Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sporadyczne duszności, kłucie serca i chrobotanie w sercu

Tacker

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie jak w temacie, lekarz sportowy przy badaniach do karty zdrowi, abym mógł grać, skierował mnie na badania Echo serca, przez taki wynik EKG: Poszerzenie QRS i uniesienie ST - tak mi to napisał - jak zapytałem co to może być, powiedział, że nie chce nic mówić, bo *w jego zawodzie ciężko po słowach wypowiedzianych się wycofać*. Wcześniej byłem już tydzień na badaniach w szpitalu, było to rok przed tym badaniem EKG, pół roku później miałem kontrole i niby wszystko było już ok. Za pierwszym razem badania wykazały, że miałem poszerzoną lewą komorę o 15g większą niż może być maksymalna, a prawa była w normie. - po pół roku to wróciło do normy. Do tego wyszedł blok odnogi pęczka Chisa - czy coś takiego. Mam 17 lat i jestem aktywną osoba fizycznie. Czasami mam duszności - tak jakbym nie mógł złapać pełnego oddechu. Czasami mnie kuje serce, po lewej stronie. - to pewnie z nerwów Czasami mam takie dziwne chrobotanie jakby, w sercu. Jak odczuwam chrobotanie, dokładam palca na tętnice szyjną i miałem wrażenie, że czuję jak krew przez nią przepływa. Dwa razy miałem taki przypadek, raz w szkolę, raz przed komputerem jakby serce podchodziło mi do gardła i miałem może przez 2 sek przyspieszoną akcje, czułem to i w tym momencie pojawiły się mroczki przed oczami. Raz usypiając miałem wrażenie, że serce mi wolniej bije tzn jak robi *puk-puk*, to miałem takie *puk - - - puk (*-* oznacza przerwę, przepraszam nie umiałem inaczej tego opisać)
witaj, poszerzenie QRS-odcinek w zapisie EKG-bywa następstwem powiększenia lewej komory, ale też pojawia się z wielu innych przyczyn. Może wywoływać rózne zaburzenia rytmu, radzę iśc do dobrego lekarza, bo ja też nie chcę nic radzić jako laik, skoro nawet lekarz nie chciał Ci nic wyjaśnić. Ja Ci tylko powiem tak- NIE BAGATELIZUJ TEGO. idz do lekarza innego, nie wiem, prywatnie, powtórz ekg, zrób holter, echo i niech Ci wyjaśnią na co chorujesz. powodzenia:)
aha, jeśli chciałbys zadać pytanie bezposrednio kardiologowi-elektrofizjologowi, który leczy zaburzenia rytmu, a masz konto na naszej klasie, to zapraszam na nasze forum - http://nasza-klasa.pl/forum/17/10566/8................na pwno Pan Doktor CIę nakieruje:)