Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Prestarium przy nadciśnieniu u młodej osoby

Gość Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem przedstawić swoją sytuację. Od dłuższego czasu biorę prestarium 5mmg, dziennie, rano. Gdy wstaje moje ciśnienie wynosi 130-135/80 (zawsze 80). W ciągu dnia wzrasta do 140-145 / 80. Mój kardiolog powiedział, że jeśli będę miał dalej podwyższone ciśnienie to mogę brać prestarium 10mmg. Mam 20 lat, raz wziąłem 10mmg, ale się po nich fatalnie czułem, ciśnienie za bardzo mi spadło. Zastanawiam się co robić.
graniczna norma to 140/90 jak ja mam takie to sie ciesze i nic nie biore.Tak mi powiedziala moja pani kardiolog.I wtedy odstawilam enarenal 5mg ktory bralam bo mi lekarz rodzinan kazala...(idiotka kazala mi brac 2 tabletki dziennie ) -a mowilam jej ze moje pomiary robie na nadgarstkowym cisnieniomierzu ktory zawyaza przeciez wyniki...!!Na pompkowym mam zawsze 135 na 80 najwiecej..140/90 .Tak wiec to zalezy jaka jest twoja granica..ja jestem osoba otyla wiec mam troche inaczej.. po enarenalu czulam sie zle cisnienie spadalo mi do 100 na 60 itd.. wogle jak by ci spadlo po leku za nisko wez usiadz i nogi uloz do gory zjedz cos z sola..ale nie duzo tylko troche..-to tak w razie czego!! wogle skad masz te nadcisnienie?? pierwotne?? czy wtorne??? i ile masz lat?? masz jakas chorobe przewlekla???? odpisz
A to może musisz po prostu zmienić tryb życia..!Wiecej ruchu dużo warzyw, sok z buraków obniża ciśnienie (tak samo barszcz czerwony)...kontroluj to...może wcale nie bedziesz potrzebowac ciagle być na lekach.Jak nie sa to wysokie skoki tak do 135 na 80 to nie masz sie czym martwic..a mierzyc sie powinno 2x rano przed sniadaniem i 2 razy wieczorem przed kolacja..i nie meirzyc ciagle bo mozna wpasc w obsesje..a jesli jest pierwotne to pewnie Ci sie unormuje :))))
To myslę że nie masz sie czym martiwc:))) Ja wczoraj u lekarza mialam 130 na 70 :))) i to juz nie jest nadcisnienie..jak mam mniej to zle az zle czuje wiec moze takie wartosci po prostu sa dla ciebie ok /? :)) dobrze ze to drugie masz nie przekraczajace 90 -i to jest najwazniejsze!!! bo te pierwsze to nie jest takie niebezpiecznie wysokie..miesci sie w normie cienienia wyskowiego prawidlowego :)-mam ksiazeczke od pielegniarki gdzie mi wpisywali pomiary wiec luzik :))) A ty jak jakim mierzysz cisneiniomierzem??? sok z buraków pij :)))))))
A ja miałem z nadciśnienia się wyleczyłem bo lekarze mówili pierdoły. Ale warunek był jeden - TRZEBA NA TO ZAPRACOWAĆ i oczywiście dalej pracuję tak, aby pozostało tak jak jest teraz czyli bez nadciśnienia. Gdybym słuchał lekarza brałbym do tej pory betalo zok25. Ciekawi tego jak można sobie z tym poradzić - zapraszam na skype: pawlilimicimited Proszę o zaopatrzenie się w mikrofon bo pisać nie mam ochoty. Pozdrawiam