Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić?

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dośka . lat 30
TO JESZCZE RAZ JA , zgadzam się ALA,mój mąż też brał limphatyl i inne -bez efektu nie pomogło nic, tylko wątrobe można zabić i inne narządy ,lepiej postawić na coś co nam nie zaszkodzi, bardziej ziołowe jak nalewka Venoforton i coś osłonowo na wąrtobe jak np. Esseliv , bo przy wysokich trójglicerydach można ją uszkodzić na amen . pa
Drodzy Państwo, Trafiłem tu przez przypadek szukając publikacji medycznych i muszę przyznać że włosy mi się na głowie jeży. Bardzo proszę bez urazy ale to co się tutaj dzieje to dramat: Widziałem anonse „zielarzy” którzy odradzają przyjmowanie „chemii” czyli leków i oferują swoje specyfiki. Ktoś się cieszy że ma LDL na poziomie 126mgdL, jakaś pani sama sobie dawkuje statynę co 3 dzień i prozdrowotnie zjada „makrelę”, inna pani ma LDL poniżej normy i się martwi. Jakiś pan poleca otremby z wodą, bo jemu pomogły – przestał żreć i to mu pomogło… Ktoś radzi miód zamiast cukru, miód to prawie sam cukier i może być tak samo szkodliwy w nadmiarze. Inny pisze że jego jedynym błędem jest piwo i „cygary” ale oba przecież nie są tłuste to co mu tak szkodzi? Zupełnie rozumiem że średnia przeżycia w Polsce jest krótsza o 8-10 lat niż w krajach zachodnich. Jestem lekarzem i oto kilka moich krótkich uwag i rad z którymi możecie zrobić co chcecie, to Wasze życie… 1. Schudnij: Przynajmniej do wagi = wzrost – 100 (trudniejszych wzorów poszukajcie w Internecie). 2. Rzuć palenie 3. Używaj mniej soli i unikaj konserw… 4. Uprawiaj sport lub chodź na spacery (w zależności od wieku) 5. Prawidłowy LDL cholesterol to nie więcej niż 100 jeśli jesteś ogólnie zdrowy ale jeśli masz cukrzycę, lub palisz papierosy lub masz nadwagę lub zespół metaboliczny lub chorobę wieńcową to powinieneś mieć poniżej 70mgdL!!! 6. Im niższy cholesterol LDL tym lepiej (w większości wypadków) ale poniżej 70 jest ok. – dzieci maja 30-40. 7. Statynę musisz brać do końca życia jeśli tak zalecił lekarz. 8. Fibrat musisz brać do końca życia jeśli tak zlecił lekarz 9. Możesz ostrożnie łączyć fibrat i statynę (jeśli masz wysokie trójglicerydy) to może zlecić tylko lekarz. 10. Najważniejsze: Unikaj szarlatanów którzy proponują pomoc i tajemnicze zioła, zobacz ilu takich jest tutaj. 11. Leki bez recepty, benecol etc działają głownie tak że wydasz pieniądze i dzięki temu kupisz mniej żarcia .
podlaczam sie do aty,brawo i jeszcze raz brawo,jtroche zyje na tym swiecie i widze jak ludzie wlasnie ,,zra,a nie jedza**,to wcale nieprawda jak to niktorzy mowia ze zdrowe odzywianie to wieksze koszty,totalna bzdura lub tez wymowka tych ktorzy lubia powpieprzc,a potem oczekuja cudu w leczeniu i narzekaja na lekarzy ileki ze im nie pomagaja,a przeciez sami na wlasne zyczenie funduja sobie zmiany miazdzycowe,wysokie trojglicerydy czy tak powszechny wysoki cholesterol,i wcale nie zaluje takich ludzi ktorzy bez opamietania nazeraja sie swinstwami a jedynym sportem jest przelacznie kanalow pilotem. pozdrawiam i wiecej takich prawdziwych komentarzy,za prawde nie nalezy sie obrazac!
na trójgicerydy -tylko wyciąg z karczocha,schudnąć parę kilo,jeść codziennie 2łyżki otrąb owsianych i 2łyżeczki mielonych nasion wiesiołka i dyni w proporcji 1:1.No i ćwiczyc !!!!I dieta antycholesterolowa.Efekt pewny.Co trzy-cztery tygodnie badać poziom.
