu (tylko pod warunkiem, że się intensywnie ćwiczy) i w ulotce przeczytałem, że na cholesterol także to pomaga. I nie wiem, czy to akurat dlatego, ale ja mam w normie;)
No nie wiem. Ja mialem cholesterol 207, HDl 34, LDL 134, trojglicerydy 189. Postanowilem zmienic sposob odzywiania sie na tzw. zdrowszy-- malo wedlin, zero sera zoltego ( tylko troche bialego zmieszanego z ryba w taka paste), wiecej ryb, jablek-- czyli samo zdrowie-- jeszcze troche czerwonego wina, prawie zero slodyczy. I tak 3 miesiace tej meki. No i zrobilem sobie badania-- cholesterol 226, HDL 29, LDL 167, trojglicerydy 150. Proby watrobowe tez gorsze. Wiec rzucilem te zdrowsza diete w kibini mater , zaczalem jesc normalnie, prawie nic tych glupich jablek, znowu ser zolty wrocil do lask. Po 4 miesiacach nastepne badania-- cholesterol 207, HDl 40, LDL 128, trojglicerydy z powrotem na 193. Wniosek -- ta niby zdrowsza dieta to pomogla na trojglicerydy ale pogorszyla wszystko zwiazane z cholesterolem. Wiec moge najwyzej troche zmniejszyc ser zolty. Reszta tych zalecen to w moim przypadku zawracanie gitary. Mam 54 lata, pale, od alkoholu nie stronie. Aktywnosc fizyczna dosc mala ( rower po 1 godzinie 2-3 razy w tygodniu). Inne wyniki bardzo dobre. Mam oczywiscie nadwage . A wiele tych mitow na temat tzw. zdrowego odzywiania rozwial film *Grubi nie glupsi* emitowany w Planete. Aha-- jem lecytyne i kwasy Omega-3 ( przynajmniej tak napisane na opakowaniu). Lubie warzywa ale nie owoce Napisalem to troche prowokacyjnie-- ci z wielkimi wynikami powinni cos na pewno zrobic. Ale ci z takimi jak ja--spokojnie z elsperymentami na sobie i z nabijaniem kasy konowalom i sprzedawcom cudownych lekow albo producentom niejadalnych warzyw jak karczochy czy inne paskudztwa
Witaj Majka Prosiłaś, abym się odezwała - ja jak pisałam wcześniej - nie bardzo mam ochotę zaglądać na to forum, bo widzę, że niektórzy robią sobie przysłowiowe jaja. Dramat z powodu lekkiego przekroczenia norm! Napisz swój e-mail lub gg - pogadamy, powymieniamy się informacjami. U mnie nic się nie zmieniło, mimo wypróbowania chyba wszystkich leków i ich kombinacji (lipanthyl 267 m - lipanthyl 215 supra, Sortis 80, Atoris 60, Zocor 40, Ezetrol, Omacor, nawet folik ;) Leczyłam się ziołami, masażami, byłam u hepatologa, chirurga, onkologa, gastrologa itp. i ciągle bez zmian :( Przeszłam 3 razy ostre zapalenie trzustki, leczę się u naprawdę dobrych specjalistów. Mieszkam w małej miejscowości, 200 km od Warszawy, ale jeżdzę tam do IŻŻ raz w miesiącu. Wydałam majątek na leki, dojazdy, badania itp. Śłyszałam od kilku lekarzy, że może będzie trzeba zrobić plazmaferezę - jednak konkretnie nic nie wiem.
Jestesmy w Anglii i nie znam tutejszych norm,moze ktos mi pomoze,bo lekarz mojemu mężowi powiedział ,ze dwa wyniki sa złe a mianowicie.: cholesterol HDL 1,18 mmol/L norma powyżej 1,0 (ok) cholesterol LDL 3,7 mmol/L gdzie norma jest poniżej * 3,0 ( !!!) Cholesterol 5,16 mmol/L norma 2,5-5,2 (ok) Trójglicerydy 0,68 mmol/L gdzie norma 0,8-1,7 ( !!! ) Czyzby trójglicerydów było za mało??? Co to oznacza? Proszę pomóżcie!!!
Gość carolina
Ostanio robione wyniki pakazaly zmniejszenie cholesterolu calkowitego ( do 195), LDL 140, HDL 41, trojglicerydy zjechaly ze 150 do 70. Jedyne co sie zmienilo w mojej niezbyt *zdrowej* diecie to jedzenie tygodniowo 4-5 granatow ( 1 dziennie). Wiec polecam sprobowac przez jakies 3-4 miesiace i zrobic sobie badania. A nuz Wam pomoga tak jak mnie? Nie mowiac o tym, ze w odroznieniu od karczochow itp. paskudztw granaty sa bardzo smaczne
trójglicerydy mam7648,cholesterol 789.Frakcji nie da się zbadać.Jestem po ostrym stanie zapalnym trzustki.Od kilku lat stosuję Lipanthyl 267M,lub Supra i statynę[od roku Tulip].Najniższe wartości trójglicerydów OK.1500 były ponad 10 lat temu.Jestem pacjentką Instytutu Zywności i żywienia.Czuję sie coraz gorzej i nie wiem co dalej robić.?
witam wszystkich którzy maja tak wysoki cholesterol i trójglicerydy. zapewniam was,że tak złe wyniki to nic innego jak bardzo złe nawyki żywieniowe.musicie diametralnie zmienić diety.odstawić wszystko to co jest dobre w smaku i gładziutko wchodzi,a zacząć jeść to co wam w ogóle nie smakuje.to nie są żadne żarty,tylko prawda.mogę się założyć że wszystkie te osoby mają trochę więcej ciałka tu i tam,bo po prostu lubią jeść,ale szkoda życia,bo o tym,że mają złe wyniki,piszą osoby bardzo młode,a co będzie jak będziecie mieli po 40 lat?będzie zawał i to na 1000% pozdrawiam was łakomczuszki.
