Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG przy utrzymującej się gorączce

Gość przemek325

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Dostałem dziś kardiogram z opisem, niestety nie wiem co on oznacza :( Wszystko zaczęło się od utrzymującego się stanu gorączkowego. Pojawia się wieczorami, czym pożniej tym większy do max 37,2-37,5 stopni. Lekarz ogólny skierował mnie na różne badania: morfologia, OB, mocz, próby wątrobowe - wszystko Ok. Wykrył też nadciśnienie 150/100 i kazał skontrolować. Podczas drugiej wizyty ciśnienie wciąż było wysokie zleci więc badanie dna oka i ekg. Dno oka jest bez zmian natomiast ekg już nie jest idealne. Zaznaczam że podczas badania byłem zestresowany i niewyspany (serce waliło mi jak młot) Ogólnie przez ostatnie kilka tygodni żyję w stresie z innych powodów. Poniżej zamieszczam opis ekg: --- Rytm zatokowy ok śr 85/min Normogram - olextrogynia Odstęp PQ 0.16 Śladowy załamek r V2-V4 Zaznaczone przedłużenie przewodnictwa środkowo komorowego do 0,12 Głębokie zał. S V1-V3 Izolowana fala delta I V6 Zaznaczone cechy zmian mięśniowych - hypoxiea m. corelis --- (opis może być nie dokładnie przepisany bo nie mogłem odczytać niektórych słów i się domyślałem) Czuje w klatce piersiowej czasem jakieś uciski, ukłucia, jakieś miejscowe bóle itp. Wszystko to czuć jakby tuż pod skórą nie w głębi. Głównie wtedy gdy długo siedzę albo jestem zestresowany. Kilka tygodni temu jeździłem na rowerze i może nie byłem w super formie ale serce mnie nie bolało ani nie kuło podczas jazdy ani po. Pół roku temu miałem badania okresowe i lekarz nie wykrył nadciśnienia. Dziś ponownie byłem u lekarza ogólnego z opisem ekg. Powiedział że nie potrafi stwierdzić czy to coś poważnego i wysłał do kardiologa. Kazał zrobić badania: lipidogramy, ASO, CRP, TSH, kreatynina Ciśnienie wciąż wysokie, więc przepisał mi też lek na obniżenie ciśnienia, chyba Prestarium. Nie wiem czy go brać bo wziąłem go pierwszy raz i odczuwam większy ucisk/ból w klatce piersiowej bardziej w środku. Mam 25 lat, mężczyzna, wzrost 176, waga 92, praca siedząca (informatyk), ogólnie mało ruchu, lubie piwo ;) Aha od kilku tygdni pobolewa mnie ząb (słabo) - dziś byłem u dentysty i założył mi tlenek czegoś tam. Czy ktoś ma pojęcie co mi jest ? Czy brać ten lek na nadciśnienie jeśli boli po tym serce (w ulotce pisze że może boleć ale nie uspokaja mnie to) ? Czy ktoś potrafi rozszyfrować opis kardiogramu ?
W Krakowie polecam ci doktora Wojciecha Bobrowskiego w poradni Sanato ul. Berka Joselewicza 21 A tel 012/ 426-76-30. Cena wizyty 70,- Inni specjaliści też są tam dobrzy i kontaktowi.Wszystkie badania możesz zrobić na miejscu a wizyta u lekarza trwa nie 5-10 min ale tyle ile chcesz (ja byłam godzinę!). Dobra jest też poradnia Amicor (adres i telefon w Dzienniku Polskim).