Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Serce młodego sportowca

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat trenuje kolarstwo, jestem mlodym zadownikiem, niedlugo skoncze 17 lat. Duzo czytam o treningu, metodach treningowych, biologicznych aspektach sportu itp. Natknalem sie tez na ten artykul http://kaliszok.republika.pl/sercesportowca.htm Wiadomo, ze dzieki odpowiedniemu treningowi tetno spoczynkowe u sportowca obniza sie. Ale czy normalne jest aby 16 letni chlopak mial je na poziomie 50 uderzen na minute? Moje tetno spoczynkowe wlasnie tyle wynosi, wystarczy, ze poloze sie na chwile z pulsometrem i spada do tego poziomu. A przeciez teraz nie jest szczyt sezonu, tylko zima... Powinienem sie czegos obawiac? Czy moze cieszyc sie, ze jestem tak wytrenowany? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Mateusz
Drogi Mateuszu,zależy jeszcze co trenujesz. Jest jednak prawdą,że tętno i ciśnienie sportowca zawsze jest nieco niższe. Nie widzę jakiś duzych nieprawidłowości w Twoim pulsie- co prawda przekroczyleś już granicę bradykadrii (akcja serca poniżej 60/min.),ale jak już powiedzialam,u sportowców nie jest to patologią. Jesli jednak niepokoisz się o zbyt niską akcję serca,sugeruję,abyś zgłosił się do lekarza i rozwial wszytski swoje watpliwości. Pozdrawiam i życze sukcesów w sporcie:).
Gość nerw lisciowy
ludzie czynnie uprawiajacy sport miewają tętno nawet na poziomie 40 uderzeń/min i nie jest to zadna patologia. BTW - granica bradycardii to 50 uderzeń serca / min podobnie jak granicą od której mówimy że wystepuje tachycardia jest 100 uderzeń/min
Gość nerw lisciowy
Patrycjo - jeżeli w spoczynku masz tetno na poziomie wyzszym niż 100 uderzeń/min to wg norm medycznych masz tachycardię. O ile serce nie wali Ci stale powyzej 150 uderzeń to jeszcze nie należy koniecznie wzywać pogotowia. Niemniej szybki puls może być objawem np chorób tarczycy - idź do lekarza i niech Ci zleci sprawdzenie poziomu hormonów tego gruczołu w Twoim organiźmie. Przyspieszony puls - lekka tachycardia - nie jest zbyt niebezpieczny niemniej lekarze twierdzą że lepiej mieć puls wolniejszy niż szybki. Serce przy wolnym tętnie mniej męczy się, a co za tym idzie mniej zużywa się
Czy wiesz, że słynny kolarz Indurain (wielokrotny zwycięzca Tour de France) miał tętno spoczynkowe około 30 uderzeń na minutę (o ile pamiętam to dokładnie 28!). I co Ty na to? Tsk na marginesie tętno 50/min. jest bardzo dobre; ja jednak ostrzegam Cię przed jakimkolwiek dopingiem! Poszukaj w necie informacji na temat Joachima Halupczoka.
Serce biatlonistki Justyny Kowalczyk, jest tak wydolne, ze podczas spoczynku jej tetno spada do 28 ud/min. Mialem okazje widziec wyniki jej holterow - jej brat, to moj znajomy i jest lekarzem internista ;). Pilkarz, a jakie masz cisnienie przy takim tetnie?? Ja sam trenuje amatorsko koszykowke, moje tetno spoczynkowe wacha sie od 48-56 uderzen na minute, przy cisnieniu 110(105-125)/70(60-80)
Gość karolina
ja nie jestem sportowcem a serce mi bije 30 w spoczynku . i lekarze nic nie moga na to poradzic ... dali mi alupent ktory ma przyspieszyc akcje serca ale to spowodaowało ze miałam częstoskórcz komorowy w nocy z 30 nagle serce mi bilo 150 ! teraz odstawiłam leki i jakos zyje z bradykardią do 30 . wiec moim zdaniem nie ma sie czego obawiać ... jak sie ma 50 czy 46 ;|) pozdrawiam

Czesc wszystkim. Ja tez mam mały problem z tętnem.Zaczeło się od tego,ze mi wyskoczyly jakess arytmie. Dostalem bisoratio 5,i jak je zazyje to po 2,3 godzinach,jak nie nie robie,to mam puls 45.Dodam ze jestem aktywny fizycznie (3 x pilka w tygoniu,do tego jogingi).NIe wiem czy mozna zminiejszyc dawke na 2.5,czy spokojnie dalej brac ta 5-ke..No nie wiem :)

Nie wiem czym się martwicie jak zajmowałem się sportami typowo kondycyjnymi to tętno miałem 40 i co wszyscy byli zdziwieni teraz po 5 latach od tamtej pory co od niecałych 2 lat zajmuje się sportami siłowymi czyli 5 razy siłownia w tygodniu i z wagi 50 kilo przytyłem w niecałe 2 lata do 81 kilo i tętno mam tylko 52 , niskie tętno daje wam lepszy początek w sporcie nie ważne jaki to sport będzie bo wolniej się męczycie :) Możliwe że te tętno było niskie te co miałem 40 bo miałem 13 lat :)

Witam, U mnie 15 lat temu (miałem 20) stwierdzono bradykardię z tętnem minimalnym 40u/min i średnim 51. Wykryto ją dlatego, że po 3 miesiącach treningów miałem duszności wieczorem przed zaśnięciem i dostałem skierowanie do kardiologa. Nigdy nie uprawiałem sportu zawodowo i raczej ze zrywami, które trwały raz kilka miesięcy innym razem parę tygodni, a czasem troche dłużej 2-3 lata regularnych treningów. W tej chwili zacząłem treningi kolarskie ( wcześniej tylko wybierałem się na przejażdżki 40-50km nie forsując się zbytnio) i po 3 treningach tętno spadło z 56-58 do 44-48 u/min rano po przebudzeniu. Jest to całkiem normalna reakcja na trening i serce adaptuje swoją pracę do nowych warunków. Jeśli nie ma patologii w budowie/pracy serca ( przerost mięśnia, wady zastawek, wypadanie płatków, dodatkowe skurcze itd) albo duszności, omdleń i zawrotów głowy to nie ma się czym martwić. Bradykardię należy monitorować i jeśli ktoś ma wątpliwości co do swego stanu zdrowia to zrobić sobie przynajmniej ekg, a najlepiej badanie holterowskie. Wizyta u kardiologa z wykonaniem EKG, UKG kosztuje 150PLN więc warto zainwestować jeśli niepewność ma komuś zrywać sen z powiek. Mój holter plus próba wysiłkowa i kompletna diagnostyka w szpitalu ( z innych powodów) wykluczyły wady i choroby serca, a niskie tętno to już taka moja uroda. Nie trzeba być wytrawnym sportowcem, żeby mieć niskie tętno i nawet sporadyczne treningi mogą wpłynąć na serce spowalniając jego pracę. Podsumowując: jeśli się martwisz idź do lekarza, jeśli niskie tętno to tylko Twoja obserwacja bez żadnych negatywnych objawów to nie ma się czym martwić.