Pani Iwo, Czy Pani wie, co piszę? widziała nas Pani, że tak krytykuje? Ja mam trójglicerydy 3800, 30 lat, 161 cm wzrostu i 52 kg wagi. i chce mnie Pani jeszcze odchudzić? Proszę się zastanowić co Pani pisze. Pani mx3 - głowa do góry. Proponuję Pani spróbować nowe leki, o których mówili w Instytucie. Pozdrawiam
..a ja wszystkim proponuje dietę dr.Budwig i wszystkiego się pozbędziecie stosuje ją od miesiąca ....cholesterol z 400 spadł mi na 260 , trójglicerydy z 280 spadły na 250,cukier z 108 spadł mi na 76, Alat i Aspat mam w normie,a miałam po 70, tylko GGTP mam wysokie 250 miałam leukocyty 36 tyś spadły mi na 22tyś OB miałam 23 a teraz mam 13....dalej stosuje dietę i zobaczę wyniki znów za miesiąc..... wszystkich pozdrawiam.
kilka osób na tym wątku miało idealne wyniki...bardzo wysoki HDL prawie równy LDLowi i niski poziom TRG rzędu około 40.....to ideał na czczo.....dojście do takich wyników wymaga specjalnej diety lub głodówki.......ale co do głodówki to nie jestem pewny
Witam śledzę ten wątek od początku. Rozśmieszają mnie niektóre rady - TG 280 spadły do 250 dzięki diecie. A co to za spadek? To granica błędu! Mi, po 2 latach leczenia, trójglicerydy spadły z 3840 do 758. Dietę owszem stosowałam, ale 2 lata, w ostatnim czasie nie wiem co mi pomogło. Może zioła z T.........., może T............, może O.... M......? Te leki brałam i w ciągu 2 m-cy taki spadek. Zainteresowanych zapraszam na gg 489298. Nie często tam zaglądam, ale postaram się odpowiedzieć. Nie naciągam, podam nazwy leków, które nie są dostępne w Polsce, ciężko je zdobyć, sama ostatnio mam z tym problemy - więc w tym nie pomogę. Nie chcę tylko wymieniać ich na forum.
Witam, Czytam sobie czytam i pomyślałem że pochwalę się swoim trybem odżywiania. Może najpierw wyniki: HDL - 80 LDL - 95 łączny cholesterol - 200 trójglicerydy - 55 Wydaje mi się, że to dość dobry wynik, szczególnie biorąc pod uwagę trójglicerydy i HDL. Odżywiam się wysokotłuszczowo - głównie oliwa z oliwek (ponad połowa całości tłuszczu). Węglowodany około 100g dziennie, tłuszcz - około 120 gram dziennie, białko około 60 gram dziennie. Do tego podstawą jest dieta alkalizująca - bardzo dużo warzyw, zero owoców, soki warzywne, bardzo dużo wody z cytryną (około 3 litrów dziennie). Raczej nie łączę węgli i tłuszczu, oraz węgli i białek. Codziennie wieczorem DUŻA sałatka z tuńczykiem i oliwą i przeróżnymi warzywami + oczywiście oliwa.
na obniżenie trójglicerydów jest dobry ziołowy cynarex,tylko trzeba dłużej czekać na efekt,jak to przy ziołach.Konieczne jednoczesne stosowanie diety obnizającej cholesterol i codzienna porcja ruchu-godzina dziennie najmniej,bez alkoholu i papierosów.Bardzo szczegółowe wskazówki jak się odżywiać i co jeść są w artykule pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** autor:S.Gromadzki.
Witam Poziom trójglicerydów podnosi wysoki poziom spożycia węglowodanów więc na sam początek ogranicz spożywanie węglowodanów. Po drugie nie daj się wpędzić w branie jakiś leków przeciw cholesterolowi bo to nie jest potrzebne sam cholesterol nie jest powodem powstawania miażdżycy i innych chorób układu krążenia więc nie przejmuj się aż tak tym cholesterolem. Najlepiej zapoznaj sie z tzw. *Dieta Optymalna* a po stosowaniu tej diety zobaczysz cuda jakie ta dieta czyni nie będe tutaj się rozpisywał poczytaj to sam się wszystkiego dowiesz ja tą dietę stosuje juz o 25 lat :) Pozdrawiam Marek
~malwinka30, 2007-11-26 11:44:02 (IP: 83.31.3***) ... margaryna zamiast masla.... W 1990 roku lekarz zalecił mi rezygnację z masła na rzecz msła słonecznikowego. Dzisiaj piszą artykuły, że to najgorsze świństwo jak każda margaryna. Przeczytajcie sobie informacje na opakowani zawarte nieczytelnym drukiem. Margaryny wytwarza przemysł farmaceutyczny a nie spożywczy. Nic dziwnego bo koszt wyprodukowania margaryny jest kilkanaście razy mniejszy niż mleka a cena taka sama lub wyższa.. Kurde kiedyś ludzie jedli mięsa smalec i nikt nie słyszał o cholesterolu i zawałach.