Gość córka janka
panie Adamie- a co pan powie jak mój tata miał chol całk 280,hdl26,ldl220,hdl-26.A teraz ma chol.220,Hdl-51,trójglic.-97.I TO WSZYSTKO BEZ ŻADNYCHleków.Tylko dieta,ruch,Venoforton i wyciąg z karczochów.A nie jakieś głupie statyny,które uszkadzają wątrobę i mięśnie szkieletowe.Nawet wzrok mu się poprawił,bo poprawiło siekrążęnie.
Córko Janka - myslę, że przy TG 227 nikt statyn nie przepisywał! my nie mówimy o lekkim nadmiarze TG, tylko o przypadkach poważniejszych. Moje TG nie spadają poniżej 1600. Najwięcej miałam 3840. Normalne jest, że dieta ich nie zbije w krótkim czasie, o ile w ogóle dałaby radę (czas ma znaczenie, ponieważ przy takich TG grozi zawał, udar, OST, które już przeszłam). Dlatego też przyjmuję leki i będę je brać prawdopodobnie do końca życia. Ale nie zwalnia mnie to ze zdrowego odżywiania i ruchu. Wszystko musi iść w parze. TG 217, jak napisałaś mogą wystąpić u osoby nie mającej problemów z lipidami, np. po zjedzeniu czegoś tłustego, czy po wypiciu alkoholu. Należy kontrolować lipidogram, ale nie popadajmy w paranoję. To tak, jakbyś robiła problem z temp. ciała 37. Należy obserwować co jest przyczyną (może złe urządzenie?), ale nie robić *zadymy*
Gość Kiepska sprawa
*~Adam, 2009-07-23 12:04:28 (IP: 168.224***) Drodzy Państwo, Trafiłem tu przez przypadek szukając publikacji medycznych i muszę przyznać że włosy mi się na głowie jeży. Bardzo proszę bez urazy ale to co się tutaj dzieje to dramat: Widziałem anonse „zielarzy” którzy odradzają przyjmowanie „chemii” czyli leków i oferują swoje specyfiki. Ktoś się cieszy że ma LDL na poziomie 126mgdL, jakaś pani sama sobie dawkuje statynę co 3 dzień i prozdrowotnie zjada „makrelę”, inna pani ma LDL poniżej normy i się martwi. Jakiś pan poleca otremby z wodą, bo jemu pomogły – przestał żreć i to mu pomogło… Ktoś radzi miód zamiast cukru, miód to prawie sam cukier i może być tak samo szkodliwy w nadmiarze. Inny pisze że jego jedynym błędem jest piwo i „cygary” ale oba przecież nie są tłuste to co mu tak szkodzi? Zupełnie rozumiem że średnia przeżycia w Polsce jest krótsza o 8-10 lat niż w krajach zachodnich. Jestem lekarzem i oto kilka moich krótkich uwag i rad z którymi możecie zrobić co chcecie, to Wasze życie… 1. Schudnij: Przynajmniej do wagi = wzrost – 100 (trudniejszych wzorów poszukajcie w Internecie). 2. Rzuć palenie 3. Używaj mniej soli i unikaj konserw… 4. Uprawiaj sport lub chodź na spacery (w zależności od wieku) 5. Prawidłowy LDL cholesterol to nie więcej niż 100 jeśli jesteś ogólnie zdrowy ale jeśli masz cukrzycę, lub palisz papierosy lub masz nadwagę lub zespół metaboliczny lub chorobę wieńcową to powinieneś mieć poniżej 70mgdL!!! 6. Im niższy cholesterol LDL tym lepiej (w większości wypadków) ale poniżej 70 jest ok. – dzieci maja 30-40. 7. Statynę musisz brać do końca życia jeśli tak zalecił lekarz. 8. Fibrat musisz brać do końca życia jeśli tak zlecił lekarz 9. Możesz ostrożnie łączyć fibrat i statynę (jeśli masz wysokie trójglicerydy) to może zlecić tylko lekarz. 10. Najważniejsze: Unikaj szarlatanów którzy proponują pomoc i tajemnicze zioła, zobacz ilu takich jest tutaj. 11. Leki bez recepty, benecol etc działają głownie tak że wydasz pieniądze i dzięki temu kupisz mniej żarcia . * Co do tych co odradzają płykanie tzw.lekarstw-radzę tak kategorycznie sie nie wyrażać.Czytałem niedawno ze w Polsce do użycia dopuszczono bezprawnie ponad 1000 podejrzanych substancji.A to co jest stosowane przy *leczeniu* chorych na nowotwory to są zwykłe ordynarne trucizny na które dadzą się frajerzy nabierać. Niestety w tym wywodzie jest pewna *drobna* nieścisłość.Cholesteroli jest zdecydowanie więcej niż 2!!!! Co do 2 metody mam pytanko-jak rzucić bierne palenie-zwłaszcza w pociągu???Czy wystarczy naładowany CKM???? Co do 7,8,9-wątpię aby to było konieczne.Podobno przy tej diecie nie bedzie to konieczne: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 .Jeżeli nadal będziesz twierdził że nie mam racji to czekam na dowody. Co do 10-jak ktoś proponuje zioła nie znaczy że to jest szarlatan.Jeżeli na tym nie zarabia to niekoniecznie.
Do p.Adama lekarza: Zwracam uwagę, że substancja o nazwie otremby w przyrodzie nie występuje, więc jej polecanie nawet za kimś, może wywołać poważne niestrawności do turbulencji włącznie. Poza tym wywód w miarę sensownie zaaplikowany. pozdrawiam i namawiam do zażywania większej ilości rozrywek gimnastykujących umysł Darek M.
Najlepszym sposobem na uregulowanie cholesterolu wszystkich frakcji jest : a]. dieta obniżająca cholesterol -po trzech miesiącach będzie OK.Patrz artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**.---b]. Codzienne ćwiczenia np.godzina pływania,szybkiego marszu,biegu - to powoduje również obniżenie wagi o kilka kg- a już samo schudnięcie obniża chol.--- c]. zażywanie wyciągu z karczocha i picie wenofortonu-nalewki ziołowej poprawiającej krążenie[2 buteki i 10 dni przerwy].Spełnienie tych trzech warunków- gwarancja sukcesu.Tylko dieta i intensywny ruch---a nie szkodliwe dla wątroby statyny,które uszkadzają wątrobę i mięśnie.Polecam stosowanie się ściśle do diety antycholesterolowej,naprawdę skuteczne,wypróbowane wśród znajomych i rodziny.Podaję przepis na pyszną pastę z makreli.Raz w tyg. kupić 2 makrele wędzone,dodać 2jaja na twardo pokrojone,bez żółtek,2 zmiażdżone ząbki czosnku,2 starte kiszone ogórki,trzy cebule duszone na oleju[bez oleju,na którym się dusiły].Do tego dodać 3-4 łyżki oliwy extra vergin i wymieszać.Trzy razy w tyg.jeść duszoną cebulę +zioła prowansalskie + sól.Można czasem wbic jedno jajko.Raz w tyg. zrobić śledzie matjasy z cebulą w oleju,z liściem laurowym i zielem ang.Na śniadanie codziennie płatki owsiane górskie gotowane na wodzie na gęsto,a potem dodać trochę mleka.Dodać rodzynek,orzechów,trochę otrąb owsianych.W tej potrawie jest dużo błonnika,który odgrywa ważną rolę w uregulowaniu poziomu cholesterolu.
Czytam te różne wypowiedzi i dochodzę do wniosku,że leki na cholesterol winny brać TYLKO osoby ,które mają GIGANTYCZNIE złe wyniki.Jak ktoś ma np. cholesterol 280,trójglicerydy np.220,to zastosowac 3 mies. dietę,ruch- i wszystko wróci do normy.A lekarze ,którzy przy cholesterolu 250 przepisują szkodliwe leki nie informując pacjenta o tym,że należy zacząć od diety i codziennej aktywności- to konowały zwykłe.
Widzę, że forum troszkę się ożywiło. W zupełności zgadzam się z realistą. A Pan, Panie Praktyku, nie sprzedawaj takich wywodów z gwarancją sukcesu, bo ja gwarantuję, że nia każdemu pomaga to co Pan zaleca. Wkurza mnie podejście niektórych, schudnij, ruszaj się, będzie ok. Ja już ważę poniżej normy, skład ciała - ok. a TG 2145. I co Pan powie? Że nie jem makreli z jajkiem (1 jajko 200 mg cholesterolu!!!, smażona cebula i czosnek po OZT????) Pan się zastanowi najpierw a potem radzi. Bo to w/w to bzdury!!!
Gość lecz sie sam
na trójglicerydy- tylko dieta obnizająca cholesterol połączona z codziennymi cwiczeniami na rowerku lub pływanie,biegi,marsze itp.I koniecznie codzienna porcja błonnika w postaci dwóch łyżek dziennie otrąb owsianych,makrela i śledż z cebulką w oliwie extra wergin-koniecznie,zero kawy,alkoholu.No i zioła na odtrucie wątroby po lekach chemicznych .Samemu można zrobić mieszankę wg. książki o.Klimuszki.Pić do wyczerpania mieszanki.PotemVenoforton,2 opakowania,10 dni przerwy,potem ,,sklerosan**, następnie skrzyp polny lekko ciepły z sokiem z cytryny, wycią z karczocha - dwa opakowania.KOlejność można zmienić.
DO ATY-=-Czytaj,myszko,ze zrozumieniem,makrelę jemy z białkiem na twardo,żółtka wyrzucamy! Samych białek możesz jeść ile chcesz,nie wolno żółtekA odróżniaj cebulę smażoną od duszonej.Duszona cebula również należy do diety antycholesterolowej.A do pasty z makreli możesz surową cebulę dodać jak ci wątroba pozwala.Duszona cebula mnie na wątrobę nie szkodzi.Mam dietę przerobioną na wszystkie strony.Jezt bardzo smaczna.Teraz sezon fasolki szparagowej,więc robie często.Albo fasolkę po bretońsku ,nie z boczkiem lecz z grzybkami,z dodatkiem golonki z indyka gotowanej bez skóry i kośći- oczywiście mało mięska.Z zalecanych roślin strączkowych pyszne potrawy można robić.KTO MA FAJNY PRZEPIS- NIECH PODA. Cała dieta polega na zastąpieniu w jak największym stopniu tłuszczów zwierzecych- roślinnymi.Dlatego ważna jest oliwa extra vwegin (tylko na zimno i do zimnych potraw},a także codziennie jesc 2 łyzeczki mielonych w młynku ręcznym nasion wiesiołka oraz dyni w proporcji 1:1.W młynku elektrycznym pod wpływem ciepła nasiona ,tak jak oliwa,tracą swe właściwości.Droga Ato,mam wypróbowane to ,co piszę,a nie mówię ,że w 100% pomoże wszystkim.Ale napewno zmniejszy chol.Mnie zmniejszyło po 3 miesiącach z 282na 220 całkowity,Hdl z 25 na 51,Tróglicerydy- z 229na 89.Całkowity już po 1 miesiącu zmniejszył sie do 250.pozdro.
TOMASSO- trójglicerydy mogą wzrosnąć po imprezie,na której najadłeś się np.kaszanki i karkówki z grilla,popiłeś gorzałą i mamay co mamy.Aby obniżyć trójglicerydy należy stosować taką dietę jak przy obniżaniu cholesterolu,napisz,,jak obniżyć cholesterol** i znajdziesz tabelkę co jeść czego nie jeść.Wyżej masz też dobre informacje.Przy trójglicerydach wycią z karczocha jest dobry i codziennie 2 łyżki otrąb owsianych-tylko zacznij od mniejszej porcji.Nie musisz jeść łyżką otrąb,można na kanapkę nasypać,albo do zupy,do owsianki gotowanej na gęsto z płatków górskich owsianych na wodzie,a potem do talerza dolać trochę mleka i otrąb,nie słodzić lecz wrzucić rodzynki i orzechy.Bardzo dobre.WAZNE !!!!- zabronione są potrawy zawierające w swym składzie JEDNOCZEŚNIE mleko,cukier i jaja,a więc np.lody,naleśniki,jabłka w cięście itp.Przeczytałam prawie wszystko o obniżaniu cholesterolu i polecam tabelkę co wolno,a czego nie wolno jesc oraz artykuł pt.**Cholesterol i trójglicerydy,autor S.Gromadzki.Przed badaniem cholesterolu należy nie jeść najleopiej 14 godzin.Nie palić i nie pić alkoholu.
Ata- jedno jajko od czasu do czasu ne zaszkodzi jak ktoś ma chol np.280.Jak ktoś ma gigantyczne wyniki to wcale jajek jeść nie powinien dieta obniżająca cholesterol zezwala na 2 jajka tygodniowo.Każdy powinien dostosować ją do swych wyników.Białka na twardo można jeść.
MÓj wujek wkurzył sie na lekarza,który mu zaaplikował leki na cholesterol.Zaszkodziły mu bardzo- nawątrobę i mięśnie w nogach go bardzo bolały.RZucił te leki i zaczół się sam leczyć.NAJPIERW zioła na regenerację i odtrucie wątroby.MIAŁ chol ok.280,a trójglic,230.HDL 25.ZAwziął się i schudł 5 kilo,zaczął chodzić na basen i codziennie rowerem jezdzic.Brał koenzym Q 10,wyciąg z karczocha,a potem wenoforton-nalewke.Do tej pory ściśle stosuje się do diety cholesterolowej i ma wszystko w normie,tylko całkowity 210 i mu już nie spada.Al;e to nie jest problem,gdy reszta w porządku.Nie pamiętam dokładnie innych wyników,ale HDL ma 52.To bdb.wynik.Ci ,co mają chol.poniżej 300 powinni się leczć dietą i aktywnością fizyczną.I kontrolować raz na miesiąc jakie to przynosi rezultaty.
osoby ,które mają cholesterol np.600 i myślą,że dietą i ruchem spowodują norme niech nie mają złudzeń ,może obniży się do400,ale do normy raczej nie.Ale mimo to nalezy tak czy siak zacząć od diety i zmiany stylu życia.Lepiej zacząć brać leki od 400 niż od 600.Dieta do końca życia-najlepszym wyjsciem.Zawsze trochę obniży i żyie przedłuży nie pozwalając zejść przedwcześnie na udar lub zawał.
Tak czytam i do tej pory sądziłem, że miałem najwyższe wyniki na świecie. Oto one ze stycznia 2006 (wtedy pierwszy raz w dorosłym życiu miałem badanie krwi): Chol. Całk. – 278 HDL – 45 LDL – nie było skali TG – 840 Ciśnienie 220/140 puls 120 Miałem 30 lat, 175 cm wzrostu i 90 kg wagi. Do tego momentu dużo piwa, dużo tłustego jedzenia, wyłącznie komputer, zero ruchu. I w zaledwie 10 lat dorobiłem się niemal zawału. Ograniczenie żarcia, kilka kontrolowanych głodówek, 2 lata LIPANTHYL, rok SORTIS (świetny lek – ale drogi), rower, spacery, nieco biegania, rzucenie palenia, rzucenie picia i to wyniki z sierpnia 2009: Chol. Całk. – 149 HDL – 50 LDL – 70 TG – 145 Ciśnienie 125/75 puls 60 Niby miałem hipertrójglicerydemię – jednak od pół roku nie biorę żadnych leków na TG i cholesterol (sam sobie odstawiłem). I wyniki są w miarę ok.a jeśli po roku nie skoczą, to tym bardziej będę przekonany, że postąpiłem słusznie. Szkoda tylko, że nadciśnienie zostało. Cały czas się łudzę, że może je kiedyś „wyleczę” i nie będę musiał żreć tego CO-PRESTARIUM i METOCARDU. Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do zmiany trybu życia jeśli tylko ono tego wymaga :)
Super - ja własnie miałam na myśli osoby z gigant cholesterolem, a właciwie z gigant TG - pisałam o tym wcześniej. I własciwie niektórzy mylą pojęcia, bo ja cały czas piszę o b. wysokich trójglicerydach, a nie o cholesterolu. A to jest różnica. Nawet niektóre leki, np. Ezetrol na obniżenie cholesterolu podwyższają TG i tak samo jest z jedzeniem. Jeśli ktoś ma doświadczenie tylko z cholesterolem to nie wiem dlaczego radzi mi, której głównym problemem są TG. Jak pisałam wcześniej, waga ciała - ok, blizej niedowagi niż nadwagi, skład ciała również ok, ruchu sporo, dieta, leki i to nie pomaga. Przeszłam już OZT, ostatnio popjawiły się wrzody żołądka, więc normalne jest, że szukam informacji na temat mojej choroby, min. dlatego, żeby więcej nie cierpieć (kto miał OZT wie o czym mówię). I dlatego - tak jak pisałam wcześniej - śmieszą mnie osoby z podwyższonymi normami. Tak rzeczywiście da się zbić wszystko, jednak jesli coś jest przekroczone ponad 10-krotnie jest gorzej. Ja leczę się 16 miesięcy i nie ma poprawy. Byłam u różnych specjalistów, bioenergoterapeutów, zielarzy, stosowałam różne ćwiczenia - uwierzcie mi, wiem o czym mówię. I niestety chyba opuszcze to forum, bo widzę, że niewielu ludzi na nim jest poważnych.